Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΓΙΟΙ ΤΙΠΟΤΑ

23.11.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΓΙΟΙ ΤΙΠΟΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
BELL
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-620-764-8
Σελίδες
440
                                                        Λαογραφικός τρόμος

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε το 1985 στην Ξάνθη και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή σε δυο πόλεις γεμάτες φαντάσματα, τη Θεσσαλονίκη και το Εδιμβούργο. Η αγάπη του για τη Λογοτεχνία του Φανταστικού τον οδήγησε στη συγγραφή ιστοριών τρόμου και μυστηρίου. Από το 2008 κι έπειτα η δουλειά του διακρίνεται συνεχώς σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ πολλά διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Σουηδία ως καθηγητής αγγλικών. To 2013 κυκλοφόρησε η συλλογή βραβευμένων διηγημάτων «Το φως μέσα μου» (εκδόσεις Momentum), το 2014 το μυθιστόρημα «Νεκρή γραμμή» (εκδόσεις Κλειδάριθμος) και το 2016 «Η σκιά στο σπίτι» (εκδόσεις Κέδρος).

Η Ηλιάνα Αχτάρη έχει επιστρέψει από τη Σουηδία για να φροντίσει την ετοιμοθάνατη μητέρα της. Ζει μαζί της σ’ ένα παλιό αρχοντικό της Ξάνθης και οι ώρες περνούν δύσκολα για την Ηλιάνα, αφού η μητέρα πότε ζει στο παρόν και πότε σ’ έναν κόσμο πέρα από τον πραγματικό. Μέχρι τη στιγμή που η μητέρα της πεθαίνει και η Ηλιάνα αποφασίζει να εγκαταλείψει το παλιό αρχοντικό και την πόλη. Ο Στέφανος Αργυρίου, θρήσκος, κατατρύχεται από ενοχές και από τα απομεινάρια ενός έρωτα που δεν πρόλαβε να καρποφορήσει. Αναζητώντας πολλές φορές στην πίστη του τη σωτηρία και τη λύτρωση ο Στέφανος φεύγει από την Κομοτηνή για να σωθεί.

Οι δυο τους συναντώνται σ’ ένα άδειο τρένο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στα βαγόνια του τρένου θα αντιμετωπίσουν τους δαίμονες που κρύβονται στο έρεβος της ψυχής τους, πρόσωπα που εμφανίζονται από το παρελθόν, φιγούρες που φέρνουν στην επιφάνεια τον φόβο που είχαν θάψει βαθιά μέσα τους. Προκειμένου να αποφύγουν τον τρόμο που τους κυνηγά στα άδεια βαγόνια του τρένου, φτάνουν σ’ έναν τόπο στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, ένα μέρος ομιχλώδες όπου ο θάνατος καραδοκεί.

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης, μετά το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Η σκιά στο σπίτι», επιδίδεται και στο παρόν βιβλίο στο χαρακτηριστικό που γνωρίζει πολύ καλά: τον λαογραφικό τρόμο. Τριτοπρόσωπη αφήγηση, πλούσιο λεξιλόγιο, χαρακτήρες άρτια στοιχειοθετημένοι, πλοκή δομημένη σε κεφάλαια που οικοδομείται προσεκτικά σε κάθε παράγραφο, αποτελούν ορισμένα χαρακτηριστικά του κειμένου. Ο Κέλλης στο εν λόγω βιβλίο παρουσιάζεται ακόμα πιο ώριμος στη γραφή του, με πιο λογοτεχνικό ύφος, λέξεις που δεν παρασύρονται στην ορμή του λόγου και της ιστορίας, στατικές σκηνές που παρέχουν στον αναγνώστη τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να αφομοιώσει όσα προηγήθηκαν και να προετοιμαστεί για όσα έπονται. Οι «Άγιοι Τίποτα» έχουν πολλά υποστρώματα ανάγνωσης, καθώς ο συγγραφέας διαχειρίζεται ιδανικά όχι μόνο το υλικό του, αλλά και το πλαίσιο στο οποίο τοποθετεί την ιστορία του, την ελληνική επαρχία. Ο μεταφυσικός λαογραφικός τρόμος του Κέλλη κερδίζει διαρκώς ολοένα και περισσότερους αναγνώστες, τοποθετώντας τον στους καλύτερους του είδους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ