Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΛΟΥΖΕΡ

23.10.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΛΟΥΖΕΡ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΥΜΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Ειρήνη Δερμιτζάκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-5162-53-5
Σελίδες
324
                                                          Λούζερ με ονοματεπώνυμο

Τον Μανούσο, γιο μιας Βρετανίδας τουρίστριας και ενός αγριάνθρωπου Κρητικού ψαρά, από τη στιγμή που γεννιέται σ’ ένα φανταστικό χωριό της Κρήτης, τον κυνηγάνε η γκαντεμιά και οι αναποδιές. Το ξύλο και η μοναξιά είναι οι μόνιμοι σύντροφοί του – εφ’ όρου ζωής. Αφού κανείς ποτέ δεν τον πλησιάζει και όλοι τον κοιτούν με λύπηση. Τον Μανούσο τον μεγαλώνει η γιαγιά του, η οποία τον ξυλοφορτώνει σε καθημερινή βάση για παραδειγματισμό, ενώ για κανέναν δεν έχει μια καλή κουβέντα. Μόνο βρισιές και κατάρες. Για τους γειτόνους, για τους συγχωριανούς, για τον γιο της, για τον Μανούσο. Ενώ ο πατέρας του δεν δίνει μία για τον γιο του.

Μια ζωή κακομοίρης ο ήρωας. Δίχως να έχει λάβει ποτέ ούτε μια στάλα αγάπης, ούτε ένα χάδι, με ένα παράπονο και πάμπολλες τρύπες στην ψυχή και με πολλές σκέψεις εντός του. Με την απώλεια της μάνας ίδια καρφίτσα στην καρδιά. Μια ζωή να υπακούει σε ό,τι τον προστάζουν. Ποτέ για τίποτα να μην έχει αποφασίσει ο ίδιος. Ούτε για τον ρου της ζωής του. Ένα άβουλο, υπάκουο, παθητικό πλάσμα.

Η τριτοπρόσωπη αφήγηση συνδιαλέγεται με το δεύτερο πρόσωπο. Και από κοντά το πρώτο φανερώνει τις μύχιες σκέψεις, βγάζει στην επιφάνεια όλα όσα είναι πραγματικά ο ήρωας. Πρόκειται για μια εκ βαθέων εξομολόγηση με όλες τις επιθυμίες, τα θέλω και τις σκέψεις του. Πότε με τη φωνή του ίδιου και πότε από τη μεριά των ανθρώπων που τον περιβάλλουν –της γιαγιάς του, της γυναίκας του–, ξεδιπλώνεται η ιστορία του Μανούσου Γαρεφαλάκη σε όλο της το μεγαλείο. Σφαιρικά και με λεπτομέρειες ξετυλίγεται το κουβάρι της άχαρης και άοσμης ζωής του. Μιας ζωής που ο ίδιος απεχθάνεται και που, από τότε που κατάλαβε τον κόσμο γύρω του, γυρεύει τρόπους να απαλλαγεί από δαύτη.

Και τα χρόνια περνούν. Και ο Μανούσος μεγαλώνει. Είναι δυνατό να αλλάξει κάτι και ο ήρωας από μια ζωή λούζερ να μετατραπεί σε νικητή;

Άμεση, ρεαλιστική, ωμή αφήγηση που λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Λόγια σταράτα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα των μικρών κλειστών κοινωνιών, τη σκληρότητά τους, τη μηδενική ανοχή απέναντι στη διαφορετικότητα και τον αυτόματο εξοστρακισμό καθετί μη συνηθισμένου.

Μάθημα δημιουργικής γραφής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το βιβλίο της Ειρήνης Δερμιτζάκη «Γεννημένος Λούζερ», καθώς μέσα του φωλιάζει πλήθος τεχνικών και τρόπων αφήγησης. Ένα ιδιαίτερο, καλογραμμένο βιβλίο. Ένα βιβλίο σκέτη απόλαυση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ