Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ

21.07.2019
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-650-8
Σελίδες
300
«Ο θάνατός σου έφερε στην επιφάνεια όσα έκρυβα κάτω απ’ το χαλί πιστεύοντας πως δεν με αφορούν ή πως τα είχα ξεπεράσει. Πολύ περισσότερο ανέτρεψε όσα πίστευα για τη φαινομενικά, και μόνο, συμπαγή ζωή μου. Δεν ήταν απλώς το αποκορύφωμα μιας σειράς απωλειών, για να το πω διαφορετικά, αλλά η αφορμή να αναθεωρήσω ένα σωρό ζητήματα, μαζί και τη στέρεη άποψή μου για σένα» (σελ. 275)

Το τέταρτο βιβλίο του Χρήστου Αστερίου (Αθήνα, 1971) είναι ένα πολύπτυχο βιβλίο. Είναι η ιστορία ενός πετυχημένου συγγραφέα και πρώην κωμικού σε πτώση – και η ιστορία ενός πατέρα που έζησε κρύβοντας το παρελθόν του όντας μετανάστης στο μεγάλο χωνευτήρι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και στη Νέα Υόρκη ειδικότερα. Ποιος είναι ο Μάικ και ποιος ήταν ο Νίκος Μπουζιάνης; Θα το μάθουμε σταδιακά μέσα από την αφήγηση του Αστερίου που ξεδιπλώνεται σε τρία μέρη, «Χρονικό μιας πτώσης», «Σημειώσεις για τη ζωή μου» και «Η θεραπεία των αναμνήσεων».

Πενήντα έξι ετών, ο καταξιωμένος συγγραφέας Μάικ Μπουζιάνης καταρρέει ενώπιον κοινού στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν. Έχει χωρίσει με τη σύζυγό του Λώρα, με την οποία έχουν αποκτήσει μια κόρη που σπουδάζει σε άλλη πολιτεία, και έχει βυθιστεί στο ποτό. Έπειτα από μια περίοδο αποτοξίνωσης η ζωή του θα αρχίσει να ξαναμπαίνει σε μια σειρά μετά τη γνωριμία του με την πολύ νεότερή του Αντιγόνη, ελληνικής καταγωγής επίσης. Ενδιαμέσως, οι επισκέψεις στον ετοιμοθάνατο πατέρα του, από τον οποίο είχε απομακρυνθεί έπειτα από έναν τσακωμό που τον οδήγησε να τα μαζέψει και να φύγει από το σπίτι σε πολύ νεαρή ηλικία, και ο θάνατος του τελευταίου θα ξεκλειδώσουν έναν κόσμο που παρέμενε σχεδόν ερμητικά κλειστός, συμπαγής, ανεξιχνίαστος. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής θα έλθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα αναζητήσει πληροφορίες για τον πατέρα του και θα μάθει για τον Ματ Φρατέλο, έναν μουσικό στην μπάντα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, χάρη στον οποίο ο πατέρας του μπόρεσε να παρακολουθήσει την αθηναϊκή συναυλία του Ντίζι Γκιλέσπι, στο Θέατρο Κοτοπούλη/REX , το 1956 (φωτογραφία της οποίας κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου).

Χαρακτηρίσαμε πιο πάνω το μυθιστόρημα του Χρήστου Αστερίου πολύπτυχο, γιατί κινείται με άνεση σε διάφορα σημεία και χρονικές περιόδους: από συνοικίες της Νέας Υόρκης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μάικ (Μιχάλης) Μπουζιάνης και τα περίχωρά της όπου έζησε ο πατέρας του στα τελευταία χρόνια της ζωής του και ζει τώρα ο ίδιος, μέχρι το Ντένβερ του Κολοράντο και το γηροκομείο τρόφιμος του οποίου είναι τώρα ο ανοιακός Φρατέλο και όπου εφαρμόζουν τη «θεραπεία με αναμνήσεις», περνώντας από την Αθήνα και την Κηφισιά∙ κι από το 2015 πίσω στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και μέχρι σήμερα, με μια ενδιάμεση στάση στη Νίσυρο και στον Πειραιά της δεκαετίας του ’50. Καλά κρυμμένα μυστικά αποκαλύπτονται όχι όμως στο σύνολό τους∙ η αυλαία σηκώνεται ίσα ίσα για να φωτίσει κάποια σημεία που είναι απαραίτητα ώστε να ολοκληρωθεί η αφήγηση και να καταδειχθεί η «ευθεία γραμμή του αίματος» (σελ. 294), δηλαδή η ομοιότητα, εντέλει, πατέρα και γιου: ενός σκληρά εργαζόμενου μετανάστη πρώτης γενιάς, ιδιοκτήτη ανθοπωλείου κι ενός εσωστρεφούς γιου που, παρά τον ελαφρύ τραυλισμό του, έγινε κωμικός (τέχνη την οποία πολύ αγάπησε) και τελικά πέτυχε ως συγγραφέας. Η αφήγηση, λιτή, δεν πηγαίνει πολύ σε βάθος, είναι όμως αρκούντως κατατοπιστική (φαίνεται ότι έχει προηγηθεί έρευνα για τα πραγματολογικά στοιχεία της), γενικά ισορροπημένη και, κυρίως, δεν αφήνει κενά, είναι συμπληρωμένη. Η πλοκή επιφυλάσσει εκπλήξεις, συναντάμε ακόμη και το αστυνομικό στοιχείο, ενώ η κινηματογραφικότητα δεν λείπει, όπως δείχνει και το τέχνασμα του τέλους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ