Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΠΕΡΙΤΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

03.01.2019
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΠΕΡΙΤΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ
Συγγραφέας
Νάσια Διονυσίου
Κατηγορία
ISBN
978-618-5248-05-5
Σελίδες
64
Τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή με τίτλο «Περιττή ομορφιά» της Νάσιας Διονυσίου, που έλαβε το κρατικό βραβείο διηγήματος/νουβέλας για εκδόσεις του έτους 2017 από το κυπριακό υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, άλλοτε με πιο εμφανή και άλλοτε με αδιόρατα νήματα.

Το πρώτο διήγημα («Στο φως») μοιάζει σαν γέννηση, αλλά και εξορία από τον Παράδεισο: η γυναίκα γεννιέται (και γεννάει), «βλέπει» το σώμα της, «κι ήταν καλό» (σελ). 10), είναι έτοιμη να ξεκινήσει το ταξίδι στον κόσμο. Στο δεύτερο διήγημα («Ζωντανή γυμνή γυναίκα»), η γυναίκα-οδηγός, σταματημένη σε μια διάβαση πεζών, βλέπει να περνάει μπροστά της ένα κορίτσι με ποδήλατο και να πηγαίνει σ΄έναν κήπο πέρα από τα κτίσματα, που περιμένει (σελ. 14). Παρεμβάλλεται σε δύο διηγήματα («Τα κλειδιά», «Στο πέρασμα»), ο θάνατος (του παππού), του μετανάστη που γυρίζει ανάμεσα στους ζωντανούς για να μάθει για την κόρη του. Ακολουθεί «Ο φράκτης», ένα πολύ υπαινικτικό διήγημα για το ανοίκειο, το ξένο, όπου τα ομιλούντα πρόσωπα είναι μια μητέρα και ένας γιος, και «Ο γιος γυναίκας», όπου ο Ιησούς είναι άνθρωπος που θέλει να ζήσει και ζητά από τον Θεό να μην τον θυσιάσει (θαυμάσια η παρεμβολή από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου). Σχέση πατέρα-κόρης στο «Ανάποδα», μητέρας-κόρης και μιας τρίτης γυναίκας στο «Μια ευθεία». Ξανά στα βιβλικά θέματα (το δέντρο της γνώσης, σελ.43) στο «Δύο γάτες», όπου η ηρωίδα ονοματίζεται (Εύα) και στα «Σημάδια αναγνώρισης», όπου η Εύα, από το πλευρό του Αδάμ, αναζητεί (ή μήπως επινοεί;) τον αγαπημένο της. Παρεμβάλλεται η «Σχετικότητα» με ηρωίδα πάλι μια γυναίκα και το ακροτελεύτιο διήγημα «Στην έξοδο», όπου η γυναίκα γεννάει (ή είναι έτοιμη να γεννήσει) πάνω σε μια ξύλινη προβλήτα που θα μεταφέρει όσους περπατούν σε αυτήν, έχοντας πετάξει στη θάλασσα ό,τι κρατούσαν, σε έναν άλλο τόπο, μια ισότιμη για όλους ζωή – μια επιστροφή στον Κήπο της Εδέμ, ενδεχομένως.

Ποιητική η γραφή της Νάσιας Διονυσίου, όχι χωρίς στέρεες βάσεις, δείχνει μια κατάφαση της ζωής ως «περιττής ομορφιάς», μια αποδοχή της ενσώματης αλλά και της πνευματικής ύπαρξης του ανθρώπου.

Η Νάσια Διονυσίου γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε νομικά και διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντικείμενο με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικές εκδόσεις, καθώς και σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ