Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ 'ΜΑΘΑ, ΜΑ ΞΕΧΑΣΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ

19.10.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ 'ΜΑΘΑ, ΜΑ ΞΕΧΑΣΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2779-3
Σελίδες
375

«Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα, όπως είναι, 
 και αναρωτιούνται γιατί.
Εγώ βλέπω τα πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ
και αναρωτιέμαι γιατί όχι».
                                                                                                      
                                                                                                           Μπέρναρ Σω

Ο Δημήτρης Μπουραντάς θεωρείται ο πλέον διακεκριμένος καθηγητής του Μάνατζμεντ και της Ηγεσίας στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει ιδρύσει και διευθύνει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα για στελέχη επιχειρήσεων υψηλού κύρους, από τα οποία έχει αποφοιτήσει μεγάλος αριθμός στελεχών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Πολλές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Στην Ελλάδα έχει εκδώσει πέντε βιβλία, εκ των οποίων το ένα διδάσκεται στο Λύκειο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα με κεντρικό άξονα τις ιστορίες δύο ανθρώπων, του Νίκου, πανεπιστημιακού καθηγητή και της Άννας, φοιτήτριας, στο τμήμα που διδάσκει ο Νίκος. Η Άννα, όπως οι περισσότεροι φοιτητές, περνά τον πρώτο χρόνο περνώντας τα μαθήματα του πανεπιστημίου με μέτριους βαθμούς. Όταν ξεκινά το δεύτερο έτος το άγχος για την επαγγελματική αποκατάσταση, ο λαβύρινθος της εσωτερικής κενότητας και οι φιλοδοξίες που συγκρούονται με τη μελαγχολία, κυριεύουν τη ζωή της Άννας. Τότε ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της νεαρής φοιτήτριας να βρει το δρόμο της, ένα δρόμο, που δεν ξεκινά από την υλική ικανοποίηση και το προσωρινό, αλλά από τη βαθύτερη αναζήτηση της ψυχής.

 Έκτοτε αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην Άννα και το Νίκο με αμφίδρομα συναισθήματα, φιλικά, ερωτικά, συναδελφικά. Σε κάθε σταυροδρόμι που συναντά εις εκ των δύο ηρώων γίνεται μια ουσιαστική ανάλυση πάνω στον άνθρωπο, την εργασία και την κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτής της παράλληλης και χρόνιας διαδρομής είναι οι δυο χαρακτήρες να πατήσουν στην κορυφή, να χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, αλλά και να κρατούν το πάθος τους σε εκλογικευμένη υφή. Όπως συνήθως συμβαίνει, έτσι και ο Νίκος, έχοντας συσσωρευμένη γνώση και κύρος ως επιστήμονας, οδηγεί τη φοιτήτριά του σε μονοπάτια ασφαλή, αμελώντας όμως να της μάθει την ουσία μιας και ουσιαστικής λέξης.

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Μπουραντά ξεφεύγει κατά πολύ από το συνηθισμένο μοτίβο των μυθιστορημάτων. Γραμμένο σ’ απλοϊκή, αλλά καθ’ όλα εύστοχη γλώσσα, δίνει στον αναγνώστη την εντύπωση ότι πρόκειται για την προσωπική διήγηση ενός φίλου. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, ενώ χρησιμοποιείται διακριτά, αλλά όχι υπερβολικά, η τεχνική του παντεπόπτη αφηγητή. Οι χαρακτήρες των ηρώων δομούνται μέσα από τη διαδρομή του καθενός, γεγονός που τους κάνει πιο οικείους στο κοινό. Οι διάλογοι του βιβλίου είναι εξαιρετικοί, γιατί ενέχουν μια ιδιαίτερη ποιότητα με διάσπαρτες ρήσεις σπουδαίων φιλοσόφων, αλλά και διότι αφήνουν έντεχνα να διαφανεί ένα μάθημα ηθικής, καλλιέργειας και ατομικής αναζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό να βρούμε ψεγάδι στο συγκεκριμένο βιβλίο, αφού είναι τέτοιο το ύφος του, που πραγματικά συνεπαίρνει τον αναγνώστη.

Ο Δημήτρης Μπουραντάς μας παραδίδει ένα κείμενο, όχι για να περάσουμε απλώς μερικές ώρες, αλλά για να ανακαλύψουμε στις σελίδες του τα σημεία του εαυτού μας που είναι θαμμένα κάτω από τη λάσπη της καθημερινότητας. Και σίγουρα μας δίδεται η ευκαιρία να διορθώσουμε τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και να παλέψουμε για ένα καλύτερο παρόν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ