Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕΣΑ ΧΑΛΚΙΝΗ ΚΑΡΔΙΑ

03.03.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕΣΑ ΧΑΛΚΙΝΗ ΚΑΡΔΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1631-5
Σελίδες
272
«ἔδεισεν δ᾽ ὑπένερθεν ἄναξ ἐνέρων Ἀϊδωνεύς,
δείσας δ᾽ ἐκ θρόνου ἆλτο καὶ ἴαχε, μή οἱ ὕπερθε
γαῖαν ἀναρρήξειε Ποσειδάων ἐνοσίχθων,
οἰκία δὲ θνητοῖσι καὶ ἀθανάτοισι φανείη
σμερδαλέ᾽ εὐρώεντα, τά τε στυγέουσι θεοί περ·»
Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία Υ’

Μαύρη κατοικία. Σκοτεινές γειτονιές. Πνιγηρή ατμόσφαιρα. Και μια πόλη που διαρκώς βυθίζεται στο έρεβος, απηυδισμένη, απελπισμένη, αποκαμωμένη. Ούτε οι νεκροί τη θέλουν, γιατί οι νεκροί υπάρχουν, ακόμα...

Ένας νεαρός μαθητής, ο Νάσος, δεν εμφανίζεται την πρώτη μέρα στο λύκειο. Αφήνοντας πίσω του το γυμνάσιο το περασμένο καλοκαίρι, έδειχνε ότι οι προοπτικές του ήταν εξαιρετικές. Γνώριζε απ’ έξω τα έπη του Ομήρου, τις μεταφράσεις τους, προσπαθώντας συχνά να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο τους στίχους του Ομήρου. Και ο καθηγητής του, Αργύρης Σταυρινός, ήταν υπερήφανος για τον μαθητή του, δεν είχε άλλωστε συναντήσει τέτοιον μαθητή όσα χρόνια δίδασκε στο Γυμνάσιο. Μόνο που τώρα η εξαφάνιση του Νάσου έχει οδηγήσει τον Αργύρη να τον αναζητήσει, ίσως για να καλύψει το κενό που παραμένει ζωντανό εντός του.

Καθώς ο Αργύρης αναζητά τον Νάσο, στο σπίτι της οικογένειάς του, στις παρέες του, στο σχολείο, έρχεται αντιμέτωπος με τη σκοτεινή μορφή της πόλης, θέτοντας σε κίνδυνο και την ίδια του τη ζωή. Παράλληλα, οδηγείται και στο πειθαρχικό για να απολογηθεί σχετικά με τη στάση του απέναντι στον Νάσο, όσο τον είχε μαθητή. Όμως, δεν το βάζει κάτω παρά τις αντιξοότητες και συνεχίζει να αναζητά τον Νάσο, ελπίζοντας ότι ο φέρελπις νέος δεν θα εγκαταλείψει τα στοιχεία που διαθέτει και μπορούν να του χαρίσουν ένα λαμπρό μέλλον. Κι ευχόμενος ότι έτσι θα γεμίσει το κενό που του άφησε η απώλεια του γιου του.

Ο Κώστας Κατσουλάρης στήνει ένα μυθιστόρημα σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, δομημένο σε κεφάλαια και με χαρακτήρες καθ’ όλα ρεαλιστικούς. Ο συγγραφέας στήνει τις σκηνές του στις γειτονιές της Αθήνας, άλλωστε, όσοι έχουν παρακολουθήσει τη συγγραφική διαδρομή του Κώστα Κατσουλάρη, έχουν αντιληφθεί ότι γνωρίζει και χρησιμοποιεί άριστα την αστική τοπογραφία. Δρόμοι, εικόνες και γειτονιές που λίγο πολύ είναι γνωστές σε όλους μας. Μόνο που ο συγγραφέας καταβυθίζεται στα σημεία εκείνα που δεν φαίνονται, που κρύβονται στις σκιές, περιμένοντας να αρπάξουν το κομμάτι που τους αναλογεί, ληστεύοντας εκφοβίζοντας, δέρνοντας. Προφανώς, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα γεμάτο ρεαλισμό, αστικό ρεαλισμό εν προκειμένω, που καταδεικνύει πρωταρχικά τη βρώμικη εικόνα της πόλης και των ανθρώπων που την αποτελούν. Αλλά και δευτερευόντως, ο συγγραφέας χειρίζεται άρτια την πλοκή για να καταδείξει την εθελοτυφλία, την εύκολη κατηγορία, τους προσωπικούς δαίμονες, αλλά και τη στήριξη, την πάλη για το καλύτερο, την ομορφιά της γνώσης.

Αν αφαιρούσαμε τη μυθιστορηματική πλοκή, θα λέγαμε ότι ο Κώστας Κατσουλάρης είναι ένας εξαιρετικός αστικός χρονικογράφος, καθώς μέσα από τα βιβλία του διαφαίνεται η διαδρομή της κοινωνίας μας, η στάση των ατόμων, κατά μόνας ή εν συνόλω, η επιζήμια εγκατάλειψη ανθρώπινων ψυχών στο περιθώριο της καθημερινότητας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ