Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

27.02.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΩΛΚΟΣ
Συγγραφέας
Νίκος Καζατζόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-426-963-1
Σελίδες
334
                                                                Μυρωδιά από χθες

Αθήνα, περίοδος της Χούντας των Συνταγματαρχών. Δύο παιδιά, ο Νικηφόρος, φοιτητής, και η Δέσποινα, μαθήτρια, ερωτεύονται και, παρά την αντίθετη γνώμη των γονιών της Δέσποινας, κάνουν τα πάντα ώστε να παραμείνουν μαζί. Στο πλευρό τους βρίσκονται η παρέα του Νικηφόρου από τη σχολή και η ξαδέρφη της Δέσποινας. Όλοι μαζί γαλουχούνται με τη νέα κοινωνική πραγματικότητα και αγωνίζονται για κάτι καλύτερο. Ενώ η κοπέλα διεκδικείται και από τον Παύλο, με τη φιλοχουντική δράση, με τις ευλογίες των γονιών της. Ένας άτυπος αγώνας διεκδίκησης ξεκινά. Ποιος θα είναι ο νικητής;

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, η παρέα έχει σκορπίσει, οι νεαροί έχουν μεγαλώσει, δουλεύουν, έχουν οικογένεια και παιδιά. Οι τότε βεβαιότητες και τα όνειρα έχουν διαψευστεί, όλα όσα πίστευαν, οι αξίες τους έχουν καταπατηθεί. Οι ψευδαισθήσεις έχουν χαθεί και τα απωθημένα έρχονται στην επιφάνεια.

Ο Νικηφόρος και η Δέσποινα ξανασυναντιούνται απρόσμενα ένα πρωινό Πρωτομαγιάς και ο έρωτας αναζωπυρώνεται. Μήπως ήρθε η στιγμή να αφεθούν στα νερά του; Τι τους επιφυλάσσει άραγε η νέα κοινωνική πραγματικότητα;

Κοφτή, αφαιρετική γραφή, προφορικός λόγος που ζωντανεύει την αφήγηση και που αποτυπώνει τις συνθήκες εκείνης της δύσκολης εποχής. Μιας εποχής κατά την οποία, εν μέσω αγώνων για τη δημοκρατία, χαρακτήρες σφυρηλατήθηκαν, ιδεολογίες και στάσεις ζωής διαμορφώθηκαν.

Και έπειτα, στις «Βεβαιότητες και ψευδαισθήσεις» του Νίκου Καζατζόπουλου, έρχονται οι διαρκείς αναδρομές που μεταφέρουν τον αναγνώστη πότε στο παρόν της αφήγησης και πότε στα χρόνια της Χούντας. Ενώ με μοναδικό τρόπο δίνεται το στίγμα και η ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.

Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα, για τους φίλους που μένουν, για εκείνους που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου, για όλα αυτά που δημιουργήθηκαν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά τελικά διαψεύστηκαν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ