Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΣΑΣ

08.11.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΣΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Συγγραφέας
Βαγγέλης Γαροφάλλου
Κατηγορία
ISBN
978-618-83096-0-9
Σελίδες
136
                                                    Η σουρεαλιστική εκδοχή των μύθων

«Τα λουτρά της κόμισσας» είναι μία ιδιαίτερη επαναφήγηση δύο γνωστών ιστοριών που ο συγγραφέας συνδέει ευφυώς και σουρεαλιστικά σε ένα ενιαίο αφήγημα: μια σκοτεινή νουβέλα όπου κυριαρχεί σε πρώτο πλάνο η αιματοβαμμένη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κόμισσα Ελισάβετ Μπάθορυ, και σε δεύτερο πλάνο μία πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό, και όχι μόνο, ιστορία που πάει πολύ πολύ πίσω – δεν θα αποκαλύψω ποια είναι αυτή η ιστορία, γιατί νομίζω ότι δεν πρέπει να χαλάσω την έκπληξη για τον αναγνώστη.

Η αφήγηση κινείται σε δύο χρόνους, στο παρόν με τον ζιγκολό αλλά με φιλοδοξίες συγγραφέα Έκτορα που θα βρεθεί αντιμέτωπος με απίστευτες αποκαλύψεις, και στο παρελθόν όπου παρακολουθούμε, με χρονικά πισωγυρίσματα, την κόμισσα από μικρό κορίτσι έως τον μύθο του αιμοσταγούς πλάσματος με τον οποίο πέρασε τελικά στη συλλογική μνήμη. Ιστορία, μύθος, σκοτεινή φαντασία και συγγραφική μυθοπλασία συνθέτουν τη δομή της πλοκής, της οποίας τις ανατροπές προσωπικά χαρακτηρίζω ως σουρεαλιστικές στη σύλληψη και την εκτέλεση από τον Βαγγέλη Γαροφάλλου.

Αυτός ο σουρεαλισμός σε συνδυασμό με τα ωμά στοιχεία τρόμου αλλά και το άκρως ανατρεπτικό χιούμορ της αφήγησης, είναι κατά την εκτίμησή μου το δυνατό σημείο του κειμένου, που το ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο σχετικό ή ανάλογο έχω διαβάσει. Οι δε σκηνές και εικόνες τρόμου είναι έντονες και άκρως εντυπωσιακές. Η μόνη παρατήρηση που θα είχα είναι ότι χρησιμοποιώντας τόσο πολύ το χιούμορ ο συγγραφέας, δεν σε αφήνει να τρομάξεις όσο θα έπρεπε. Προφανώς αυτή η αποφόρτιση αποτελεί μία συγγραφική επιλογή, με σκοπό να διασκεδάσει η νουβέλα τον αναγνώστη περισσότερο παρά να τον τρομάξει.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον συγγραφικό εγχείρημα που θα διασκεδάσετε με την ανάγνωσή του σίγουρα, με την προϋπόθεση ότι είστε φαν του τρόμου και τον αντέχετε. Το δε κλείσιμο της ιστορίας, αποτελεί μία αριστοτεχνικά δοσμένη σκηνή βγαλμένη από έναν γοητευτικό εφιάλτη…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ