Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ

21.02.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΣΤΡΙΑ
Συγγραφέας
Τζένη Μανάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-604-145-7
Σελίδες
282
                                                                      Αναλύοντας τις ζωές των άλλων

Ο Γιάννος συναντά, έπειτα από πολλά χρόνια, στη Θεσσαλονίκη του σήμερα, την Ειρήνη. Παλιά του φίλη, συνοδοιπόρο και μεγάλο του –ανεκπλήρωτο περισσότερο– έρωτα κατά τα χρόνια του μεταπτυχιακού του στο Παρίσι. Η Ειρήνη, τότε, είχε διακόψει την ερωτική τους σχέση, επειδή ήταν ερωτευμένη, κατά τα λεγόμενά της, με έναν «απόντα» εραστή, με τον οποίο ωστόσο, όπως ήρθαν τα πράγματα, μέχρι το παρόν της αφήγησης, και ακόμα περισσότερο, είναι μαζί του.

Εκείνη, αστή, εγκαταλείπει την Αθήνα και την Αρχιτεκτονική, σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και γίνεται ζωγράφος. Εκείνος, μεσοαστός από τη Θεσσαλονίκη, επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, πραγματοποιεί το όνειρό του να γίνει συγγραφέας, ενώ σταδιοδρομεί επιτυχώς ως δημοσιογράφος.

Με αφετηρία το σήμερα, πότε ο Γιάννος και πότε η Ειρήνη αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες τους. Το τότε της σχέσης τους και της φιλίας τους, το σήμερα των ζωών τους, το πριν από τη γνωριμία τους, την πορεία τους στον χρόνο. Ποιοι ήταν τότε και ποιοι είναι σήμερα. Τις συγκυρίες και τα βιώματα που τους άλλαξαν. Τις αμφιβολίες για το αν έπραξαν ορθά, αν έκαναν τις σωστές επιλογές και τι θα γινόταν αν…, που έχουν ριζώσει μέσα τους και τους ταλαιπωρούν.

Με ενσωματωμένες σκέψεις της συγγραφέα, με παραθέματα σημαντικών συγγραφέων ως motto στην αρχή κάποιων κεφαλαίων, αλλά και στο κυρίως σώμα του κειμένου, με λόγο απλό, αλλά και πιο σύνθετο, εξίσου στέρεο πάντα ωστόσο, η Τζένη Μανάκη γράφει ένα μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις –φιλικές, ερωτικές, κοινωνικές–, για την πορεία των ανθρώπων μέσα στον χρόνο, για τις σωστές ή λανθασμένες επιλογές που κάνουμε και πού μπορούν να οδηγήσουν αυτές, για τον έρωτα και τη δύναμή του.

Οι ζωές δύο ανθρώπων, του Γιάννου και της Ειρήνης, μπαίνουν στο μικροσκόπιο και βήμα βήμα από την αρχή μέχρι το τέλος αποκαλύπτονται στους αναγνώστες. Με αναδρομική αφήγηση και σε πρώτο πρόσωπο. Συνοδεία σκέψεων, σχολιασμών, εξομολογήσεων. Δύο ζωές κοινότοπες, με μεγάλους έρωτες, φιλίες, επιτυχίες, απογοητεύσεις, αποτυχίες, βάσανα, προδοσίες, αμφιβολίες, αλλά ταυτόχρονα τόσο ξεχωριστές. Δύο, κατ’ ουσίαν, «αρχετυπικές» ζωές.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ