Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ

24.10.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-268-9
Σελίδες
235

Η απλούστευση της ανθρώπινης υπόστασης

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα, εννιά ποιητικές συλλογές, τέσσερις τόμους με πεζά, τρία λευκώματα και τέσσερις τόμους για το θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921, καθώς και την ανθολογία «Ερμούπολη, μια πόλη στη λογοτεχνία». Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημά του «Ο καιρός των χρυσανθέμων». Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του 400 τραγούδια περίπου και έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους Έλληνες συνθέτες.

«Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ» είναι μια συλλογή, αποτελούμενη από 14 διηγήματα. Στα κείμενα αυτά ο Ελευθερίου παραθέτει ιστορίες απλών καθημερινών ηρώων, κάποιες και από προσωπικά βιώματα, στοχεύοντας στο να απογυμνώσει την ανθρώπινη πολύπτυχη υπόσταση από όλα τα περιττά, τα ανούσια και τα προσωπεία με τα οποία οι άνθρωποι ντύνουν τη ζωή τους. Επίσης, χαρακτηριστικό σε αρκετά από αυτά είναι πως επιδίδεται ιδιαιτέρως στο ζήτημα του θανάτου ή στην πορεία, αν και εφόσον αυτή υπάρχει, της μετά θάνατον ζωής. Ακόμα διακρίνεται η αγιοσύνη του ανθρώπου που, όπως πρεσβεύει ο συγγραφέας, στηρίζεται στην απλότητα και την ταπεινοφροσύνη. Σε μερικά κείμενα παρουσιάζονται εικόνες ή διαφαίνονται στοιχεία που αφορούν τη δικτατορία ή άλλες περιόδους από τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ως γενικότερο συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κείμενα που παρατίθενται στο συγκεκριμένο βιβλίο αναδύουν μια οσμή από περασμένες δεκαετίες, προκαλώντας μια θλίψη και μια πνιγηρή νοσταλγία.

Ο τίτλος του βιβλίου προδιαθέτει τον αναγνώστη πως το περιεχόμενο των κειμένων αφορά κάτι απόλυτα σύγχρονο και συνυφασμένο με τούτη την εποχή. Όμως γεγονός είναι ότι ο τίτλος προήλθε από την ονομασία ενός διηγήματος και δεν συμπίπτει σε καμία περίπτωση με τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, όταν κάποιος δει το εξώφυλλο του βιβλίου. Πέραν τούτου, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια γλώσσα λιτή, με στοιχεία καθαρεύουσας, χωρίς να δυσκολεύουν ωστόσο την ανάγνωση. Γράφοντας άλλοτε σε πρώτο και άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο, ο συγγραφέας πετυχαίνει να δώσει αμεσότητα στο κείμενο, ενώ καταφέρνει να περιγράψει με ακρίβεια τα γεγονότα, των οποίων δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Οι διάλογοι, όπου χρειάζονται, είναι λιτοί και περιεκτικοί, χωρίς να μακρηγορούν ή να κουράζουν. Η έκταση των διηγημάτων ποικίλλει ανάλογα με τη θεματολογία και την πλοκή του καθενός. Το ύφος της συλλογής αυτής συμβαδίζει απόλυτα με το ύφος που μας έχει συνηθίσει και εν μέρει καλομάθει ο Μάνος Ελευθερίου τόσα χρόνια, όμως με τα συγκεκριμένα κείμενα δεν αποδίδεται στο ακέραιο η ποιότητα της γραφής του. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε πως διαφαίνεται στα κείμενα αυτά μια έλλειψη έμπνευσης και μια ρηχή θεματολογία.

«Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ» είναι ένα βιβλίο που αποτελεί μια μετριότατη συνέχεια των γραπτών του Μάνου Ελευθερίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ