Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

31.01.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΝΑΣΤΡΟΝ
Συγγραφέας
Θέμης Παρλαβάντζας
Κατηγορία
ISBN
978-960-625-020-0
Σελίδες
354
                                                             Αναζήτηση εαυτού

Ο Θέμης Παρλαβάντζας, στην αρχή της νέας του –μυθιστορηματικής αυτή τη φορά– περιπέτειας με τίτλο «Τέλος Διαδρομής», δίνει περισσότερο βάση στους στοχασμούς του ήρωα και τους σχολιασμούς πάνω στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι με τις απαραίτητες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Ενώ η δράση ουσιαστικά είναι μηδαμινή.

Ο Ανδρέας Κυράνης είναι σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών και γιος του διεθνούς αναγνωρισμένου και πολλαπλώς βραβευμένου διευθυντή φωτογραφίας στον κινηματογράφο Ανέστη Κυράνη. Ζώντας στην Αθήνα του σήμερα, σε μια μονοκατοικία στις παρυφές του Λυκαβηττού, και περιδιαβαίνοντας στους δρόμους του κέντρου και στα στενά της Πλάκας, ενώ είναι όψιμος οπαδός του σκακιού –οι επισκέψεις του στη «Λέσχη του Νου» είναι αρκετά συχνές–, δεν διστάζει να μιλήσει, πότε με τη μορφή εσωτερικού μονολόγου σε πρώτο πρόσωπο και πότε απευθυνόμενος στη Λίντα, τη σύντροφο των παιδικών του χρόνων, σε δεύτερο πρόσωπο, για τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει στην εργασία του και γενικότερα στο επαγγελματικό του μέλλον «άμα τη εμφανίσει» της οικονομικής κρίσης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σχέση του με τον πατέρα του, έναν άνθρωπο που ουσιαστικά ποτέ δεν ένιωσε οικογένειά του, στη σχέση του με την Ιόνη, την ερωτική σύντροφό του. Για να στραφεί εντέλει εντός του και να αποτολμήσει μία εσωτερική ανασκόπηση.

Η απροσδόκητη γνωριμία του με τον νέο συμπαίκτη του στο σκάκι, τον Άγγελο, ο οποίος του μιλάει για μια δολοφονία, αυτή που διέπραξε η γιαγιά του εις βάρος του παππού του, το τηλεφώνημα της κυρα-Καλής και οι επισκέψεις του σε κείνη που ανασκαλεύουν τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων, τα «ψεύτικα» γράμματα προς τη Λίντα: όλα αυτά οδηγούν τον ήρωα σε ένα νοητό ταξίδι αυτογνωσίας.

Με τέχνασμα την επιστολή-βιβλίο που γράφει με σκοπό να την παραδώσει στη Λίντα, την οποία έχει να δει και να μιλήσει μαζί της τριάντα πέντε χρόνια, ο Ανδρέας αφηγείται τα εσώψυχά του.

Και ακριβώς επειδή κάποια στιγμή πέφτει σε τέλμα, ψυχολογικό περισσότερο, ο ήρωας καταπιάνεται με τη συγγραφή ενός σεναρίου για τον κινηματογράφο – για πρώτη φορά στη ζωή του. Κι έτσι ο επαγγελματικός προσανατολισμός του αλλάζει.

Το σενάριο είναι επιτυχημένο και σύντομα μια κινηματογραφική ταινία αρχίζει να γυρίζεται. Με τον Ανδρέα να έχει το γενικό πρόσταγμα…

Σκαμπανεβάσματα, εσωτερική καταβύθιση, προσωπική εκ βαθέων εξομολόγηση, τα συστατικά στοιχεία του μυθιστορήματος. Ο ήρωας παραπαίει και ταλαντεύεται εντός του. Δεν μπορεί να σταθεί πουθενά, δεν γνωρίζει τι θέλει. Κρίση της μέσης ηλικίας;

Κι όσο η αφήγηση ξετυλίγεται, ο ήρωας μεταβάλλεται σε έναν άλλον, διαφορετικό, νέο Ανδρέα. Να είναι, άραγε, αυτός ο νέος εαυτός που αναζητά;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ