Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

15.05.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Νάγια Δαλακούρα
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-924-5
Σελίδες
456
                                                            Ως το τέλος του κόσμου

Μπουένος Άιρες. Και μόνο η ονομασία της πόλης ξεσηκώνει τις αισθήσεις. Αργεντινή σημαίνει τάνγκο, μιλόνγκα, παθιασμένοι εραστές. Αλλά και μετανάστες, πορνεία, Μαφία. Και έπειτα, μεταφερόμαστε σε μία φάρμα της αργεντίνικης πεδιάδας, σε ένα μαγευτικό σκηνικό, για λίγο μονάχα. Για να φτάσουμε εντέλει στο τέλος του κόσμου, στη Γη του Πυρός. Και την ελευθερία.

Όνειρό της από μικρή, χάρη στις διηγήσεις του παππού της, ήταν να επισκεφτεί τη Γη του Πυρός στην Παταγονία. Μερικά χρόνια αργότερα, μόνη της πια στον κόσμο, με κατεστραμμένες ρίζες και κάθε περιουσία να έχει γίνει στάχτη, ταξιδεύει στην Αργεντινή για να βρει αποκούμπι στον μοναδικό δικό της άνθρωπο. Η Ρόζα, η Σιτσιλιάνα νεαρή ηρωίδα, φτάνει στο πόρτο του Μπουένος Άιρες, μαζί με χιλιάδες άλλους μετανάστες, προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή, μια νέα αρχή καλύτερα, κοντά στη θεία της. Και, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρίσκεται να ζει στην Μπέλα Σιτσιλιάνα, το πιο φημισμένο πορνείο της περιοχής.

Ο Λουίς, γεννημένος στην Μπόκα, με ρίζες ανδαλουσιανές, ζει στον υπόκοσμο του λιμανιού και είναι ενεργό μέλος της Μαφίας, που ελέγχει ολόκληρη την περιοχή του λιμανιού – από τα εστιατόρια ώς τα πορνεία. Είναι ο νταής του λιμανιού.

Μέχρι που οι δυο νέοι συναντιούνται τυχαία και οι ματιές τους διασταυρώνονται για πρώτη φορά. Τότε όλα αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού και ο έρωτας, παρά τις όποιες αντιστάσεις, παίρνει το πάνω χέρι. Ασυναίσθητα στην αρχή, όλο και πιο συνειδητά αργότερα, οι δυο τους, επαναστάτες εκ φύσεως και οι δύο και με φλογερό ταπεραμέντο να κυλάει στο αίμα τους, θα κινήσουν γη και ουρανό για να είναι μαζί και θα ριχτούν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι διεκδικώντας ένα κομμάτι ευτυχίας.

«Το λιμάνι των χαμένων γυναικών»· έτσι ονομάζουν κάποιοι το πόρτο του Μπουένος Άιρες. Σε αυτό, εν έτει 1912, μας μεταφέρει η Νάγια Δαλακούρα, κάνοντας τα μαγικά της, και μας βυθίζει στην ατμόσφαιρά του. Υπόκοσμος, μαφία, πορνεία. Δολοπλοκίες. Προδοσία. Και ακόμα, δεισιδαιμονίες και πνεύματα.

Με βασικά εργαλεία της μια στρωτή, ζωντανή αφήγηση, αρκετούς προϊδεασμούς και με άφθονες λέξεις των ντόπιων να παρεισφρέουν στο κείμενο χρωματίζοντας με ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία, οξύνει τις αισθήσεις του αναγνώστη, ενώ σε αυτό συντελούν και οι πλούσιες περιγραφές τόπων, σπιτιών, ανθρώπων, καταστάσεων, περιρρέουσας ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα μια έντονη εικονοποιία. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ιστορία της χώρας και τη σφαιρική παρουσίαση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της εποχής. Με αφορμή τη φλογερή ιστορία της Ρόζας και του Λουίς, στο παρασκήνιο ξετυλίγεται η ιστορία της Αργεντινής, με τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, με τα πορνεία, που βρίσκονταν σε άνθηση εκείνη την εποχή στην περιοχή γύρω από το λιμάνι, τις συμμορίες, τη Μαφία.

Εξάλλου, η συγγραφέας χτίζει προσεκτικά τη δομή του μυθιστορήματός της. Πρώτα συστήνει τους ήρωες, πρωταγωνιστές και κομπάρσους, στους αναγνώστες της, παρουσιάζοντας συνοπτικά το παρελθόν τους, και κατόπιν καθέναν τους τον εντάσσει στην ιστορία, έτοιμο να παίξει τον δικό του καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της. Διότι κάθε ήρωας είναι σημαντικός. Γι’ αυτό και όλοι τους είναι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, με βάθος και απολύτως ανθρώπινη συμπεριφορά. Τίποτα πάνω τους δεν μοιάζει φτιαχτό ή ψεύτικο.

Από το ιδιαίτερο αυτό βιβλίο, εκτός από την αναγνωστική απόλαυση, ο αναγνώστης αποκομίζει και πλούτο εμπειριών.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ