Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

22.03.2020
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-701-7
Σελίδες
322
                                                         Στη σκιά του Βυζαντίου

Κωνσταντινούπολη, 537 μ.Χ. Ένα φονικό λαμβάνει χώρα στη Μεγάλη Εκκλησία. Και ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται κατά τον 6ο αι. μ.Χ., ξεκινάει. Επί αυτοκρατορικής ηγεμονίας Ιουστινιανού και Θεοδώρας. Ένα αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο η Ιστορία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τις συνωμοσίες και τις ίντριγκες εντός παλατιού, τις σκευωρίες των αξιωματούχων, προκειμένου να πετύχουν αυτό που επιθυμούν, να αποκτήσουν δόξα, εύνοια και πλούτη. Μαζί με τους μεγάλους φιλοσόφους, τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες και τους σπουδαίους μαθηματικούς, που έχουν ορίσει σκοπό της ζωής τους να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους νεαρούς μαθητές τους, τόσο στους άρρενες όσο και στις πρώτες κοπέλες, να συγκεντρώσουν και να διασώσουν όλα τα έργα του Αρχιμήδη, να παραδώσουν ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, από τα πρώτα πρώτα σχέδια έως την περάτωσή του και τα θυρανοίξια, τη Μεγάλη Εκκλησία, την εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας.

Την ημέρα των εγκαινίων της, στις 27 Δεκεμβρίου του 537 μ.Χ., ο Ιωάννης, στενός συνεργάτης των αρχιτεκτόνων, βρίσκεται δολοφονημένος και όλα δείχνουν ως αυτουργό τη Θεανώ, πρώην σπουδάστρια στην Ακαδημία του Πλάτωνος, στενή φίλη του και συνεργάτιδά του. Ο Ευτόκιος, ο οποίος την έχει υπό την προστασία του μετά τον θάνατο του πατέρα της, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Η Θεανώ είναι όντως ένοχη ή έχει πέσει θύμα πλεκτάνης;

Ιστορικά πρόσωπα συναντιούνται και αλληλεπιδρούν με μυθοπλαστικούς χαρακτήρες, ζωντανεύοντας το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής. Το φονικό και η προσπάθεια εξιχνίασής του μαζί με ό,τι ακολουθεί, αν και στο προσκήνιο, αποτελούν κατά κάποιο τρόπο την αφορμή για να ξετυλιχθεί η Ιστορία εκείνης της περιόδου, από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι τον πρώτο βυζαντινό αιώνα, τότε που η αρχαία Φιλοσοφία πεθαίνει και αφήνει στη θέση της τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, τη Γεωμετρία, τη Μηχανική. Τότε που, χάρη στα παραπάνω, θαύματα, όπως ο ναός της Αγίας Σοφίας, μπόρεσαν να πάρουν σάρκα και οστά.

Το «Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία» του Τεύκρου Μιχαηλίδη είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στα χρόνια του Βυζαντίου, ένας φόνος που ζητά να διαλευκανθεί κατά τον 6ο αι. μ.Χ., προκειμένου μια νεαρή μαθηματικός να μην βρεθεί άδικα στο ικρίωμα, αλλά και να καταφέρει να σμίξει με τον εξορισμένο από καιρό αγαπημένο της.

Καθηλωτικό, με μυστηριώδη ατμόσφαιρα λόγω εποχής, άκρως ενδιαφέρον, ιδιαίτερο μυθιστόρημα, καθώς καλύπτει τόσο θέματα Ιστορίας και Επιστήμης όσο και θέματα αστυνομικής φύσεως.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ