Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΠΑΙΔΙ

22.06.2019
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Γιάννης Παλαβός
Κατηγορία
ISBN
978-960-504-239-4
Σελίδες
112
«Έμεινα και τον κοιτούσα, ύστερα στράφηκα στην αλεπού, μακάρια πάνω στο χιόνι. Σήκωσα το όπλο και τη σημάδεψα, το χέρι ήταν τώρα σταθερό. Είχα δυο φυσίγγια στην παλάμη κι ένα ακόμα στην τσέπη. Τα άδειασα στο κεφάλι της, το ένα μετά το άλλο» ( σελ. 33, «Η λιακάδα»)

O Γιάννης Παλαβός (γεν. 1980) κερδίζει ήδη την προσοχή με την τρίτη συλλογή διηγημάτων του «Το παιδί», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019. Κι εδώ, όπως και στο «Αστείο», την προηγούμενη συλλογή διηγημάτων του, ο χώρος όπου εκτυλίσσονται τα ολιγοσέλιδα διηγήματα είναι η ευρύτερη περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης, όπου ο συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε. Όμως, εδώ, αντίθετα ίσως απ΄ό,τι στο «Αστείο», και παρά το εξώφυλλο με τα πιο ανοιχτόχρωμα σχέδια και τις φιγούρες του Τάκη Γιαννούσα (1923-2010), έργο του οποίου είχε χρησιμοποιηθεί επίσης για το «Αστείο», τα πράγματα μοιάζουν να είναι πιο «σοβαρά». Σε πολλά διηγήματα υπάρχει ένας φόνος – ανθρώπου ή ζώου. Κι είναι τόσο πιο συγκλονιστικός όσο πιο οδυνηρός ή και αναπάντεχος ήταν, ιδίως όταν συμβαίνει στον παρόντα χρόνο του διηγήματος, όπως στον «Σταυρό», «Στη λιακάδα», στον «Ζήνο», στην «Πένσα». Όμως ο θάνατος είναι παρών και σε άλλα διηγήματα: από ατύχημα στο «Ελάφι» και στα «Μάτια», όπου όμως το κύριο θέμα είναι, γι άλλη μια φορά ένας φόνος σε παρελθόντα χρόνο, όπως και στο «Δέντρο», στη «Βάγια». Ή επικείμενος, όπως στον «Γιάννη». Τι μένει; Από τα δώδεκα διηγήματα της συλλογής, ο «Μεγάλος», «Η γέφυρα» είναι πιο ανώδυνα με αυτή την έννοια, ενώ το ομώνυμα διήγημα, «Το παιδί», είναι το πιο τρυφερό.

Οι σύντομες, πλήρεις νοημάτων και εικόνων, φράσεις, φαίνεται να είναι το χαρακτηριστικό της γραφής του Γιάννη Παλαβού, που κάνει κι άλλα πράγματα εκτός από το να γράφει δικά του βιβλία. Μαζί με τον Τάσο Ζαφειριάδη έγραψε το σενάριο των κόμικς «Γρα Γρου» (Ίκαρος 2017), που εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου, όπως είχε γίνει και με «Το πτώμα» (Jemma Press, 2011). Ο Παλαβός μεταφράζει επίσης αγαπημένους του αγγλόφωνους συγγραφείς, με πιο πρόσφατο τον Αμερικανό Wallace Stegner («Το τραγούδι της σάλπιγγας» και άλλα διηγήματα, εκδόσεις Gutenburg – Γιώργος και Κώστας Δαρδανός).

Αλλά η ματιά του νεαρού συγγραφέα πέφτει επίσης στους παράταιρους του κόσμου ετούτου, όπως ο «σαλεμένος» Γιάννης – με ένα απόσπασμα του ομώνυμου διηγήματος θα κλείσουμε αυτό το σημείωμα, όπως είχαμε κάνει παρουσιάζοντας την προηγούμενη συλλογή του Γ. Παλαβού: «Ήταν λατέρνα ζωντανή, αλλά δεν ήταν ξένο σώμα. Δεν ήταν περίγελος. Ο Γιάννης ήταν ο αφηγητής, εστία με φωτιά, ο κόσμος ζέσταινε τα χέρια του. Έτσι και κάποιος τον κορόιδευε, οι υπόλοιποι έμπαιναν στη μέση. Ήταν σαν πείραγμα απαραίτητος κι αν έλειπε, άλλοι έπιαναν τους άθλους του, μιμούνταν τη φωνή του» (σελ.38).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ