Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ

13.03.2019
facebook email
ΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΝΟΗ
Συγγραφέας
Αλέξανδρος Δαμουλιάνος
Κατηγορία
ISBN
978-618-5307-47-9
Σελίδες
230
Τέσσερις ιστορίες, τέσσερις καημοί, τέσσερις πόνοι… Άσκησις ενσυναισθήσεως αλλά και αφηγηματικός παλμός και ψυχογραφική τόλμη. Σκληρή ιδιόλεκτος, παραβατική σύνταξη, νεολογισμοί καίριοι κι εύστοχοι, σύντομες περιγραφές, οικονομικές στιχομυθίες, μα πάνω απ’ όλα η διεθνούς βεληνεκούς συγγραφική ευφυΐα να μεταστρέφει τους εξελισσόμενους ήρωές του κατά εκατόν ογδόντα μοίρες και να πλαταίνει τους ορίζοντες της σκέψης μας πλουτίζοντας το συλλογικό μας ασυνείδητο. Οι φιλολογικές σπουδές δίνουν στον Αλέξανδρο Δαμουλιάνο πρόσβαση στη «διαμεσολαβημένη εμπειρία», όμως δεν επιδεικνύεται αλλά χτίζει αληθοφανείς κατασκευές με ελαφρώς υπερ-ρεαλιστικές ιστορίες. Ακολουθώντας τα ανθρωπιστικά ιδεώδη του Διαφωτισμού πρεσβεύει κι επαληθεύει πεζογραφικώς την ανθρωπιά και την ανάγκη για αλληλεγγύη, αν όχι και για αγάπη προς τον πλησίον, αφού αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Ο διδακτισμός ισχύει σε αυτά τα πυκνογραμμένα κείμενα σε μια ιδιόλεκτο σχεδόν καθημερινή που διανθίζεται με νεολογισμούς, όπως: αυτομεταχείριση αντί για αυτοκακομεταχείριση, ή ακόμα και «τσουκνιδόκαρδος», όπως χαρακτηρίζεται από την αφηγηματική φωνή ο πατέρας του ήρωά μας στο πρώτο από τα τέσσερα διηγήματα, το πιο καλογραμμένο, εκείνο που δίνει και τον τίτλο σε όλη αυτή την ευφρόσυνη συλλογή. Απρόβλεπτες λεκτικές ακροβασίες, συντακτικές ανατροπές (όπως στη σελ 27: «Αν δεν κατέπνιγα… θα χώριζε τη μητέρα μου, κι εκείνη με τη μαθηματική του ακρίβεια, επειδή τον λάτρευε…»).

Ελάχιστοι σημερινοί διηγηματογράφοι κατέχουν την τέχνη της πλήρους εξελίξεως των χαρακτήρων που πλάθουν έτσι ώστε να προκύψει η πολυπόθητη ανατροπή του τέλος. Γι’ αυτό λέγω πως ο Αλέξανδρος Δαμουλιάνος είναι δυνάμει διεθνής. Κατέχει την έντονη ψυχογραφική διεισδυτικότητα, αλλά όχι ενός εντομολόγου, ενός ανθρωπιστή που συμπάσχει με τον συνάνθρωπό του και συνεκδοχικώς με ολάκερη την οικουμένη. Ωραίες περιγραφές, σύντομες, αλλά όχι και ασθματικές. Δεξιοτέχνης του ρυθμού και ρέκτης της Αρμονίας, μιας Αρμονίας συμπαντικής, Πυθαγόρειας. Γνωμικά, άφθονα, πρωτότυπα γνωμικά και αφορισμοί. Οικονομία στις στιχομυθίες: τόσο-όσο… Οι εσωτερικές τοπιογραφίες είναι εκτενείς και οι δραματικοί μονόλογοι ανατριχιαστικοί, εκτενέστατοι, αλλά χωρίς να κουράζουν, σοκάρουν όμως τον αμύητο αναγνώστη που αναζητά κάτι δακρύβρεχτο κι εύπεπτο. Όχι, δεν πρόκειται εδώ για λογοτεχνία του σωρού, αλλά για υψηλή Τέχνη. Υφολογική ισορροπία, αφηγηματική ταυτότητα απολύτως διακριτή. Τελικά, ο Αλέξανδρος Δαμουλιάνος βάζει τον αναγνώστη στη θέση του θύματος. Δεν επιδιώκει κανενός είδους «αποστασιοποίηση». Το αντίθετο. Ακριβώς το αντίθετο. Δεν διακρίνεις τίποτα διανοουμενίστικο σε αυτή τη γραφή. Η φιλολογία μένει στο υπόβαθρο. Το υπο-κείμενο είναι πλούσιο σε νοήματα και θησαυρούς από το πλούσιο ορυχείο του Συλλογικού Ασυνείδητου. Ο καλός ο συγγραφέας λειτουργεί σαν αυτοδύτης σε ατομικούς και συλλογικούς μύθους. Οιμώζει μαζί με τους άλλους κολασμένους κι επιθυμεί τη μίτωση, τη μετάβαση στον Παράδεισο, αφού γεφυρωθεί όμως προηγουμένως η νόηση με το συναίσθημα. Η μοναξιά είναι ο κοινός παρονομαστής και στα τέσσερα αυτά διηγήματα. Leit-motiv: το ξύπνημα ενός μοναχικού ανθρώπου σε ένα άδειο δωμάτιο, κρεβατοκάμαρα ίσως, για τους τυχερούς… Ο Αλέξανδρος Δαμουλιάνος μάς τιμά με το να ασχολείται μαζί μας, συγγραφικώς, για την Ανθρωπότητα ολάκερη να γράφει και με τους πάντες να συμπάσχει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ