Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

Ο ΛΙΜΟΣ

11.07.2019
facebook email
Ο ΛΙΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Πάνος Αμυράς
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-624-6
Σελίδες
440
                                                        Το αστυνομικό μυστήριο ως πρόσχημα

Στην Αθήνα του 1941, στην Αθήνα της Κατοχής τοποθετεί την ιστορία του πρώτου του μυθιστορήματος ο δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς. Ένας μυστηριώδης φόνος πρέπει να εξιχνιαστεί και η πορεία προς τη λύση του μετατρέπεται σε μια διαδρομή σε μια πόλη που αργοπεθαίνει.

Ανήμερα της γιορτής του ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης καλείται να επιστρέψει στην ενεργό δράση έπειτα από μήνες σε καθεστώς διαθεσιμότητας εξαιτίας της κλοπής της σβάστικας από την Ακρόπολη. Η υπόθεση που του αναθέτουν είναι τόσο μπερδεμένη όσο και επικίνδυνη. Το προηγούμενο βράδυ, ένας λοχαγός των Ες Ες, ο οποίος είχε σταλεί από τον Γκέμπελς για να ερευνήσει μια υπόθεση, δολοφονείται άγρια στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Ο υπαστυνόμος αρχίζει να ερευνά την υπόθεση και από την πρώτη στιγμή συναντά εμπόδια και προβλήματα, καθώς ενδιαφέρον για την υπόθεση δεν δείχνουν μόνο οι κατοχικές δυνάμεις, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση. Οι προσπάθειές του να συλλέξει πληροφορίες τον οδηγούν σε παράνομα καζίνο και καμπαρέ, στα κεντρικά γραφεία της Γκεστάπο, αλλά και στο νοσοκομείο για παιδιά που διευθύνει ο Ερυθρός Σταυρός. Όσο περισσότερο ψάχνει να βρει τη λύση, τόσο πιο κοντά στον κίνδυνο βρίσκεται, αφού φαίνεται ότι πίσω από αυτή τη δολοφονία κρύβονται πολλά μυστικά. Μαυραγορίτες, διεφθαρμένα στελέχη της Ειδικής Ασφάλειας και αδίστακτοι αξιωματικοί των Γερμανών κατακτητών προσπαθούν να τον εμποδίσουν, αλλά απρόσμενοι σύμμαχοι τον οδηγούν στη λύση και ταυτόχρονα τον καθιστούν συνεργάτη σε ένα παράτολμο σχέδιο που θα βοηθήσει χιλιάδες ψυχές.

Βασικό χαρακτηριστικό της ιστορίας είναι ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται: γεγονότα και συναντήσεις οδηγούν σε αποκαλύψεις, αλλά και σε νέα μυστικά που πρέπει να ξεσκεπαστούν, αντίπαλοι καλά κρυμμένοι προσπαθούν να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο του υπαστυνόμου, για να καταφέρουν μόνο να ενισχύσουν το πείσμα του να αποκαλύψει την αλήθεια. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ένας υπαστυνόμος που είναι αποφασισμένος να φτάσει στην αλήθεια, που δεν διστάζει να τα βάλει ακόμα και με τους ίδιους τους κατακτητές εγκλωβίζοντάς τους στην ίδια την παγίδα που θέλουν να του στήσουν. Μέσα από τις συναντήσεις του με μυθιστορηματικά αλλά και με αρκετά ιστορικά πρόσωπα, φαίνεται ξεκάθαρα η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας του 1941. Και αυτό μας οδηγεί στο χαρακτηριστικότερο σημείο του μυθιστορήματος, στην αξιοπρόσεκτη και τόσο πιστή περιγραφή της Αθήνας της εποχής: στους δρόμους, στις γειτονιές και στα κτήριά της –μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μπορεί κάποιος να σχηματίσει εικόνα για την αρχιτεκτονική εξέλιξη της ελληνικής πρωτεύουσας– αλλά κυρίως στη δυστυχία της, στην πείνα, στον λιμό που οδήγησε έναν λαό στην εξαθλίωση και στον θάνατο. Έτσι, χωρίς να υποβαθμίζεται η αξία του, το αστυνομικό μυστήριο γίνεται το πρόσχημα για να παρουσιαστεί γλαφυρά μια σκληρή πραγματικότητα, μέσα από εικόνες που σημαδεύουν το μυαλό του αναγνώστη.

«Ο λιμός» είναι ένα μυθιστόρημα που δεν εξαντλείται στο αστυνομικό μυστήριο αλλά συνδυάζει την περιπέτεια με την ιστορική καταγραφή παραδίδοντας στον αναγνώστη μια πολύ αξιόλογη πρώτη εμφάνιση στη λογοτεχνική σκηνή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ