Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΓΑΛΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

21.09.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΓΑΛΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1629-2
Σελίδες
308
                                                                 Μνήμης καμώματα

«Ήταν τα χρόνια που είχαμε όλη τη ζωή μπροστά μας, τα χρόνια που νομίζαμε πως ο κόσμος όλος μπορούσε να γίνει δικός μας», σελ. 14

Βόλος, 1975. Ο αριστεροπόδαρος Ζερβής, ο σωσίας του τραγουδιστή των Rolling Stones Μικ, ο ψαρομούρης Μπράσκας και ο κάθε άλλο παρά μεγαλόσωμος Αχιλλάκος. Τέσσερα παιδιά από χωριά που φοιτούν στο γυμνάσιο και μένουν σ’ ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο.

Ποδόσφαιρο στις αλάνες, τσιγάρα στα κλεφτά, φραπέδες στο καφενείο του κυρ Μήτσου, κοπάνες από το σχολείο, νεανικοί έρωτες. Καθημερινά μπάνια με τους κολλητούς στη θάλασσα το καλοκαίρι, ατελείωτες πλάκες. Και ακόμα, κρυφτούλι με τον «αντιπαθητικό» διάκο του οικοτροφείου, καυγάδες με τους άλλους οικότροφους. Ανεμελιά.

Είναι η εποχή της αθωότητας, της ξεγνοιασιάς.

Η καθημερινότητά τους σε παράλληλη αφήγηση με το χρονικό της εξαφάνισης ενός συμμαθητή τους – και τον πνιγμό του εντέλει. Οι έρευνες, οι ανακρίσεις, οι κατηγορίες. Ήταν ατύχημα ή μήπως εγκληματική πράξη; Υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες και ποιοι ήταν αυτοί; Τι συνέβη πραγματικά εκείνη τη μέρα; Ποιοι οι υπαίτιοι;

Και, ξάφνου, η εποχή μετατρέπεται σε εποχή των ευθυνών.

«Για ό,τι έγινε στη θάλασσα εκείνο το καλοκαίρι όσα χρόνια κι αν πέρασαν δεν άνοιξαν το στόμα να πουν το παραμικρό, ακόμα και να το συζητήσουν μεταξύ τους, έστω απ’ το τηλέφωνο», σελ. 13.

Θέμα του «Γάλα μαγνησίας» του Κώστα Ακρίβου είναι η εφηβεία. Και η μνήμη. Το τότε σε αντιπαραβολή με το σήμερα. Τι πραγματικά συνέβη τότε και τι θυμούνται οι ήρωες σήμερα; Μήπως η μνήμη άλλα γεγονότα τα εξωραΐζει και άλλα τα αλλοιώνει προς το χειρότερο; Γιατί δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο συμβάν, που σημάδεψε τη ζωή τους και καταδίκασε το μέλλον τους;

Μια στιγμή αρκεί, ένας λόγος, μία πράξη που κάνεις –ή που δεν κάνεις– αρκούν για να κοπεί η ζωή σου στη μέση. Και όλα, όσα ονειρευόσουν, να πάψουν να υφίστανται, να πάψουν να έχουν οποιαδήποτε σημασία. Κι εσύ να παραμείνεις αδρανής, αμέτοχος σε όλα, αδιάφορος. Να ζεις με τις ενοχές και τις αμφιβολίες, με το μέλλον –και το παρόν– κατεστραμμένο.

Το «Γάλα μαγνησίας», με τις σελίδες του να ξεχειλίζουν από τη μαγική ατμόσφαιρα της εποχής της δεκαετίας του ‘70, μεταφέρει τους αναγνώστες σε κείνη τη «μαγική» εποχή. Ένα βιβλίο όπου πρωταγωνιστούν η νοσταλγία και η μνήμη – με όλα της τα τερτίπια και τις προεκτάσεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ