Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΖΩΕΣ

05.02.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΖΩΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ
Συγγραφέας
Κατερίνα Σαμψώνα
Κατηγορία
ISBN
978-618-5342-12-8
Σελίδες
272
                                                            Δεύτερες ζωές, δεύτερες ευκαιρίες

Κεφαλονιά, αρχές 20ού αιώνα. Σε μια εποχή κατά την οποία η θέση της γυναίκας περιοριζόταν μέσα στο σπίτι, ο ρόλος της ήταν εξαιρετικά περιορισμένος και χωρίς να δύναται να πάρει καμιά απολύτως απόφαση που να αφορά τη ζωή της. Τότε που η κόρη υποτασσόταν στη θέληση του πατέρα της, που υπάκουε στη βούλησή του και παντρευόταν τον άντρα που εκείνος διάλεγε.

Μαριώ και Ειρήνη. Μάνα και κόρη. Η πρώτη παντρεύεται ύστερα από πίεση του πατέρα της. Ο γάμος της, ωστόσο, γρήγορα διαλύεται και επιστρέφει στο πατρικό της μαζί με την κόρη της, την Ειρήνη.

Η δεύτερη, μεγάλη πια, φεύγοντας για την Κέρκυρα, τον πρώτο σταθμό της μακράς πορείας της, παίρνει μαζί τη μητρική ευχή –και κατάρα– να παντρευτεί από έρωτα και όχι με προξενιό. Να αγαπήσει τον άντρα που θα πάρει και όχι να τον δεχτεί επειδή «έτσι πρέπει».

Η μοίρα όμως έχει διαφορετικά σχέδια για εκείνη. Έρωτες, προδοσίες, ελπίδες, απώλειες, απογοητεύσεις, χρήμα, εξουσία θα τη συνοδεύουν, ενώ τα βήματά της θα την οδηγήσουν στη Θεσσαλονίκη, τον τελικό προορισμό της. Τα σχέδια που έκανε, καταρρέουν, οι προτεραιότητες αλλάζουν και η Ειρήνη σύντομα αντιλαμβάνεται ότι τα θέλω της ποτέ δεν θα συμβαδίσουν με ό,τι έχει γράψει η μοίρα για εκείνη.

Το «Δεύτερες ζωές», το πρώτο βιβλίο της Κατερίνας Σαμψώνα, είναι γραμμένο περισσότερο με τη μορφή θεατρικού – στην αρχή κυρίως. Οι διάλογοι υπερτερούν και αυτοί είναι που προωθούν τη δράση. Κατόπιν η κινηματογραφική αφήγηση παίρνει τα ηνία και ο αναγνώστης παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τα γεγονότα. Με βασικές τεχνικές της τον γρήγορο ρυθμό αφήγησης που συνδυάζεται εξαιρετικά με την επιτάχυνση και την επιβράδυνση. Και μετά έρχονται οι αναδρομές.

Σταδιακά πλήθος ηρώων εμφανίζονται στη σκηνή. Ο καθένας με τη δική του μοναδική ιστορία να τον συνοδεύει. Ο καθένας πληγωμένος, πενθεί. Ένας θίασος πενθούντων επί σκηνής. Και αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια η Ειρήνη. Όλοι τους την τριγυρίζουν, όλοι τους αποκτούν λόγο ύπαρξης ακριβώς επειδή υπάρχει εκείνη. Και η ζωή συνεχίζεται.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τις επιθυμίες των ανθρώπων και τους αγώνες τους γι’ αυτές, για τη δύναμή τους να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες, για την υποταγή τους εντέλει σε αυτό που η ζωή τούς έχει ορίσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ