Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΩΝ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΑΛΛΩΝ

23.11.2018
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΩΝ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΑΛΛΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-136-1
Σελίδες
176
Ο Κώστας Λυμπουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου, υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, φτάνοντας στον βαθμό του λυκειάρχη. Είχε πλούσια δράση στη συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών και στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, στην προεδρία του οποίου υπηρέτησε για εφτά χρόνια. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στα λογοτεχνικά περιοδικά Ύλαντρον, Πόρφυρας, Νέα Ευθύνη, Η λέξη, Νέα Εποχή και Άνευ. Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων «Προσωρινά Κλειστό» (Πλανόδιον, 2006), «Για μια μικρή παύλα» (Κέδρος, 2011), και «Των ημετέρων άλλων» (Παράκεντρο, 2014). Με την τελευταία του αυτή συλλογή πήρε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη συλλογή «Των ημετέρων άλλων» εισαγόμαστε σε έναν κόσμο που κινείται στο περιθώριο. Αυτόχθονες και αλλοδαποί αλληλεπιδρούν, αναμειγνύονται, έρχονται σε δράση και αντίδραση, επικοινωνούν, συμβιώνουν. Πρόκειται για 14 διηγήματα με διαφορετικές ιστορίες. Η ιστορία του Αφρικανού ταξιτζή ο οποίος επιλέγει να ακούει κατά τη διάρκεια των διαδρομών ποιοτική ελληνική μουσική. Αυτή, του υπέρβαρου Ρώσου Βλαντιμίρ ο οποίος συνήθιζε να δίνει φιλοδώρημα στους οδηγούς ταξί ανάλογα με τη μουσική που αυτοί άκουγαν κατά τη διαδρομή. Άλλη ιστορία είναι αυτή της Βιετναμέζας οικιακής βοηθού και του Ρουμάνου σαξοφωνίστα που αναστατώνει το μικρό χωριό που τον φιλοξενεί. Αναφέρονται και περιπτώσεις αλλοδαπών που δρουν ακραία και επιθετικά, όπως ο Γεωργιανός μαφιόζος ο οποίος έφτασε στο σημείο να απειλήσει τον διπλωμάτη που είχε ευεργετήσει την οικογένειά του. Κάποιες ιστορίες συγκινούν, όπως αυτή του κωφάλαλου αλλοδαπού μαθητή και αυτή του φοιτητή Ατνάν από τη Σρι Λάνκα ο οποίος ενώ σπούδαζε εργαζόταν σε ορθόδοξο κοιμητήριο. Δε λείπουν και οι χιουμοριστικές ιστορίες, όπως αυτή με τους ξένους ποδοσφαιριστές μιας κυπριακής ποδοσφαιρικής ομάδας και αυτή της κηδείας του Νιγηριανού εγκληματία Αχμέτ. Ο τόπος όπου διαδραματίζονται οι ιστορίες είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Στα μισά διηγήματα η υπόθεση διαδραματίζεται στην Κύπρο και στα υπόλοιπα στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα). Εξετάζεται η αλληλεπίδραση του ελληνικού με το ξένο στοιχείο. Ο αλτρουισμός απέναντι στους ξένους απαντάται στις ιστορίες του διπλωμάτη, του οδηγού του λεωφορείου με τον κωφάλαλο αλλοδαπό μαθητή και της γυναίκας στην ουρά για το συσσίτιο. Άλλων η στάση είναι επιφυλακτική και άλλων ρατσιστική και επιθετική.

Σε γενικές γραμμές στα διηγήματα κυριαρχεί ως θέμα ο ανθρωπισμός. Ο ανθρωπισμός και η αποδοχή της ετερότητας βάλλονται από συμπεριφορές ρατσισμού, στάσεις μισαλλόδοξες, και από απόρριψη του διαφορετικού. Η γραφή του συγγραφέα είναι ρεαλιστική. Στα διηγήματα «Πιρόγα» και «Τσέχικη Μπύρα» υπάρχει η εθνική/φυλετική ετερότητα, όπου ο Αφρικανός ταξιτζής και η αλλοδαπή οικιακή βοηθός αντιμετωπίζονται ως κατώτερα όντα. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις αποδοχής της ετερότητας. Η γιαγιά Πηνελόπη στο διήγημα «Ελένη η Βιετναμέζα» αποδέχεται την αλλοδαπή υπηρέτρια και δημιουργεί μια φιλική σχέση μαζί της. Επίσης, στο διήγημα «Χιτζάμπ» ο λυκειάρχης αντιμετωπίζει την Παλαιστίνια μαθήτρια με ανθρωπιά. Στο διήγημα «Ο Σαξοφωνίστας» η επιφυλακτική στάση των χωρικών για τον Ρουμάνο μηχανικό και σαξοφωνίστα τελικά αίρεται και οι κάτοικοι τον αποδέχονται και απολαμβάνουν τη μουσική του. Η εθνική διαφορετικότητα αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για εμπλουτισμό της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Από την άλλη μεριά, ο συγγραφέας στο διήγημα «Συσσίτιο» παρουσιάζει τη ρατσιστική στάση μιας ομάδας Αθηναίων. Έτσι, η Ήρα , πρώην υπάλληλος βιβλιοπωλείου και ένα από τα χιλιάδες θύματα της οικονομικής κρίσης, απέναντι σε μια ρατσιστική συμπεριφορά προς έναν μουσουλμάνο φωνάζει: «Μην τον αγγίξεις, μωρέ, γιατί θα σου βγάλω τα μάτια. Ένα πλάσμα του θεού είναι, ένα πλάσμα που πεινάει. Ένας άνθρωπος είναι μωρέ. Εσύ τι είσαι;» (σελ. 145). Στο «Κόκος ο Βούδας», στην περίπτωση του κωφάλαλου παιδιού, παρατηρούμε την κοινωνική ετερότητα.

Η συλλογή διηγημάτων «Των ημετέρων άλλων» είναι ένας ύμνος στον ανθρωπισμό και στη διαφορετικότητα, επίκαιρο θέμα στις μέρες μας, που και τα δύο καταπατούνται βάναυσα. Αποδομούνται ρατσιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις και εξυψώνεται ο άνθρωπος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ