Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΗ

06.04.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-7243-4
Σελίδες
299
                                                                 Ύμνος στη δεκαετία του ’90

Δεκαετία του ’90. Σε μια πρωτεύουσα που αλλάζει, ο Μανώλης και η μάνα του έρχονται από τα βόρεια για μια νέα αρχή, για ένα νέο ξεκίνημα. Σε μια εποχή κρίσιμη, κατά την οποία όλα αλλάζουν και γιγαντώνονται. Το life style εισβάλλει, το εύκολο χρήμα παίρνει το πάνω χέρι, οι άνθρωποι πλουτίζουν και ο χαρακτήρας τους σταδιακά μεταβάλλεται. Είναι η εποχή της πληθώρας, του νεοπλουτισμού, του Χρηματιστηρίου. Λίγο πριν η φούσκα σκάσει και όλα καταρρεύσουν.

Μέσα σε αυτό το «εύθυμο» κλίμα των ριζικών αλλαγών, οι δύο ήρωες, με διαλυμένο παρελθόν και με μυστικά που τους βαραίνουν, παλεύουν να ζήσουν και να εναρμονιστούν με τις νέες συνθήκες. Ο Μανώλης δουλεύοντας σε διαφημιστική εταιρία και γράφοντας το σενάριο ενός τηλεοπτικού σίριαλ που θα τον κάνει γνωστό στους κοσμικούς κύκλους, η μάνα του γηροκομώντας μία θεία της, την οποία τώρα συναντά για πρώτη φορά. Αλλά κυρίως παλεύουν να εναρμονιστούν με το μέσα τους και όλα αυτά που τους βαραίνουν.

Για κάποιο διάστημα τα καταφέρνουν. Γρήγορα, ωστόσο, κουρασμένοι από την προσπάθεια να υποκρίνονται, να υποδύονται κάτι που δεν είναι, υποκύπτουν στις παλιές τους συνήθειες, οι ενοχές επιστρέφουν, οι ερινύες μοιάζουν να μην τους αφήνουν σε ησυχία. Ήρθε η ώρα για την εσωτερική αναμέτρηση, για τη μάχη σώμα με σώμα, για τη λύτρωση ή την ηρωική ήττα στο πεδίο της μάχης.

Το μυθιστόρημα «Καινούργια πόλη» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο εκείνη την εποχή, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ένταση της δεκαετίας του ’90, λίγο πριν από την αλλαγή του αιώνα, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι στο βιβλίο πέρα από τους έμψυχους ήρωες, πρωταγωνιστεί και η ίδια η πόλη. Η Αθήνα με τους δρόμους της και τις γειτονιές της βρίσκεται πανταχού παρούσα στην αφήγηση, αφού αποτελεί τον καμβά αλλά και το οργανικό κομμάτι των περιπάτων του Μανώλη και της Μαργαρίτας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε μέρη με τους αφηγητές να εναλλάσσονται. Πότε ο γιος, πότε η μάνα και πότε τα γράμματα της Μαργαρίτας προς τον Μανώλη αναλαμβάνουν τα ηνία δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να παρακολουθήσει και τις δύο οπτικές, αλλά και να εισβάλει στο μέσα των ηρώων ως ωτακουστής των εσωτερικών μονολόγων τους και των εσώψυχών τους.

Δραματικό και κωμικό στοιχείο μπλέκονται μεταξύ τους και ο συγγραφέας προσφέρει στους αναγνώστες ένα βιβλίο-ύμνο στη δεκαετία του ’90, τότε που όλα έμοιαζαν καινούρια και αστραφτερά, μιας εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ