Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΓΛΥΚΙΑ ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ

30.01.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΓΛΥΚΙΑ ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΩΛΚΟΣ
Συγγραφέας
Μαρίνα Παπαγεωργίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-426-980-8
Σελίδες
160
                                              Συνομιλώντας με πρόσωπα, συνοικίες, εποχές

Στο «Βεστιάριο», πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα αντικείμενα.

Στη «Γλυκιά Πενικιλίνη», τα ηνία παίρνουν μια άρρωστη εννιάχρονη και τα βιβλία της, ενώ έμφαση δίνεται στις μυρωδιές: «… τα σεντόνια μοσχομυριστά, … Αρωματικό σαπούνι Μασσαλίας και κρέμα χεριών τριαντάφυλλο. […] Αγορασμένα από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, μοσχοβολούσαν κι αυτά αδιάβαστες σελίδες», σ. 19.

Στην «Ιστορία του νεροχύτη», η αφήγηση ανήκει στη μνήμη. Η Τασία, η ψυχοκόρη, αφηγείται τις εντυπώσεις της από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας και μαζί με αυτόν περιγράφει τους χαρακτήρες της γειτονιάς. Τους χαρακτήρες μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Στο διήγημα «Κατοχή στο χολ», ένας παππούς αναπολεί τα νιάτα του και την αχώριστη παρέα του χολ και μεταφέρει τους αναγνώστες στα χρόνια του πολέμου – στη Μικρά Ασία και τη γερμανική κατοχή.

Ατμόσφαιρα, ατμόσφαιρα, ατμόσφαιρα. Αυτή υπερτερεί στα δεκατέσσερα διηγήματα της «Γλυκιάς Πενικιλίνης» της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρίνας Παπαγεωργίου. Η συγγραφέας διαθέτει τη «μαγική» ικανότητα να δημιουργεί ατμόσφαιρα από το τίποτα σχεδόν και με δομικά της υλικά μονάχα τις λέξεις –τις απλές λέξεις, δίχως ίχνος φανφαρονισμού– να χτίζει το μοναδικό σύμπαν του κάθε διηγήματος ξεχωριστά, προσκαλώντας τον αναγνώστη να ταξιδέψει. Πότε στο σήμερα, πότε στο χθες. Πότε στις αθηναϊκές γειτονιές («Στον Ημιώροφο», «Το σπίτι στο Νέο Φάληρο») και πότε στον Ακροκόρινθο («Στο βουνό του Κιαμήλ») και στην Ακροναυπλία («Ο φύλακας του Προμαχώνα»). Εικονοποιώντας, ενεργοποιώντας τις αισθήσεις του αναγνώστη, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες και τις περιγραφές, αφηγούμενη υπαινικτικά και χρησιμοποιώντας με επιτυχία την υποδόρια ειρωνεία, συχνά ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας, παραμυθιού και «πέραν του κόσμου τούτου» («Άλφα σαν ψάρι»).

Ανεβοκατεβαίνοντας δεκαετίες, μιλώντας για γειτονιές, συνομιλώντας με ανθρώπους της διπλανής πόρτας – την Τασία του «Νεροχύτη», τους μεταφραστές του «Ημιώροφου», τον κύριο Τάσο, σινεματζή του καλοκαιριού και περιπτερά της καθημερινότητας, την Αποστολική, το ορφανό των Μικρασιατών, τον αλαφροΐσκιωτο Θύμιο που πουλάει θυμάρι σε ματσάκια. Πρόκειται για ήρωες που ονειρεύονται και διατηρούν ένα αιώνιο παιδί μέσα τους, για ιστορίες ζωής, για στιγμιότυπα καθημερινότητας.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές, που στο κλείσιμο κάποιων ιστοριών –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έρχεται το τέλος των ηρώων και της ιστορίας τους– η τελευταία πρόταση, λειτουργώντας υπαινικτικά, χτυπά υπογείως στο συναίσθημα. Και το διήγημα μόλις έχει αποκτήσει ένα ακόμα πιθανό, και διαφορετικό, για τον κάθε αναγνώστη τέλος στο μυαλό του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ