Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

24.10.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-442-892-2
Σελίδες
133

Ευφυολογικός σουρεαλισμός απέναντι στην ιστορία

Ο Φίλιππος Δρακονταειδής γεννήθηκε το 1940. Είναι πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Το πρώτο βιβλίο του κυκλοφόρησε το 1962. Το 1995 αποκήρυξε μεγάλος μέρος του συγγραφικού έργου του και ξανάγραψε πολλά από τα κείμενά του. Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1981, ενώ είναι Ιππότης της Τάξης Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα με την ευρεία έννοια του όρου, αφού θα μπορούσε επίσης να χαρακτηρισθεί ως αφήγημα. Η Κλάρα είναι ένας ρινόκερος που έζησε και ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη υπό την προστασία του αφεντικού της, Ιωάννη Βαν ντερ Μίερ. Στα μέρη όπου προαναγγέλλεται η άφιξή της ετοιμάζονται γιορτές και πανηγύρια, ενώ αρκετοί περιμένουν το αγαπητό θηλαστικό για να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους. Και σε τόπους απ’ όπου πέρασε ο ρινόκερος είναι απαράμιλλη η ευεξία και η γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατεί. Χαρακτηριστικό είναι πως η αυτοκράτειρα Μαρία-Θηρεσία τίμησε τον Ιωάννη βαν ντερ Μίερ με τον τίτλο του βαρόνου, επειδή η Κλάρα την είχε διασκεδάσει. Και στις περιπλανήσεις της Κλάρας εμφανίζονται αξιόλογα πρόσωπα, όπως ο Βολτέρος, ο Μπαχ, ο Εστραγκόν, αυτοκράτορες και άλλοι, για να προϋπαντήσουν ή να χειροκροτήσουν τον όμορφο ρινόκερο.

Το έργο αυτό του Φίλιππου Δρακονταειδή είναι ένα απολαυστικότατο κείμενο που διαβάζεται εύκολα. Χωρίς υπερβολές και μακρηγορίες, ο συγγραφέας στέκεται απέναντι στην ιστορία με έναν τρόπο διακριτικά σουρεαλιστικό και με τέτοια επιτυχία που η δομή ή τεχνική του βιβλίου μοιάζουν να μην έχουν και ιδιαίτερη σημασία. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η γλώσσα είναι εμπλουτισμένη με αρκετά στοιχεία καθαρεύουσας, χωρίς να γίνεται δυσνόητη ή να κουράζει τον αναγνώστη, αλλά αντίθετα προάγει τη σαρκαστική διάθεση του συγγραφέα. Όλο το κείμενο είναι ντυμένο με ευφυολογήματα που δίνουν στην ανάγνωση ένα χλευαστικό τόνο. Επίσης, το κείμενο αποπνέει μια αίσθηση αριστοκρατική και αλαζονική, η οποία θα λέγαμε ότι συμβαδίζει με το ύφος του βιβλίου. Όσο για τον κεντρικό ήρωα του έργου, την όμορφη Κλάρα, η υπόστασή της προσδιορίζεται κυρίως από τις περιγραφές του κόσμου. Οι διάλογοι είναι λίγοι, όπου πραγματικά χρειάζονται, ενώ η συμμετοχή ιστορικών προσώπων στην εξέλιξη της ιστορίας προσδίδει μια νότα πιο συμπαγή στο κείμενο, διατηρώντας έτσι την ισορροπία ανάμεσα στο σαρκασμό και τη σοβαρότητα.

«Ο ρινόκερος θα είναι εδώ» είναι ένα βιβλίο που εύκολα μπορεί να διαβάσει κάποιος, απολαμβάνοντας το σαρκασμό παράλληλα με την ιστορία και το σουρεαλισμό μαζί με τα ευφυολογήματα, διακρίνοντας πρωτίστως μια καλή γραφή και δευτερευόντως την αξία της εν λόγω, αν και πρωτότυπης, ιστορίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ