Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΟΙ ΓΑΛΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΩΝΙΕΣ

09.03.2019
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΟΙ ΓΑΛΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΩΝΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
GUTENBERG
Συγγραφέας
Μιχάλης Περίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-1914-5
Σελίδες
405
Ω μάταιες χώρες,
οπού σέρνετε τη Σκέψη,
ωσά μια μαύρη μυρμηκοσυρμή,
που εδώ κ’ εκεί, χτυπώντας τη,
τραβάει, σε πείνας ξόδι ατέλειωτο,
μια πεταλούδα ορθόφτερη, νεκρή!


Άγγελος Σικελιανός
(απόσπασμα από το βιβλίο, σελ. 247).

Ο δοκιμιογράφος, πεζογράφος και νομικός Μιχάλης Περίδης γεννήθηκε το 1894 στον Άγιο Ευστράτιο και σπούδαζε νομική στην Αθήνα, όταν, λόγω του ξεσπάσματος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του και να μεταβεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ασχολήθηκε ενεργά με τα δρώμενα της αλεξανδρινής φιλολογικής κοινότητας και κυρίως με δυναμισμό στην αρθρογραφία χρονογραφημάτων στο αλεξανδρινό λογοτεχνικό περιοδικό «Γράμματα» και στην καθημερινή εφημερίδα «Τα Νέα» μαζί με τον Δημήτρη Ζαχαριάδη. Πρόθεσή του ήταν να αναδείξει την Αλεξάνδρεια ως το επιφανέστερο ελληνικό πνευματικό κέντρο της διασποράς, ενώ το 1915 γνωρίζεται προσωπικά με τον Κ. Π. Καβάφη και τον Άγγελο Σικελιανό. Το 1916 δημοσιεύει στα «Γράμματα» το μοναδικό του αντιπολεμικό διήγημα «Αγωνίες». Συναντά τον Κωστή Παλαμά, μεταβαίνει στη Γενεύη για μεταπτυχιακές σπουδές στη νομική και γνωρίζει τον Κώστα Βάρναλη. Το 1948 εκδίδει τη μονογραφία «Ο βίος και το έργο του Κωνστ. Καβάφη», έργο το οποίο ευθύνεται για τη διάδοση των καβαφικών σπουδών. Σταδιοδρομεί ως δικηγόρος στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα, στην οποία εγκαθίσταται το 1952 με τη σύζυγό του ζωγράφο Ερριέττη. Το 1953 εκδίδει το μοναδικό του μυθιστόρημα «Οι Γαλανοί στην Αλεξάνδρεια» και το 1963 επιμελείται την έκδοση του βιβλίου «Ανέκδοτα πεζά κείμενα του ποιητή (Καβάφη)». Το 1965 εκδίδει τη μελέτη «Η ελληνική γλώσσα και η σημερινή μορφή της». Πεθαίνει το 1968 στην Αθήνα.

Ο συγγραφέας στο μυθιστόρημα «Οι Γαλανοί στην Αλεξάνδρεια» καταπιάνεται με την ιστορία τριών γενεών μιας ελληνικής οικογένειας από το 1880 έως το 1943, η οποία ζει στην Αλεξάνδρεια. Ο κεντρικός ήρωας στα πρώτα κεφάλαια είναι ο Στρατής Γαλανός, που εγκαθίσταται στην Αλεξάνδρεια όπου μορφώνεται, εργάζεται ως χρηματομεσίτης και παντρεύεται. Εξελίσσεται σε ένα ενεργό και επιτυχημένο μέλος της ελληνικής κοινότητας και αποκτά τρία παιδιά. Στα κατοπινά κεφάλαια πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο πρωτότοκος γιος του, Κομνηνός Γαλανός, ο οποίος ενστερνίζεται την κομμουνιστική ιδεολογία και ταξιδεύει πολύ. Στον βίο του Κομνηνού απαντώνται και πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, ενώ το μυθιστόρημα ολοκληρώνεται με ένα σημαντικό περιστατικό στη ζωή του εγγονού του Στρατή, Λάμπρου Σαρόπουλου.

Στο αντιπολεμικό διήγημα «Αγωνίες» βρισκόμαστε στην κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική μεγαλούπολη Αλεξάνδρεια, πριν και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση ο Αλεξανδρινός αφηγητής συναντιέται τυχαία και γνωρίζεται με τον «Φίλο», ή αλλιώς τον «Ευρωπαίο». Οι δύο αυτοί τύποι ανθρώπου θα αναπτύξουν βαθιές φιλικές σχέσεις με φόντο τις θηριωδίες και τη ματαιότητα του πολέμου που μαίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο συγγραφέας δημοσιοποίησε το κληροδοτημένο αρχείο Καβάφη του Αλέκου Σεγκόπουλου, ο οποίος του το εμπιστεύθηκε, και επικρίθηκε από τους μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας και φιλολόγους –σφόδρα από τους Στρατή Τσίρκα και Τίμο Μαλάνο– για την επιλογή του να το παρουσιάσει αποσπασματικά και εν απουσία οποιασδήποτε φιλολογικής μεθοδολογίας. Διακρίθηκε ωστόσο ως μελετητής του καβαφικού έργου και ως εκπρόσωπος του «αλεξανδρινού» μυθιστορήματος, του «αιγυπτιώτη ελληνισμού», όπως επίσης και ως εκείνος που επιχείρησε να γνωστοποιήσει το είδος των σχέσεων Ελλήνων και Αιγυπτίων, οι οποίοι συνυπάρχουν στο αιγυπτιακό περιβάλλον. Το βιβλίο ξεκινά με την επανέκδοση του μυθιστορήματος «Οι Γαλανοί στην Αλεξάνδρεια», το οποίο αποτελείται από 14 κεφάλαια, ακολουθεί η αναδημοσίευση του διηγήματος «Αγωνίες», το οποίο χωρίζεται σε πέντε μέρη και ολοκληρώνεται με το εκτενές επίμετρο του Ευριπίδη Γαραντούδη και της Μαρίας Ρώτα και το σύντομο παράρτημα φωτογραφιών. Οι τελευταίοι επιμελούνται φιλολογικά τα δύο έργα, διατηρώντας το πολυτονικό σύστημα, ενώ στο λεπτομερές επίμετρο γνωστοποιούν στο αναγνωστικό κοινό στοιχεία από τη ζωή και το πνευματικό έργο του συγγραφέα, αλλά και από τη φαινομενικά αφανή αλεξανδρινή κοινότητα των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς και τα αίτια της εχθρότητας συγκεκριμένων λογοτεχνών προς το πρόσωπο και την εργογραφία του εν λόγω διανοούμενου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ