Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΚΟΜΑ

02.04.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΚΟΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ANIMA
Συγγραφέας
Ειρήνη Δερμιτζάκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-5184-09-4
Σελίδες
132
                                      Της βίας ή της απελπισμένης αναζήτησης για τρυφερότητα;

Η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ειρήνης Δερμιτζάκη με τίτλο «Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα» περιλαμβάνει είκοσι διηγήματα, όλα τους γραμμένα κατά τη χρονική περίοδο 2012-2016.

Είκοσι διηγήματα βγαλμένα, θα έλεγε κανείς, από τον πυρήνα του σήμερα, αφού αποτυπώνουν με ανατριχιαστική ακρίβεια τις συνθήκες διαβίωσης των τελευταίων χρόνων, αλλά και το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι. Νέα παιδιά που μεταναστεύουν στο εξωτερικό προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή, παιδιά και έφηβοι που παλεύουν να μεγαλώσουν φυσιολογικά, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια, άστεγοι, ζευγάρια που ζουν εγκλωβισμένα στη ρουτίνα τους, άνθρωποι που έχουν υποκύψει στη μοίρα τους.

Ήρωες, νέοι και γέροι, αλλά και ένας σκύλος, που κινούνται σε πόλεις και χωριά, αλλά και στο εξωτερικό. Ήρωες παιδιά που μεγαλώνουν μοναχά τους, παραπεταμένα, μέσα στην αδιαφορία.

Στιγμιότυπα ζωής, αφηγήσεις ζωής είτε διά στόματος του ίδιου του ήρωα σε πρώτο πρόσωπο, είτε σε τρίτο, πιο αποστασιοποιημένα.

Σε όλα όμως, παρά την ενδεχόμενη αρχική αισιοδοξία, διαφαίνεται μια ηττοπάθεια. Η βία, σε όλες της τις μορφές, φανερή ή κρυφή, η μοναξιά, η θλίψη μοιάζουν να έχουν εισχωρήσει στο πετσί των ηρώων, να τους τρώνε τα σωθικά, κι εκείνοι να έχουν συμβιβαστεί με όσα τους συμβαίνουν, να μην αντιδρούν, παρά να υπομένουν. Και στις ελάχιστες περιπτώσεις που αποφασίζουν να αλλάξουν τις συνθήκες και να σπάσουν ό,τι τους πνίγει, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, επιλέγουν –και αυτοί– τον βίαιο τρόπο με καταστροφικά εντέλει αποτελέσματα για όλους.

Είκοσι διηγήματα της βίας ή μήπως της απελπισμένης αναζήτησης για τρυφερότητα;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ