Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΔΥΤΗΣ

25.11.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΔΥΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-246-3
Σελίδες
248
                                        «… μερικές πληγές μένουν ανοιχτές και γεννάνε το μέλλον.»
                                                                                      (σελ. 15)

Ο Μίνως Ευσταθιάδης γεννήθηκε το 1967 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Αννόβερο. Έχουν εκδοθεί τα μυθιστορήματά του «Έξοδος» (Ανατολικός, 2001) και «Χωρίς γλώσσα» (Καστανιώτης, 2004). Το θεατρικό έργο του «Το Γεύμα» (Ευρασία, 2012) μεταφράστηκε στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ουγγρικά. Το μυθιστόρημά του «Το δεύτερο μέρος της νύχτας» (Ωκεανίδα, 2014) εκδόθηκε στη Γερμανία (Acabus, 2014). Το μυθιστόρημά του «Ο Δύτης» (Ίκαρος, 2018) θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά (Actes Sud). Ζει κοντά στη θάλασσα.

Ο Κρις Πάπας είναι ο πρωταγωνιστής στο νέο μυθιστόρημα του Μίνωα Ευσταθιάδη, ο ιδιωτικός ερευνητής που συναντήσαμε και στο προηγούμενο μυθιστόρημα «Το δεύτερο μέρος της νύχτας». Ένας ηλικιωμένος άντρας ζητάει τη συνδρομή του Κρις για να παρακολουθήσει μια γυναίκα. Ο Κρις την ακολουθεί σ’ ένα ξενοδοχείο και κλείνει ένα διπλανό δωμάτιο. Η επόμενη ημέρα θα βρει τον Κρις εν μέσω ενός λαβύρινθου στον οποίο μόλις έχει μπει. Η γυναίκα έχει εξαφανιστεί και στοιχεία δεν υπάρχουν πουθενά. Αναζητώντας εναγωνίως τα ίχνη της κοπέλας, μαθαίνει ότι έφυγε για την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το Αίγιο. Η πατρίδα που πάντοτε απέφευγε ο Κρις τον καλεί πίσω για να επιλύσει ένα μυστήριο. Αποφασίζει να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη μ’ έναν κόμπο στο λαιμό.

Στο Αίγιο ο ιστός της πλοκής περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Η γυναίκα βρίσκεται πνιγμένη, άνθρωποι με επικίνδυνες προθέσεις προσεγγίζουν τον Κρις, ενώ μυστικά του παρελθόντος ανασύρονται με αδυσώπητη ορμή. Ένα γαϊτανάκι χαρακτήρων στήνεται γύρω από τον ιδιωτικό ερευνητή, όπου ο καθένας έχει τους δικούς του σκοπούς. Ο Κρις για να βρει τη λύση της υπόθεσης πρέπει να γυρίσει δεκαετίες πίσω στον χρόνο, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να ανασύρει στοιχεία καλά κρυμμένα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Μίνως Ευσταθιάδης «σκηνοθετεί» ένα μυθιστόρημα με νουάρ ατμόσφαιρα, γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Αξιοσημείωτο δε είναι το πέρασμα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση στην τριτοπρόσωπη όταν εγκιβωτίζονται παρελθοντικές αναφορές. Η γραφή του Ευσταθιάδη είναι στακάτη, με βραχυσκελείς προτάσεις, «ακαριαίο» λόγο, προφορικότητα και μεστή νοηματική αλληλουχία. Η νουάρ ατμόσφαιρα κορυφώνεται σταδιακά, καθώς το πρωτεύον μυστήριο και οι αινιγματικές διακλαδώσεις αποκαλύπτονται με την πάροδο της ανάγνωσης.

Ο συγγραφέας χτίζει αριστοτεχνικά την πλοκή του μυθιστορήματός του σε όλα τα επίπεδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και οι αναδρομές στο παρελθόν γίνονται με άρτιες γεφυρώσεις και επιτυγχάνουν τον σκοπό τους στην επίλυση της υπόθεσης. Ο Μίνως Ευσταθιάδης μάς παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί, εξαιρετικό από κάθε άποψη, θελκτικό για κάθε αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ