Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΜΕ, ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ

15.01.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΜΕ, ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΞΗ
Συγγραφέας
Λίνα Σπεντζάρη,Έφη Καγξίδου
Κατηγορία
ISBN
978-618-5240-16-5
Σελίδες
512
                                                                 Νικητές

Πόλεμος, μάχες στο μέτωπο, Κατοχή, πείνα, εξαθλίωση. Οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες κάνουν την εμφάνισή τους στα βουνά. Πολεμούν λυσσασμένα. Σαμποτάρουν τον εχθρό. Κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τον αναγκάσουν να φύγει, ενώ έχουν γίνει οι φύλακες-άγγελοι των ντόπιων.

Ήρωες του βιβλίου «Περίμενέ με, θα γυρίσω» είναι άνθρωποι καθημερινοί, πρόσφυγες από τον Πόντο, φτωχοί αλλά τίμιοι, που παλεύουν νυχθημερόν για το μεροκάματο και βοηθούν τους συνανθρώπους τους όσο μπορούν.

Τους βρίσκουμε παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αθήνα. Η Σοφία, μαθήτρια ακόμα, λίγο πριν κλείσει τα δεκαοχτώ. Ο Στέφανος, δάσκαλος σε σχολείο προσφύγων, λίγο μεγαλύτερος. Ερωτευμένοι, κάνουν σχέδια για το κοινό τους μέλλον. Η μοίρα όμως μοιάζει να έχει διαφορετική άποψη. Η Σοφία μαζί με την οικογένειά της φεύγει για λίγες μέρες στο Κιλκίς για έναν συγγενικό γάμο. Ο πόλεμος ξεσπά και όλοι τους αποκλείονται στο χωριό. Εκεί θα συναντήσει τον Αφέντη, έναν άντρα σκληρό που θα θελήσει να την κάνει γυναίκα του με το έτσι θέλω – απειλώντας τους γονείς της που τελικά υποκύπτουν. Η ζωή της κοπέλας αλλάζει ρότα και σφραγίζεται από μία μοίρα φρικτή και άδικη που τίποτα πλέον δεν μπορεί να την αλλάξει. Ή μήπως όχι; Ενώ ο Στέφανος φεύγει για το μέτωπο.

Τα χρόνια περνούν, οι δύο νέοι επιβιώνουν χάρη στη σκέψη του ενός για τον άλλον χωρίς να λείπουν οι αμφιβολίες. «Να μ’ αγαπάει ακόμα; Ή μήπως με ξέχασε; Γιατί δε γύρισε πίσω; Τόσο εύκολα με πρόδωσε;» Ώσπου οι δυο τους ξανασυναντιούνται απρόσμενα. Τώρα, με νύχια και με δόντια, παλεύουν να παραμείνουν μαζί, να γλιτώσουν από τα «δεσμά» τους, να μην χωρίσουν ποτέ ξανά. Με κάθε τίμημα. Οι περιπέτειες όμως δεν έχουν τελειωμό.

Μέσα από τις μικρές ιστορίες των ηρώων, που είναι κάποιοι από τους πολλούς, ξετυλίγεται η Ιστορία της Ελλάδας κατά τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Σαν σε background. Και σε πρώτο πλάνο παρουσιάζονται τα ήθη, οι παραδόσεις, τα έθιμα του Πόντου –όσα οι πρόσφυγες έφεραν από τον τόπο τους και ποτέ δεν ξέχασαν, αλλά, αντιθέτως, τιμούν σε κάθε περίσταση στη νέα τους ζωή–, μαζί με την ντοπιολαλιά του, που μπορεί ίσως να κουράσει τον αναγνώστη, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο του μυθιστορήματος και δίνει ξεχωριστό άρωμα και αέρα στην αφήγηση.

Το «Περίμενέ με, θα γυρίσω» της Έφης Καγξίδου και της Λίνας Σπεντζάρη είναι ένα οδοιπορικό ζωής, αγωνίας και αγώνων, που ξεκινά από την Κοκκινιά, περνάει σε ένα χωριό του Κιλκίς, διατρέχει όρη, βουνά, χαράδρες για να επιστρέψει στην Αθήνα διά μέσου πολλών περιπετειών και φυλακίσεων. Οι δύο νέοι, που έχουν πλέον μεγαλώσει, η Σοφία και ο Στέφανος, παλεύουν αντρίκια με θεούς και δαίμονες, με όλα τα στραβά που μπαίνουν εμπόδιο στον δρόμο τους και τελικά βγαίνουν νικητές. Στη ζωή και στην Ιστορία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ