Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ ΩΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ

29.06.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ ΩΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Πασχάλης Πράντζιος
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-951-1
Σελίδες
264
                                                                     Περί Έρωτος

Τριάντα έξι ώρες βροχής και ο Έρωτας κρατάει τα ηνία της αφήγησης. Τριάντα έξι ώρες βροχής και ο Έρωτας είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της ιστορίας. Αυτός ορίζει τις ζωές, τις ψυχές, τη λογική, τα συναισθήματα των ηρώων.

Φαίδρα και Θησέας. Συναντιούνται και γίνονται ζευγάρι για τριάντα έξι ώρες μονάχα∙ όσο διαρκεί η βροχή. Έπειτα χάνονται. «Κάθε που το χώμα θα μυρίζει βροχή, θα έρχομαι στα όνειρά σου» (σελ. 22).

Θησέας και Φαίδρα. Είκοσι δύο χρόνια μετά, η μοίρα τους ξαναφέρνει κοντά. Και τότε, παντρεύονται. Μόνο που πλέον στην εξίσωση υπάρχει και τρίτο πρόσωπο: ο Ιππόλυτος, ο γιος του Θησέα.

Φαίδρα και Ιππόλυτος. Ερωτεύονται από την πρώτη ματιά. Παλεύουν με νύχια και με δόντια, πέρα από κάθε λογική, να κρατηθούν μακριά ο ένας από τον άλλον. Μάταια. Η μοίρα έχει διαφορετική άποψη.

Στο μυθιστόρημα του Πασχάλη Πράντζιου «Τριάντα έξι ώρες βροχής» τίθεται το ερώτημα αν ο έρωτας έχει ηθική. Και ακόμα, αν αυτός μπορεί να κριθεί αθώος ή ένοχος. Τα παραπάνω, εξάλλου, αποτελούν και τον άξονα γύρω από τον οποίο στήνεται η πλοκή του έργου.

Με αφορμή τον μύθο της Φαίδρας και του Ιππόλυτου, ο συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία μυθοπλασίας με ήρωες που ανήκουν στο σήμερα, που ζουν ανάμεσά μας. Αξιοποιώντας κάποια από τα μυθολογικά στοιχεία του, αφαιρώντας, ενισχύοντας ή παραλλάσσοντας κάποια άλλα. Ενώ ορισμένα εξελίσσονται, προχωρώντας την ιστορία παρακάτω.

Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι ανάμεσα στο ερωτικό τρίγωνο Θησέας-Φαίδρα-Ιππόλυτος κινείται, διακριτικά πάντα, ο Μένης, ο κηπουρός της βίλας τους. Παρακολουθώντας τους αδιάκοπα και επεμβαίνοντας την κατάλληλη στιγμή, σαν από μηχανής θεός, συμβουλεύοντάς τους, ως ο γηραιότερος της παρέας, άρα και ο πιο σοφός. Η δράση του, καταλυτική.

Με κύριες τεχνικές αφήγησης τον προϊδεασμό, τους διαλόγους, οι οποίοι παραπέμπουν έντονα σε θεατρική παράσταση, και πολλές σκέψεις και σχολιασμούς γύρω από τον αρχέγονο Έρωτα – ολόκληρα υποκεφάλαια παρεμβάλλονται μεταξύ της δράσης και της εξέλιξης της ιστορίας, κάτι που επιτείνει την αγωνία των αναγνωστών.

Ώσπου στο τέλος, εντελώς απρόσμενα, έρχεται η κάθαρση και ακολουθεί η λύση του δράματος. Όλοι και όλα, ήρωες και καταστάσεις, καταλαγιάζουν και παίρνουν τον δρόμο που όρισε η Μοίρα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ