Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΑΝΘΡΩΠΟΙ

01.06.2019
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Θωμάς Στεργιόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-488-6
Σελίδες
160
«Χρόνους πολλούς μας πολεμάν
κι ανάσα δεν επήραμαν.
Και κάθε γινομένη ελιά
στοιχίζει και μια φαμελιά!»
(Σελ. 93 – Στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη, από τη συλλογή «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας»)

Ο Βορειοηπειρώτης συγγραφέας Θωμάς Στεργιόπουλος, από το χωριό Γράβα των Αγίων Σαράντα, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, και από το 1991 διαμένει και εργάζεται στην Ελλάδα ως παθολόγος γιατρός. Έχει γράψει ποίηση, πεζογραφία και λαογραφικά δοκίμια, ενώ έχει μεταφράσει έργα Αλβανών και Ελλήνων συγγραφέων στα ελληνικά και στα αλβανικά αντίστοιχα.

Στο εν λόγω βιβλίο, «Άνθρωποι», ο συγγραφέας παρουσιάζει δέκα «πορτρέτα» ανθρώπων από τη Βόρεια Ήπειρο, οι οποίοι αγωνίζονται για τον ελληνικό πολιτισμό και τη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης στη Βόρεια Ήπειρο, ο καθένας μέσω της ιδιότητας που διατηρεί. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου: «”Η ανθρωπογεωγραφία” του βιβλίου εκτείνεται απ’ τη Χιμάρα στα Ριζά κι απ’ τη Δερόπολη στα Πωγωνοχώρια: Όπου μιλιέται η ελληνική γλώσσα, η πραγματική πατρίδα μας. Κατά κάποιον τρόπο, οι προσωπογραφίες αυτές αποτελούν μια μικρή πινακοθήκη του βορειηπειρώτικου ελληνισμού κι ένα χρονικό των τελευταίων εβδομήντα χρόνων του τόπου μας, μιας εποχής κατά την οποία δοκιμάστηκαν οι ρίζες μας, η αντοχή και οι δεσμοί μας με τον εθνικό κορμό» (σελ. 7).

Στο αφήγημα «Σπύρος Λίτος» παρουσιάζεται ένας επιφανής Έλληνας γιατρός: «Ο γιατρός είχε αναλάβει δύσκολο έργο: να μας προσφέρει εκείνο που όλοι λαχταρούσαμε, κι είχε γίνει χίμαιρα στη ζωή μας: το ελληνικό βιβλίο, που στη σοσιαλιστική Αλβανία κυνηγιόταν σαν τα καταραμένα πουλιά» (σελ. 10). Στο αφήγημα «Ο Αναστάσης Κουρεμένος επέστρεψε στη Δερόπολη» βλέπουμε ακόμη έναν ήρωα που αγωνίζεται να διατηρήσει και να διαδώσει την ελληνική παιδεία σε ένα καθεστώς δικτατορικό. Ακολουθεί ο Σπύρος Ντούνης, ο Χιμαραίος («Αφού αλώνισα την ελληνική μειονότητα κι έφτασα στο θλιβερό συμπέρασμα πως ευκολότερα έβρισκες ουράνιο, παρά ελληνικό βιβλίο, πήρα την απόφαση να σβήσω μέσα μου και την τελευταία αυταπάτη», σελ. 29), ο Γρηγόρης Κατσαλίδας, ο δάσκαλος από τα Ριζά που έγινε λαογράφος («Το επάγγελμα του δασκάλου γινόταν κάθε μέρα και πιο άχαρο, πιο δύσκολο στον τόπο μας. Πώς να διδάξεις ελληνικά δίχως μια ραψωδία του Ομήρου, ένα τραγούδι του Παλαμά, ένα καλό ελληνικό βιβλίο;» σελ. 67), ο Νίκος Μπαλκόνης, ένας έφηβος με ασημένιο κεφάλι («Είχα μάθει απ’ έξω το Διάκο του Βαλαωρίτη, χίλιοι εκατό στίχοι, ακόμα τους θυμάμαι. Τι λεβεντιά που κρύβει μέσα του ο δεκαπεντασύλλαβος!», σελ. 87), ο Σπύρος Λάγιος («Και ποιος δεν πέρασε από κει. Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο Ντριτερό Αγκόλη, ο Τζεβαΐρ Σπαχίου, ο Περικλής Γιοργκόνης… Για μας, τους ανθρώπους των γραμμάτων απ’ τη μειονότητα, το Ξαμίλι έγινε κυριακάτικη εκδρομή», σελ. 99), ο Νίκος Ζαρμπαλάς , ο Σπύρος Μάρης, ο Θανάσης Μπόλος, και ο Βασίλης Νίκας.

Ιστορίες και βιογραφίες ανθρώπων από τη Βόρεια Ήπειρο που κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ελληνική ταυτότητά τους παρά την καταπίεση που δέχτηκαν από εθνικιστές σε ένα δικτατορικό καθεστώς και την πίεση να απαρνηθούν την ελληνική τους παιδεία, την καταγωγή και τις παραδόσεις τους. Η γλώσσα ήταν η ασφάλειά τους. Η ελληνική μειονότητα μιλά για τα πάθη και τους αγώνες στα δύσκολα χρόνια του ολοκληρωτισμού, τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ