Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΣΘΕΝΗΣ

19.06.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΣΘΕΝΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Alex Michaelides
Μετάφραση
Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-756-4
Σελίδες
416
                                                                    Σιωπή

Η Αλίσια Μπέρενσον, αναγνωρισμένη ζωγράφος, ζει μία φυσιολογική και ήρεμη ζωή. Μέχρι που ένα βράδυ πυροβολεί στο κεφάλι πέντε φορές τον άντρα της, περιζήτητο φωτογράφο μόδας. Έκτοτε βυθίζεται στη σιωπή.

Το μυστήριο της δολοφονίας του συζύγου σε συνδυασμό με την επίμονη άρνηση της Αλίσια να αρθρώσει έστω και μία λέξη και να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και τη φαντασία του κοινού και κάνουν την Αλίσια διαβόητη. Μετά το πέρας της δίκης κατά την οποία, εκ προοιμίου, η σύζυγος κρίνεται ένοχη και καταδικάζεται, η «σιωπηλή ασθενής» μεταφέρεται σε ψυχιατρική μονάδα υψηλής ασφαλείας.

Εκεί, έπειτα από πολύ καιρό, τη συναντά ο Θίο Φέιμπερ, ιατροδικαστικός ψυχοθεραπευτής, και του δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να δουλέψει μαζί της. Πεπεισμένος ότι εκείνος θα πετύχει εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν, ξεκινά επίμονες προσπάθειες προσέγγισης. Και μπορεί σταδιακά τα επιθυμητά αποτελέσματα να έρχονται, ταυτόχρονα όμως παρασύρουν σε δύσβατα μονοπάτια που οδηγούν στα βαθύτερα αίτια της σιωπής της ασθενούς.

Δύο κακοποιημένοι ψυχικά ενήλικες με δύσκολη παιδική ηλικία: αυτοί είναι οι ήρωες του Alex Michaelides στο μυθιστόρημά του «Η σιωπηλή ασθενής». Ένα ψυχολογικό θρίλερ που μέσω της ψυχοθεραπείας επιχειρεί να εισχωρήσει στα άδυτα της ψυχής των ανθρώπων, να εντοπίσει τις αιτίες και τις αφορμές για όσα πράττουν, να εξηγήσει την «αλλόκοτη» κάποιες φορές συμπεριφορά των ενηλίκων, να βρει τις πληγές τους, να κατανοήσει τον ψυχισμό τους. Και με αφορμή την ιστορία της Αλίσια Μπέρενσον, της «σιωπηλής ασθενούς», να τα παρουσιάσει στους αναγνώστες με πρωτότυπο βατό τρόπο και ενταγμένα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δύο παράλληλες αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο. Διά στόματος του ψυχοθεραπευτή της Αλίσια, ο αναγνώστης παρακολουθεί το παρόν της αφήγησης – τις προσπάθειες των γιατρών, και ειδικότερα του Θίο Φέιμπερ, να βοηθήσουν την Αλίσια, ώστε να λύσει τη σιωπή της. Ένα παρόν που μπορεί εντέλει να τοποθετείται οποτεδήποτε μέσα στον χρόνο. Και με τη «φωνή» της Αλίσια, από την άλλη, όπως αφηγείται τα γεγονότα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα καταγράφοντάς τα στο ημερολόγιό της – το τότε, πριν από τον φόνο του άντρα της.

Και ξάφνου, όσο η εξιστόρηση πλησιάζει στο σημείο καμπής και όλα δείχνουν να οδηγούν σε αδιέξοδο, οι δύο αφηγήσεις συγκλίνουν και απρόσμενα γίνονται μία. Είναι η στιγμή που η ανατροπή παίρνει το πάνω χέρι.

Ευρηματικό, πρωτότυπο, ευφυές. Ένα καλοστημένο ψυχολογικό θρίλερ πέρα από κάθε λογική, που παίζει με το μυαλό του αναγνώστη και τον κάνει να αναρωτιέται για τα πάντα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ