Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

02.03.2019
facebook email
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-607-2
Σελίδες
480
Η Μπέρτα Γκέρτρουντ Φλεκ (1870-1940) υπήρξε μια ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της κλεισμένη σε διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα της Γερμανίας. Υπήρξε επίσης ζωγράφος και ένα από τα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής ευγονικής. Έπειτα σιωπή. Αυτή και τα χιλιάδες άλλα θύματα ξεχάστηκαν ή αγνοήθηκαν εν πολλοίς από τη σύγχρονη ιστορία-λογοτεχνία-τέχνη, καθώς το βάρος της συλλογικής ανάγκης για καταγραφή και συνειδητοποίηση της ναζιστικής φρίκης εστίασε, όπως είναι απόλυτα λογικό, στο Ολοκαύτωμα, στις υπό κατοχή χώρες, στις πράξεις αντίστασης. Η πρώτη μεγάλη συνεισφορά της συγγραφέως και σκηνοθέτιδος Μαρίας Γαβαλά με το μυθιστόρημα «Κόκκινος Σταυρός» είναι αυτή ακριβώς η προσέγγιση ενός ζητήματος παραμελημένου ή εντελώς άγνωστου στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Η δεύτερη συνεισφορά της είναι το γεγονός ότι μας παραδίδει ένα άρτια δομημένο και βαθιά εσωτερικό μυθιστόρημα. Σε ένα πρώτο επίπεδο τοποθετεί την Αριάδνη Χόπε, μια Ελληνογερμανίδα φοιτήτρια που εκπονεί τη μεταπτυχιακή εργασία της στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην Τέχνη και στις εκφραστικές δυνατότητες των ιδρυματοποιημένων ψυχασθενών. Επιλέγει ως κεντρικό αντικείμενο της έρευνάς της την περίπτωση της Φλεκ και προσπαθεί να ανακαλύψει τους κώδικες και τα μυστικά που μπορεί να κρύβονται στα ελάχιστα έργα ζωγραφικής της που διασώθηκαν και που κατά κύριο λόγο απεικονίζουν διαφόρων ειδών λουλούδια. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, υπάρχει η αφήγηση της ζωής της ζωγράφου από τον θάνατο του πατέρα της, που φαίνεται να πυροδότησε την εμφάνιση της ασθένειάς της, μέχρι το τέλος της ζωής της. Μέσα από κεφάλαια που ταξιδεύουν από τη σημερινή Γερμανία στη Γερμανία του παρελθόντος, μέσα από αφηγήσεις που ξεκινάνε με το επιθετικό, αδιάφορο ή απολογητικό «Ονομάζομαι…» ή «Εγώ είμαι…», σαν καταθέσεις σε έναν αυστηρό ανακριτή της Ιστορίας, η συγγραφέας ζωγραφίζει μπροστά στα μάτια μας τόσο την ατομική πορεία της Φλεκ, όσο και της πατρίδας της: έξοδος από έναν πόλεμο που στοίχισε τόσες ζωές, που άφησε ακρωτηριασμένους, απογοητευμένους, άνεργους, έπειτα, το πέρασμα σε μια εξαρχής ασταθή προσπάθεια σταθεροποίησης που δεν εμπόδισε την εμφάνιση του ναζισμού. Και μέσα σε αυτή την ιστορική περίοδο, μια γυναίκα –και τόσοι άλλοι άνθρωποι μαζί της– κλεισμένη σε τέσσερις τοίχους, κλεισμένη στο κεφάλι της, στην ψυχή της, ζωγραφίζει λουλούδια.

Οι φωνές που εναλλάσσονται –κατά κύριο λόγο γυναικείες– προβάλλουν την ανασφάλεια της ταραγμένης ιστορικής στιγμής, τις μικρές πράξεις αντίστασης στις παράλογες εντολές ή ακόμα και την απόφαση του ατόμου να προσποιηθεί ότι δεν έβλεπε, δεν ήξερε, δεν ήθελε να ξέρει. Φωνές μικρές, ασήμαντες και με ελάχιστη ή καθόλου συμβολή στην εξέλιξη της Ιστορίας, αλλά δυνατές μέσα την υποταγή τους και αξιόλογες μέσα στην αφάνειά τους. Και συνδυασμένες με το σταδιακό χτίσιμο του χαρακτήρα της Αριάδνης, με τις ανασφάλειες της, τα προσωπικά της δράματα και την αγωνία του ερευνητή που πρέπει να βάλει όρια στον ίδιο του τον εαυτό, παρουσιάζουν σφαιρικά ένα ιστορικό έγκλημα που μέσα από έναν πίνακα με λουλούδια και τα μάτια μιας γάτας κραυγάζει ότι η φρίκη δεν πρέπει να αποσιωπάται ή να ξεχνιέται.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ