Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑ

09.07.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Τζένη Μανάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-886-2
Σελίδες
320
                                                                    Für Elise

Ελίζα και Λούνα. Μάνα και κόρη. Προέρχονται από εβραϊκή οικογένεια, πάππου προς πάππου, της Θεσσαλονίκης. Η Ελίζα, παιδί ακόμα, βιώνει τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, χάνει σχεδόν όλη την οικογένειά της, αλλά επιζεί. Επιστρέφει στον κόσμο, συνέρχεται, αγωνίζεται να φτιάξει τη ζωή της. Αλλά το παρελθόν το βρίσκει πάντα εμπρός της, στους εφιάλτες της. Παντρεύεται τον Τζέραλντ, έναν Άγγλο που συναντά στο τρένο κατά την επιστροφή στη γενέτειρά της και γεννάει μια κόρη, τη Λούνα. Σύντομα, ωστόσο, έπειτα από μια παραπλανητική «αποκάλυψη», ο κόσμος της και ο γάμος της καταρρέουν.

Η Λούνα, φοιτήτρια πια και μετά τον θάνατο της μητέρας της, γνωρίζει την ιστορία της τελευταίας μέσα από τα γραπτά της και αφηγείται την ιστορία και το παρελθόν της μητέρας της, επιχειρώντας να την κατανοήσει. Αλλά αφηγείται και το παρόν το δικό της, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να οικοδομήσει το μέλλον της, αφήνοντας πίσω το βαρύ φορτίο και τα τραύματα που έχει κληρονομήσει. 

Η αφήγηση, σε πρώτο πρόσωπο κυρίως, από την ίδια τη Λούνα, κυλάει ομαλά. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που παρεμβάλλονται διαφορετικές αφηγηματικές φωνές, όπως της μάνας της, μέσω των σκέψεων που έχει καταγράψει στο χαρτί, και του πατέρα της, σε τρίτο πρόσωπο. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι, παρά τα πολλά διαφορετικά κομμάτια της αφήγησης, η συγγραφέας τα ενώνει με μαεστρία χωρίς αφηγηματικά κενά ή αίσθηση ασύνδετου, καταλήγοντας σε μία σφιχτοδεμένη αφήγηση και ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Στο μυθιστόρημά της «Για την Ελίζα», η Τζένη Μανάκη θίγει ζητήματα μνήμης, τραυμάτων και Ιστορίας. Μνήμης ατομικής και πώς αυτή επηρεάζει τις ζωές των άμεσων μαρτύρων αλλά και των απογόνων τους, μνήμης συλλογικής. Με ποιον τρόπο και τελικά τι περνάει στην επίσημη Ιστορία και τι παραμένει στις συνειδήσεις; Και τα τραύματα αποθεραπεύονται κάποτε ή διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά μολύνοντας τους πάντες;

Πιστή στο μοτίβο των προηγούμενων μυθιστορημάτων της, και εδώ δεν λείπουν τα παραθέματα από κλασικά λογοτεχνικά κείμενα, ούτε η διακειμενικότητα που χαρακτηρίζει τη γραφή της. Κάτι που ενισχύεται από τους «ήχους» της κλασικής μουσικής.

Ένα δυνατό ιδιαίτερο μυθιστόρημα από μια συγγραφέα στην πιο ώριμη στιγμή της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ