Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ

18.05.2019
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-649-2
Σελίδες
328
«Ξάφνου πήρε να φυσά ένας δυνατός αέρας, τίναζε με τις ριπές του τα φυλλώματα των δέντρων, τρόμαξε τα ζώα, έφερε σκόνη στα μάτια των παιδιών, και μια μορφή αέρινη, διαυγής, απαστράπτουσα, άρχισε να κατεβαίνει αργά προς τα ελαιόδεντρα: ένα αγόρι, είδαν όταν πλησίασε αρκετά, δεκατεσσάρων ή δεκαπέντε ετών, λάμψη στα χέρια του, αιθέρας η ματιά του, ένα όμορφο αγόρι: ο “Άγγελος της Ειρήνης”, έτσι συστήθηκε» (σελ. 39-40)

«Για ό,τι έχω κληθεί, αυτό θα επιτελέσω με καθαρή συνείδηση, διότι καρποί του δέντρου της υπακοής υπήρξαν πάντοτε οι μέρες και τα έργα μου, και όποιος πράττει σύμφωνα με νόμους και κανόνες μιας δύναμης ανώτερης θα υπερβαίνει πάντα την ανθρώπινη τιμωρία και ποινή» (σελ. 269)

«Το δέντρο της υπακοής» είναι το πέμπτο βιβλίο της Βασιλικής Πέτσα (Καρδίτσα, 1983) και το πρώτο της μυθιστόρημα. Έχουν προηγηθεί: η νουβέλα «Θυμάμαι» (2011 – το είχαμε παρουσιάσει και στο «Διαβάσαμε»), οι συλλογές διηγημάτων «Όλα τα χαμένα» (2012) και «Μόνο το αρνί» (2015) και το δοκιμιακό «Όταν γράφει το μολύβι» (2016) – όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις. Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας εισέρχεται στον κόσμο των μεγάλων αφηγήσεων, μέσα από τη δομή ενός σπονδυλωτού, κατά βάση, μυθιστορήματος που πραγματεύεται ένα ξεχασμένο (ξεπερασμένο;) θέμα, αυτό της υπακοής, γι´ αυτό και συχνά στον λόγο, προφορικό και γραπτό, αναφέρουμε λανθασμένα τον τίτλο του ως «Το δέντρο της υπομονής» που παραπέμπει σε άλλες, πιο οικείες ίσως, καταστάσεις.

Το «δέντρο της υπακοής» επανέρχεται συχνά στις έξι ιστορίες αυτού του βιβλίου, που διαδέχονται η μία την άλλη όχι πάντα με την ίδια σειρά. Η «υπακοή» αναφέρεται κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την πίστη στον Θεό, αλλά και με την πολιτική έννοιά της, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Στην ιστορία με την οποία ξεκινά το μυθιστόρημα, (Πατέρας), ένας Ιρλανδός πατέρας εγκαταλείπει το σπίτι και τη σύζυγό του, παίρνοντας μαζί το μωρό τους, και ξεκινά ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο για το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, σε αναζήτηση ενός προσκυνήματος. Η επόμενη ιστορία φέρει τον τίτλο Φάτιμα, από την πόλη της Πορτογαλίας όπου το όραμα της Παναγίας εμφανίστηκε σε τρία παιδιά, με κορυφαία τη μετέπειτα μοναχή Λουσία, το 1917. Στην ιστορία που ακολουθεί, «Λιουμπόβ Ορλόβα», ίσως τη συγκλονιστικότερη όλων (λόγω θέματος) αλλά και με κάποιες περιττές σελίδες, η συγγραφέας αφηγείται, τεχνηέντως και εντελώς υπαινικτικά, την (πραγματική) ιστορία του φερώνυμου σοβιετικού κρουαζιερόπλοιου, που χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού, παροπλισμένο πια, πλέει ακυβέρνητο ανοικτά της Νέας Γης, στον Καναδά, παραλλάσσοντας τα στοιχεία της ιστορίας και συνδέοντάς την με την ιστορία της αγαπητής στους Σοβιετικούς ηθοποιού, με το ίδιο όνομα. Η επόμενη ιστορία επιγράφεται Λυκόβ, και αναφέρεται στην οικογένεια παλαιοπίστων που αποφάσισε να καταφύγει και να ζήσει απομονωμένη για δεκαετίες στη στέπα της Σιβηρίας για να διατηρήσει την πίστη της όταν επικράτησαν οι μπολσεβίκοι. Στην πέμπτη ιστορία, «Κιβωτός», ένας Αμερικανός ιεραπόστολος αναζητεί την κιβωτό του Νώε στο Αραράτ, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός Κούρδου χωρικού κατέληξε. Και, τέλος, στην ιστορία που μοιάζει εμβόλιμη , με τον τίτλο «Αράλη», βλέπουμε τα αποτελέσματα του φιλόδοξου σχεδίου των σοβιετικών αρχών να εκτρέψουν τα ποτάμια που τροφοδοτούσαν τη λίμνη, οδηγώντας στην αποξήρανσή της. Όπως σημειώσαμε και παραπάνω, η συγγραφέας επανέρχεται στις ιστορίες, τις εξελίσσει και μάλιστα «κλείνει» όπως ξεκίνησε, δηλ. με την ιστορία του νεαρού πατέρα.

Τα πραγματολογικά στοιχεία των ιστοριών έχουν οπωσδήποτε τη σημασία τους και όσο κι αν θα μας διαφώτιζε (ή ενδεχομένως θα μας καθησύχαζε κιόλας) μια έρευνα στο διαδίκτυο για τις λεπτομέρειές τους, μια προσεκτική ανάγνωση ή/και μια επανάληψή της θα αρκούσαν για να μας δώσουν όλα όσα χρειαζόμαστε. Όμως το μεγάλο επίτευγμα αυτού του μυθιστορήματος είναι η γλώσσα: βαθιά υπαινικτική, πλούσια, εικονοποιητική, με μια σαφήνεια που θυμίζει, κατά τη γνώμη μας, τη γλώσσα του Ευαγγελίου, αναδεικνύεται ως το όχημα που μεταφέρει τα (όποια) νοήματα αφήνοντάς μας στο τέλος με μια αίσθηση πληρότητας.

«Το δέντρο της υπακοής» είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν το 2018 και είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ