Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΑΛΔΕΒΑΡΑΝ

01.11.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΛΔΕΒΑΡΑΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4569-8
Σελίδες
193

Το άστρο της ψυχής στην πραγματικότητα

Ο Παύλος Μάτεσις εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία το 1967. Έκτοτε έχει γράψει πλήθος έργων, μυθιστορήματα, θεατρικά, ενώ έχει κάνει και πολλές μεταφράσεις. Έχει διακριθεί με πολλά βραβεία: Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (1966, «Η τελετή»), Έπαθλο Καρόλου Κουν (1989, «Περιποιητής φυτών»), ενώ με το μυθιστόρημά του «Η μητέρα του σκύλου) έχει κερδίσει το Βραβείο Ελληνοφώνων Κάτω Ιταλίας (1998) και το Βραβείο ACERBI (2002, Ιταλία). Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ ανεβάζονται συχνά από εγχώριους και ξένους θιάσους.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα, όπου κεντρικό πρόσωπο είναι ένας 35άρης αστός, ονόματι Ερμής. Μία ημέρα, ενώ οδηγεί, μπαίνει στο αμάξι του ένας νεαρός εμφανώς αναστατωμένος. Του ζητά να ακολουθήσουν ένα προπορευόμενο αμάξι. Αφού εκτυλίσσεται ενώπιόν τους ένα τραγικό περιστατικό, γυρνούν σπίτι, όπου ο νεαρός συνοδηγός του Ερμή του εξηγεί όλη την ιστορία για τα άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο το οποίο ακολουθούσαν. Αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσεται μια φιλία ανάμεσα στους δύο άντρες, παρότι ο Ερμής ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που κρατούν πάντοτε τους άλλους σε κάποια απόσταση. Αρκετούς μήνες αργότερα, ο νεαρός φίλος του Ερμή αυτοκτονεί αφήνοντας ένα σημείωμα προς τον ήρωα, στο οποίο εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία και τον ενημερώνει πως του αφήνει όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία. Τότε ο Ερμής αφήνει τη ζωή του και εισέρχεται και αφομοιώνει την καθημερινότητα του νεκρού του φίλου. Πηγαίνει στο νησί απ’ όπου καταγόταν ο αποθαμένος και βιώνει τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που αποτέλεσαν εμπειρίες για το φίλο του. Σταδιακά ξετυλίγεται το κουβάρι της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και το νόημα της τύχης ή της μοίρας στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Ο Παύλος Μάτεσις κάνει μνεία σε αυτό το έργο για τη στάση του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στη ζωή. Χρησιμοποιώντας τριτοπρόσωπη αφήγηση, επιτυγχάνει να θέσει τον αναγνώστη σε ρόλο παρατηρητή. Οι διάλογοι είναι εξαιρετικοί, με έναν κυνισμό και μια ευστροφία που μαγεύουν καθ’ όλη την ανάγνωση του κειμένου. Ιδιαίτερης σημασίας είναι πως οι χαρακτήρες δεν στοιχειοθετούνται βάσει του βιογραφικού τους, αλλά βάσει των πράξεων και των λόγων από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία, γεγονός που δίνει στον αναγνώστη στην αρχή μια λευκή σελίδα, η οποία σιγά σιγά γεμίζει, ενώ δεν τον προκαταβάλλει καθόλου με στοιχεία του προτέρου βίου των ηρώων. Χαρακτηριστικό είναι πως, ενώ το θέμα του βιβλίου αφορά το σύγχρονο άνθρωπο, ωστόσο αποτυπώνει με διαχρονικά ερωτήματα ή αποφθέγματα, αλλά και με μια «οσμή» που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Το ύφος του συγγραφέα παραμένει ακέραιο και προσηλωμένο απέναντι στο θέμα του βιβλίου, χωρίς παρεκτροπές, μακρηγορίες ή άστοχες εκφράσεις. Γεγονός είναι πως πρόκειται για ένα άρτιο κείμενο από κάθε άποψη, χωρίς αδύναμα σημεία που να αδυνατίζουν το νόημά του.

Το «Αλδεβαράν» είναι ένα βιβλίο για τη στάση του ανθρώπου στο σύγχρονο κόσμο και κυρίως για τη σημασία των αληθινών συναισθημάτων στην ψυχή και κατ’ επέκταση στη ζωή του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ