Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΠΙΚΡΟ ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΣΤΑΦΙΔΑ

26.02.2019
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΠΙΚΡΟ ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΣΤΑΦΙΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΥΚΟΦΩΣ
Συγγραφέας
Λουκάς Καρνέσης
Κατηγορία
ISBN
978-618-5095-93-2
Σελίδες
174
Ένα «whodunnit» που διαδραματίζεται σε μια ελληνική επαρχιακή κωμόπολη είναι η αστυνομική νουβέλα του Λουκά Καρνέση. Ήρωάς του ένας συνταξιούχος αξιωματικός της αστυνομίας που μέσα στη δίνη των πολιτικών αλλαγών της εποχής, λίγο πριν τις εκλογές του 1981, επιστρατεύεται ξανά από τον επικεφαλής του σώματος για να εξιχνιάσει μια σειρά από φρικιαστικούς φόνους στην ήσυχη πόλη, που μοιάζουν να μην έχουν κανένα συνδετικό στοιχείο μεταξύ τους, παρά μόνο τον σαδιστικό τρόπο που σκοτώνει ο δολοφόνος τα θύματά του.

Ο συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο χτίσιμο του χαρακτήρα του βασικού του ήρωα: ο Ηλίας Ανδρέου είναι ένας μοναχόλυκος, απόμακρος και κλειστός αλλά ευφυής και με ισχυρό ένστικτο, από την προσοχή του οποίου δεν ξεφεύγουν οι λεπτομέρειες, στις οποίες ως γνωστόν κρύβεται ο διάβολος, αλλά ούτε και τα επίπεδα της ανθρώπινης ψυχολογίας, ώστε να «διαβάζει» σωστά, και όχι επιφανειακά, τους γύρω του. Μεγαλύτερη σημασία για τον συγκεκριμένο αστυνομικό, αλλά και για τον συγγραφέα, έχει το γιατί κάποιος γίνεται δολοφόνος και όχι το ποιος είναι, και αυτό αποτελεί μία ανατροπή στον κλασικό ορισμό μιας αστυνομικής ιστορίας.

Το μεγάλου αυτού όμως του βιβλίου είναι η ολοζώντανη απόδοση της μικρής κλειστοφοβικής κοινωνίας, με τα ζητήματα της εποχής να κυριαρχούν και να καθορίζουν κοινωνικές και προσωπικές συμπεριφορές: η χούντα που δεν ήταν τότε χρονικά πολύ πίσω και όσοι ασπάστηκαν τις ιδέες της ή συνεργάστηκαν κατείχαν θέσεις-κλειδιά στις κρατικές υπηρεσίες, οι πληγές του Εμφυλίου που παρέμεναν ανοιχτές, καθώς και ο φόβος ότι οι μέχρι τότε καθεστωτικοί θα έχαναν τα προνόμιά τους με την επερχόμενη πολιτική αλλαγή. Αλλά και κοινωνικά ζητήματα που δυστυχώς είναι διαχρονικά αναδεικνύονται καθώς εξελίσσεται η πλοκή: ο ρατσισμός προς κάθε διαφορετικό άνθρωπο, η μικροαστική ηθική της υποκρισίας που πίσω της κρύβει χυδαιότητα, ακόμα και βαναυσότητα.

Στο σύνολό του το «Πικρό κρασί από σταφίδα» είναι μία πολύ καλή προσπάθεια για ένα καθαρά ελληνικό ως προς το στιλ και το ύφος αστυνομικό, που αξίζει να διαβαστεί από όσους αγαπούν το είδος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ