Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΜΠΟΕΜ ΚΑΙ ΡΙΚΑΡΝΤΟ

24.01.2019
facebook email
ΜΠΟΕΜ ΚΑΙ ΡΙΚΑΡΝΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Παναγιώτης Γούτας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4969-3
Σελίδες
224
Αν η λογοτεχνία είναι μίμησις ζωής, στην εποχή της μεταμοντέρνας αφηγηματογραφίας συναντάμε συχνά τη λογοτεχνία ως μίμηση της λογοτεχνίας. Άσκησις ύφους είναι το βιβλίο αυτό, χωρίς το ύψος να είναι στους στόχους του, μήτε καν η συναισθηματική μέθεξη του αποδέκτη του, συνδημιουργικού αναγνώστη ή και θεατή (μιας και είναι σύνηθες παρόμοια ή ανάλογα πεζογραφήματα να μεταφέρονται επί σκηνής, κατόπιν γενναίας ή πενιχράς δραματοποιήσεως).

Με όλα τούτα θέλω να πω πως αυτό το πολύπτυχο συν-γραμμα λειτουργεί μάλλον στον χώρο της διανοητικής φιλαναγνωσίας ενώ η έννοια «συλλέκτης» το διατρέχει από άκρου εις άκρον. Οι ρέκτες δεν είναι μόνον συλλέκτες αντικειμένων αλλά και μύθων και έργων Λόγου και υφολογικών κατακτήσεων κορυφαίων αλπινιστών στον κόσμο των Ιδεών.

Ο Παναγιώτης Γούτας, ένας χαμηλών τόνων άλλα όχι κι «ελάσσων» λογοτέχνης [ούτως ή άλλως παρόμοιες κατηγοριοποιήσεις δεν έχουν θέση στην εποχή μας], γράφει για τη Λογοτεχνία, μέσα από τη Λογοτεχνία, διά της Λογοτεχνίας εμπνέεται και καταφάσκει ως μέλισσα που αναμασά κι αναχαράζει το νέκταρ και την γύριν των ανθέων προκειμένου να επιτύχει το επιθυμητόν απόσταγμα. Αυτή (ή παρόμοια) δουλειά έκαναν και οι βυζαντινοί αντιγραφείς που αυτενεργούσαν και μετέπλαθαν, διέπλαθαν και διέσωζαν τα μεγάλα έργα του Λόγου εκσυγχρονίζοντάς τα. Πολύτιμη η συμβολή των, αφού χάρη σ’ αυτούς σώθηκαν τα αρχαία κείμενα.

Εδώ, ο καλός Θεσσαλονικιός συγγραφέας φιλοτεχνεί ένα μεταμοντέρνο αμάλγαμα μεγάλων μορφών, όχι πάντα αναγνωρίσιμων, αφού εκτός από τον Παπαδιαμάντη, τον Χριστιανόπουλο, τον Καβάφη ή τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες υπάρχει και ο Όργουελ και ο Κάφκα και ο Αραμπάλ, για να μην αναφέρουμε φυσικά τον Μπέκετ και τον Ιονέσκο που στοιχειώνουν την παγκόσμια Λογοτεχνία εδώ και πενήντα χρόνια.

Μεταβαλλόμενος ρυθμός, διακυμάνσεις ύφους, αφηγηματικές παρεκβάσεις και παραβάσεις, επεμβάσεις κι εκλεκτικές συγγένειες, έντονη διακειμενικότητα, χαρακτηριστικό δείγμα της literature erudite είναι το σπονδυλωτό αυτό αφηγηματικό μωσαϊκό. Κάπου τον χάνει τον αναγνώστη, κάπου τον βρίσκει, αφού λείπει εκείνο το «Ψυχρόν Πυρ» της ιδιοφυίας που μετατρέπει το τετριμμένο και γνωστό σε πρωτάκουστο και καινοφανές.

Χωρίς να μειώνω καθόλου το αισθητικό επίτευγμα αυτού του επίμονου κι εργατικού συγγραφέα, τονίζω απλώς εδώ την έλλειψη του «ηρωικού» βηματισμού που θα το καθιστούσε κι ευρέως ευανάγνωστο και ευπώλητο. Τέχνη συλλεκτική η ενασχόληση του Παναγιώτη Γούτα, διαμεσολαβημένως βιωματική και απόμακρη ενίοτε. Το είδωλον ειδώλου και η μετα-ποίησις της αντιγραφής διαγράφει συχνά χαμηλότερη τροχιά από το αναμενόμενο, το προσδοκώμενο και –βεβαίως– το επιιθυμητόν.

Ύστερα απ’ όλες αυτές τις επιφυλάξεις μου, συστήνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό σε φιλολόγους κι ερευνητές της σύγχρονης Λογοτεχνίας στα αποδομητικά και χαοτικά χρόνια της Κρίσης. 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ