Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΙΝΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ

30.08.2019
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΙΝΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1740-8
Σελίδες
184
Γυναίκα, 44 ετών, μητέρα δύο (δίδυμων) παιδιών που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει πλέον και ο πατέρας τους∙ πανεπιστημιακός. Έχει σημαδευτεί από τον θάνατο της παιδικής της φίλης (;) σε ηλικία 15 ετών, από πέτρα που μάλλον προοριζόταν για κείνη. Είναι η Τίνα (TINA - There Is No Alternative, δεν υπάρχει εναλλακτική, ή, απλώς, το υποκοριστικό κάποιου ελληνικού ονόματος). Το σημαντικότερο αντικείμενο στη ζωή της αυτή την περίοδο είναι ο φορητός υπολογιστής της όπου περνάει τις τελευταίες διορθώσεις για το βιβλίο της, που έχει θέμα τον κινηματογράφο των Βαλκανίων.

Είναι το μοναδικό πράγμα το οποίο την απασχολεί, γιατί έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει. Παρακολουθούμε τη διαδρομή της σε 14 «χρόνους», όπως επιγράφονται τα κεφάλαια, σε διάστημα μερικών εβδομάδων, περίπου από τον Νοέμβριο του 2017 έως την Πρωτοχρονιά του 2018: από ένα ταξίδι στη Σουηδία για ένα συνέδριο, μέχρι την Αθήνα και μια διάρρηξη στο διαμέρισμά της, μια βόλτα με τη φίλη της την Ξένια και τη δεκάχρονη κόρη της στο Τατόι, την ερωτική συνεύρεση με έναν φίλο της, την επίσκεψη στους γονείς της και ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι.

«”Λοιπόν, ας πούμε πως είμαι σ’ ένα μέρος ανοιχτό, ένα ανοιχτό πεδίο. Όπου κι αν στραφώ, βλέπω τη γραμμή του ορίζοντα, κι εντός αυτής της παραμέτρου ό,τι υπάρχει στρέφεται εναντίον μου∙ στην πραγματικότητα, άρα, στον χώρο υπάρχω μόνο εγώ και η αθροιστική σκανδάλη. Δεν είναι γνωστό κανένα μαγικό ξόρκι, ή μαγικός τρόπος, ή όπως θα το ’λεγες, για να το αναιρέσω αυτό. Είναι θέμα προοπτικής, και η προοπτική πηγάζει πάντα από μένα, το υποκείμενο. Δεν υπάρχουν δεισιδαιμονίες σ’ αυτό που σου περιγράφω. Υπάρχει η αντίληψη του υποκειμένου που ρωτάει: ποιος είναι ο στόχος της ευθυγράμμισης; Όταν όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντός μου στρέφονται προς εμένα στην ιδανική τους διάταξη, τι αντιλαμβάνομαι; Η όποια σχέση ανατροπής έχει χαθεί τη στιγμή της ευθυγράμμισης. Η επαναστατική ρήξη έχει επίσης χαθεί. Δεν μένει να γίνει τίποτα. Είμαι σε αυτή τη στιγμή, σε αυτόν τον χρόνο. Πώς να το πω αλλιώς;”» (σελ. 125).

Παραθέσαμε το παραπάνω απόσπασμα για να δείξουμε ότι το μυθιστόρημα της Δημητρακάκη δεν έχει τίποτα μελό (αλλά και τίποτα προβλέψιμο). Η ηρωίδα της δεν υποφέρει από μελαγχολία ή κατάθλιψη, ούτε περνάει την «κρίση της μέσης ηλικίας» – τουλάχιστον όχι στα δικά μας μάτια, του αναγνώστη. Έχοντας πραγματοποιήσει (σχεδόν) όλες τις επιθυμίες της, φέροντας μέσα της ανεξίτηλη την απώλεια, και ζώντας σε αυτό τον κόσμο, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν βρίσκει κανένα λόγο στην καθημερινή επανάληψη. Χρειάζεται κάτι που θα «διαταράξει» αυτή την ευθυγράμμιση και θα κάνει τα πράγματα να προχωρήσουν. Θα προέλθει από έξω ή από μέσα;

Το μυθιστόρημα της Δημητρακάκη έχει στέρεα δομή στο σύνολό του και στα επιμέρους κεφάλαια που συνθέτουν ευφυώς την «ευθυγράμμιση» της Τίνας, ενώ η παράθεση των «περιεχόμενων χρόνων» στην αρχή του βιβλίου βοηθά την ανάγνωση. Η γραφή της μοιάζει να έχει ωριμάσει όπως και η ηρωίδα της, που μας φαίνεται γνώριμη από προηγούμενα βιβλία της . Η τελευταία παρατήρηση δεν μας στέρησε καθόλου την αναγνωστική απόλαυση αυτού του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ