Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΥΤΕΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΕΣ

13.11.2018
facebook email
ΑΥΤΕΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΣΤΡΙΑ
Συγγραφέας
Ελένη Γερασιμίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-604-312-3
Σελίδες
76
Ευτυχής συνάντησις της δραματικής τέχνης με τη διηγηματογραφία. Αυτό που λέμε «μικρή φόρμα» δοξάζεται εδώ σε όλη την ταχυ-δραματικότητά του. Ψυχογραφήματα της γυναικείας μετα-κλιμακτηριακής κατάστασης. Όμως το εγώ της αφηγηματικής φωνής δεν μένει περιχαρακωμένο στον εαυτό του, αλλά συναντά τους άλλους σε όλο το μεγαλείο της μικρομέγαλης συγκινητικής θεατρικότητάς τους. Η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη ενέχει το στοιχείο της υπαρξιακής γελοιότητας, κάτι που γνώριζε πολύ καλά ο Καβάφης όταν μας χαρακτήριζε «βιαστικά άπειρα όντα της στιγμής».

Η Ελένη Γερασιμίδου καινοτομεί ακυρώνοντας την καταναλωτική, δυτικού τύπου ψυχανάλυση, εμποτίζεται στα νάματα της μεσογειακής ζωής, ειρωνεύεται τις χαρές και γελάει με τις λύπες της, γκρινιάζει αφηγηματικώς και κάνει την «παρεξηγιάρα», χρησιμοποιεί μια καθαρά λαϊκή ιδιόλεκτο και η προφορικότητα του λόγου της …σκοτώνει κάθε σοβαροφάνεια και μικρονοϊκότητα.

Αυτό που μου άρεσε στον γραπτό της λόγο ήταν αυτή η αμεσότητα και η καθαρή ματιά ενός παιδιού που θέλει να φτιάξει τον κόσμο καλύτερον ακόμα κι από τα όνειρά μας. Κι αυτή η ρομαντική διάθεση ενέχει το στοιχείο του ρομαντισμού τού πλέον σπαραξικάρδιου, εκείνου που δεν ανέχεται και δεν συγχωρεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο…

Κριτική του μικροαστικού τρόπου ζωής και του γάμου ως συμβάσεως κοινωνικής και καταναγκαστικών ….έργων. Πόνημα με ιδιαίτερο κοινωνιολογικό και πολιτικό βεβαίως ενδιαφέρον, αφού η σατιρική πένα της καλής ηθοποιού φτάνει με στοργή στα βαθιά υποστρώματα του διαλυμένου κοινωνικού ιστού και φέρνει το οξυγόνο στις πιο σκουριασμένες φλέβες και στα ανύπαρκτα πλέον αντανακλαστικά των διανοούμενων που βλέπουν παιδάκια να σφαγιάζονται, να πνίγονται, να ασφυκτιούν, να πεινούν και να διψούν κι εκείνοι …αμπελοφιλοσοφούν φοβούμενοι μη χάσουν τα κεκτημένα τους.

Απ’ όλα τα διηγήματα ξεχωρίζω το αριστουργηματικό με τίτλο «Ο μπέντζαμιν» (σσ. 14-15), όπου η αφηγηματική μαεστρία μιας γυναίκας «ψημένης» στο θέατρο αποδεικνύει την εκφραστική της λιτότητα και φτιάχνει ένα πλήρες παραμύθι με λέξεις μετρημένες σε ζυγαριά που έχει για αντίβαρο το φτερό της ελαφρότητάς μας…

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ψυχογραφικό πορτρέτο (σε τρίτο πρόσωπο, παρακαλώ) είναι «Η άγνωστη» (σσ. 48-50), εκεί που δίδεται ένα έμπρακτο μάθημα ζωής κι αποσυναρμολογείται όλη η καλοστημένη απάτη της αιώνιας νεότητας.

Και το τρίτο, δραματικός μονόλογος αυτό, το διήγημα με τίτλο «Το σπανακόρυζο» (σσ. 34-36), σε πρώτο πρόσωπο αυτή τη φορά, συμπεριλαμβάνει όλη τη συγκρατημένη ασφυξία των συμβιβασμένων ανθρώπων που συμβιβασμένοι με τη μικρότητα και την αδυναμία τους επιδεικνύουν μια στωική στάση ζωής αντάξια των αρχαίων φιλοσόφων.

Υπάρχουν βεβαίως και πιο συγκινητικά, αυτοβιογραφικά κομμάτια για τη μητέρα, για τη φοιτητική ευωχία, για τον πάλαι ποτέ χορτασμένον έρωτα…

Ναι, αυτό είναι: η Ελένη Γερασιμίδου μιλάει σαν χορτάτη απ’ όλα, σαν να μη στερήθηκε τίποτα, γεμάτη από τη ζωή που έζησε χωρίς να νοσταλγεί κάποια άλλη που δεν έζησε. Γίνεται εύκολα «η άλλη», «οι άλλες», γιατί δεν προσπαθεί να ξεφύγει από τον εαυτό της αλλά αντιμετωπίζει τα πάντα με φιλάνθρωπη εριστικότητα και μανία αυτοβελτιώσεως, που αντανακλά αναγκαστικώς εις το περιβάλλον (όπως θα λέγαμε παλιά, στην καθαρεύουσα).

Βαθιά ανατρεπτικός ο λόγος της (για …επαναστατικός δεν ξέρω, δεν θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω έτσι).

Αυτό το στενό αλλά καθόλου στενάχωρο βιβλιαράκι των εκδόσεων «Όστρια» μας κάνει να ελπίζουμε πως δεν χάθηκαν όλα και μπορούμε να παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον, όλοι μαζί, ενωμένοι. Για τον Άνθρωπο, ρε γαμώτο!!!

Ελένη, σε αγαπάμε και σε θαυμάζουμε για το θάρρος να είσαι ο εαυτός σου και να τον φέρεις με υπερηφάνεια, όχι ως φορτίο, αλλά ως παλικαριά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ