Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΓΛΥΚΑ

16.10.2008
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΓΛΥΚΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-354-9
Σελίδες
162

Έφυγα από τα Γιάννενα. Αυτά δεν έφυγαν απ΄ εμένα
                                        Ή
               Ευτυχώς, έχουμε ζήσει κι αλλιώς.

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου (του νομού Iωαννίνων) το 1932. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Ζωσιμαία Σχολή Iωαννίνων και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το βιβλίο του «Καλαμάς κι Αχέροντας» (1986) και με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ (2000) για το βιβλίο του «Τα φαντάσματα του Γιορκ». Συνεργάστηκε με τα εγκυρότερα περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και ως επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα.

Ο Συγγραφέας, στο βιβλίο του με τον τίτλο «Τα πικρά γλυκά», μέσα από ένδεκα διηγήματα με το προσφιλές του θέμα των αναμνήσεων, επανέρχεται στα πρώτα του βιώματα από την αγαπημένη του πατρίδα, την Ήπειρο και καταγράφει το τότε που γνώριζε τον κόσμο, ανακάλυπτε τον εαυτό του και τη φύση. Αφηγείται με νοσταλγία τη ζωή στο χωριό, γεμάτη από μόχθο, στερήσεις, όνειρα και ευωδιές, ενώ ταυτόχρονα γεφυρώνει το σήμερα περιγράφοντας το άοσμο και απάνθρωπο. Επίσης, μέσα από τα κείμενά του, δίνει σημαντικές λαογραφικές πληροφορίες, για τα ονόματα, τα επίθετα, τα παρατσούκλια, τις συνήθειες, τις εποχές, τα παιγνίδια, τον μισεμό, ακόμη και τον πόλεμο, αποτυπώνοντας εικόνες μιας άλλης εποχής. Με αναφορές στον Ολυμπιακό Ύμνο, άλλοτε στον Δον Κιχώτη και άλλοτε στο σημερινό ρατσισμό των Ελλήνων προς τους οικονομικούς μετανάστες, προσδίδει μια επιπλέον καταγραφή του χρόνου και τις διαφοροποιήσεις που επιφέρει.

Με καταφύγιο τις αναμνήσεις, πλούτο γλώσσας και με γραφή μεστή, καταγράφει με αγάπη τη ζωή και τον άνθρωπο, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με τρυφερότητα. Ωστόσο μια βαθιά μελαγχολία δίνει την καθοριστική πινελιά στις εικόνες του, ενώ είναι έντονος και ο πόνος της απώλειας. Στις αφηγήσεις, τα δημοτικά τραγούδια κρατούν το ρυθμό, παντρεύοντας ή ερμηνεύοντας την ιστορία, ενώ γεννούν ταυτόχρονα την αμφιβολία στον αναγνώστη αν η ιστορία γέννησε τη δημοτική ποίηση ή αντίστροφα. Μοιάζει ο χρόνος να προσθέτει και αυτός στην αμφιβολία αυτή, ενώ διατηρεί ανέπαφη την πραγματική ουσία του γεγονότος. Τέλος, ο χώρος και ο χρόνος ζευγαρώνουν με την εντοπιότητα προσδίδοντας πρόσθετη αξία στα κείμενα. Στο σύνολό τους τα διηγήματα αυτά εμπνέονται από την απλή καθημερινότητά και γίνονται αυτοτελείς ιστορίες, θυμίζοντας στον αναγνώστη πολύ και «Τα φαντάσματα του Γιoρκ».

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης στην «καφετέρια» των σελίδων του πλάθει μύθους από μικρά καθημερινά περιστατικά στα οποία δίνει βάθος χρόνου απλώνοντας τον ορίζοντα του χθες. επαληθεύοντας τον Σπ. Τσακνιά, ο οποίος στο βιβλίο του με τίτλο «Πρόσωπα και Μάσκες», (εκδ. Νεφέλη) τον αποκαλεί «γεννημένο διηγηματογράφο».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ