Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΦΙΔΙΑ

10.07.2019
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΦΙΔΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
Θόδωρος Φέστας
Κατηγορία
ISBN
978-960-505-354-3
Σελίδες
249
«Μπορεί για να δηλώσουν απλώς και μόνο την παρουσία τους. Για να αποκτήσουν ταυτότητα και να πουν είμαστε και εμείς εδώ, είμαστε μάγκες. Θαυμάστε μας γιατί εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε, εμείς όμως μπορούμε να σας παίρνουμε τα αυτιά. Σας φτύνουμε κατάμουτρα, φάτε τη σκόνη μας» (σελ. 167, «Η σούζα»)

Η συλλογή διηγημάτων του Θοδωρου Φέστα Ιστορίες με φίδια αρχίζει και τελειώνει .… με φίδια («Ο βόας του Χαλανδρίου», «Πώς βγάζεις το φίδι από την τρύπα»). Στο πρώτο, ήρωες είναι δύο φτωχοδιάβολοι στην Αθήνα της εποχής της αντιπαροχής∙ στο τελευταίο, ο πρωτοπρόσωπος ήρωας βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τις αμφιβολίες και τις φοβίες του. Σε όλα τα διηγήματα της συλλογής υπάρχει ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο, αλλά από εκεί και πέρα η ιστορία μπορεί να εξελιχθεί εντελώς απροσδόκητα (όπως στο «Τρεισήμισι ανεκπλήρωτοι έρωτες»), και η αφήγηση να αναπτυχθεί και σε άλλους άξονες («Πόλτεργκαϊστ», «Δύο κανονικοί άνθρωποι»), ενώ τις περισσότερες φορές το τέλος επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Ο «Στρατιώτης Στέργιος Σεϊτανίδης» και «Ο γέρος που φορούσε ένα καπέλο Νο 2» αρύονται, θα μπορούσε να πει κανείς, από το αστυνομικό δελτίο: στο ένα η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από έναν νεαρό γιατρό που πιστεύει ότι θα θεραπεύσει τον στρατιώτη (και διαψεύδεται πανηγυρικά), στο άλλο ρέπει προς ένα μπορχικού τύπου φανταστικό χωρίς όμως να αποκολλάται από την πραγματικότητα, που αποδεικνύεται συντριπτική.

Το διήγημα «Ο Μπόμπυ Σαντς έχει ξεχαστεί» είναι το εκτενέστερο της συλλογής: η διαδρομή δύο νέων από τα φοιτητικά τους χρόνια στη Θεσσαλονίκη μέχρι τη μέση ηλικία, μέσα από συζητήσεις των δυο τους που εναλλάσσονται με φλας μπακ και σχόλια του συγγραφέα-αφηγητή. Μπορεί το αποτέλεσμα να φαίνεται ότι πλατειάζει λίγο, ωστόσο το διήγημα αποτυπώνει το κλίμα της πολιτικοποιημένης στην αριστερά φοιτητικής νεολαίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο συγγραφέας κινείται με άνεση σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες και κοινωνικές τάξεις, στην πόλη και στην επαρχία: τέτοια είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση του λαχειοπώλη στο «Δυο πόρτες έχει η ζωή», των δύο νεαρών παιδιών στη «Σούζα», της οικογένειας που γιορτάζει την αποφοίτηση της πτυχιούχου στην «Καλή σταδιοδρομία», του χαρτοπαίκτη στο «Ο παίζων χάνει», του ψαρά στο «Κουμπί», όπου το παρόν εισέρχεται με έναν αμετάκλητο τρόπο στη ζωή ενός πρώην «καμακιού». Αλλά και η Ιστορία, ελληνική και παγκόσμια αποτελεί το φόντο ιστοριών όπως η συγκινητική «Φράου Ντόκτορ», το συγκλονιστικό, κατά τη γνώμη μας, «Σταθερό χέρι», το «…Όλοι χορεύουν την Ιτιά». Το «Βίβερε περικολοζαμέντε» θυμίζει, αν μη τι άλλο λόγω του θέματος, το διήγημα του Βαγγέλη Σιαφάκα «Με μια χιλιάρα Καβασάκι» στην ομώνυμη συλλογή, παρ΄όλο που η προσέγγιση και το ύφος των δύο συγγραφέων διαφέρουν σαφώς.

Ο Θόδωρος Φέστας γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Ζει στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως οδοντίατρος στο ΕΣΥ. Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Ο γέρος που φορούσε ένα καπέλο κυκλοφόρησε επίσης από τις εκδόσεις Άγρα το 2016.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ