Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΟΛΙΒΙΕ

31.10.2018
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΟΛΙΒΙΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΤΑΜΟΣ
Συγγραφέας
Δημήτρης Καρακίτσος
Κατηγορία
ISBN
978-960-545-089-2
Σελίδες
190
Ο Δημήτρης Καρακίτσος γεννήθηκε στον Βόλο το 1979. Έχει δημοσιεύσει τα έργα: «Οι γάτες του ποιητή Δ.Ι. Αντωνίου» (Το Ροδακιό, 2012), «Βένουσμπεργκ» (Αντίποδες, 2015), «Παλαιστές» (Ποταμός, 2016).

Τα διηγήματα σε αυτή τη συλλογή περιλαμβάνουν σύντομα κείμενα –μισής, μίας ή δύο σελίδων («Η παραλία του Βαρνάβα», «Ο κουλουρτζής»…) –, αλλά και μεγαλύτερα που έχουν έκταση μιας (μικρής) νουβέλας – όπως η «Μενίππεια φαντασία», «Η περιπέτεια στην Ανταρκτική», «Η εξαφάνιση του καθηγητή Μαγιοράνα». Μια άλλη κατηγοριοποίηση θα περιελάμβανε πιθανόν το «Παγωτό στην προκυμαία», την «Cavatina», «Το πιστόλι και το τραπέζι», μια τρίτη τη «Μουσική του Ερρίκου Ζάνη», «Το πορφυρό πορνείο στο Νταρ ες Σαλάμ», μια τέταρτη «Το φάντασμα πίσω από τις τριανταφυλλιές», «Το Ζαΐρ», «Του ουρανού το μέγα πολυκάντηλο», μια πέμπτη τον «Άνεμο στα καντούνια ή Το σαπιοκάραβο», τον «Μαρσύα γδαρμένο στο παγκάκι της πλατείας», τον «Αλτζερίνο», τον «Δολοφόνο στις φοινικιές», τη «Βουβή χάρτινη κιθάρα» και πάει λέγοντας.

Από αυτά τα 28, αν τα μετράμε σωστά, κείμενα αναδύεται η μορφή του Βαρθολομαίου Ολίβιε, ρεσεψιονίστ και διηγηματογράφου, λόγιου και καρμπονάρου που αφηγείται αδιαμφισβήτητα αληθινές ιστορίες (σελ. 37). Ιστορικά πρόσωπα –συνθέτες, λογοτέχνες, επιστήμονες–, ιστορικές περίοδοι, μυθολογία και λογοτεχνικοί ήρωες ζωντανεύουν σε αυτό το βιβλίο, μαζί με οικογενειακές και προσωπικές ιστορίες, τοπία, σημεία και καιρούς της Κέρκυρας – στα περισσότερα διηγήματα εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η μουσική. (Σημειώσαμε μια προτίμηση σε έργα του Φρανσίς Πουλένκ, του Εϊτόρ Βίλλα-Λόμπος, του Αρτούρο Μάρκες – επίσης τις αναφορές στη Θεία Κωμωδία του Δάντη.) Η γόνιμη φαντασία παράγει απρόβλεπτες συναντήσεις (όπως του Γυμνασίου Θηλέων Πρέβεζας, του Νταριούς Μιγιώ και του Κώστα Καρυωτάκη), κυμαινόμενη ένταση και αναπάντεχο τέλος (όπως η «βαρκάδα» του Αλέξανδρου Τανσμάν). Άλλοτε η ιδιότητα του αφηγητή μάς «προσγειώνει» στο παρόν ενός τουριστικού κατά βάση νησιού για να τον «χάσουμε» αμέσως μετά μαζί με την εικόνα που επινόησε – «η ικανότητα της τέχνης να γεννά ή να απαλείφει πραγματικότητες», όπως έγραψε («Εφημερίδα των συντακτών», 26-28 Οκτωβρίου 2018), κατά τη γνώμη μας πολύ εύστοχα, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Η αυτοαναφορικότητα δεν λείπει, συνεισφέροντας στη λογοτεχνική αξία του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ