Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ

03.10.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Σίμος Κερασίδης
Κατηγορία
ISBN
978-618-5284-69-5
Σελίδες
672
                                                                 Ο Έλληνας στοιχειοχαράκτης

Μανουήλ Ντρέτος, Γιοακίμ Ντορφ, Ντιομίντ Πετρέσκου.

Έλληνας με οθωμανική υπηκοότητα, Αυστριακός, Ρουμάνος.

Από το βιλαέτι των Ιωαννίνων του 1832 στο Εθνικό Κολέγιο του αγίου Σάββα στο Βουκουρέστι. Και από εκεί ταξιδιώτης σε πλήθος ευρωπαϊκών πόλεων. Πέστη, Βιέννη, Βενετία, Παρίσι, Λονδίνο, Αγία Πετρούπολη, Ιωάννινα, Σαλονίκη.

Ο Μανουήλ Ντρέτος, όπως είναι το αληθινό του όνομα, διασχίζει ολόκληρη την Ευρώπη με τριπλή ιδιότητα. Ως στοιχειοχαράκτης με σημαντικές επαφές με τους φημισμένους εκδοτικούς οίκους της εποχής, ως έμπορος γιαννιώτικων ασημικών της συντροφίας «Ντρέτος και Εταίροι», ως διπλός μυστικός πράκτορας υπό την καθοδήγηση του υπασπιστή του Αυστριακού αυτοκράτορα αλλά και για λογαριασμό της Ρωσίας.

Στην πορεία ο Μανουήλ θα ερωτευτεί την Ολιβέρα και, παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που μπαίνουν στον διάβα του, θα αγωνιστεί να την κάνει γυναίκα του.

Δράση, συνωμοσία, μυστικές αποστολές, κατασκοπία. Αλλά και αγνός, γεμάτος πάθος έρωτας. Σ’ ένα βιβλίο που, παρά τον «όγκο» του, δε βαραίνει τον αναγνώστη.

«Ο στοιχειοχαράκτης» είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με άρωμα και ατμόσφαιρα παραμυθένια και γεμάτη μυστήριο, ανάλογο των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης. Και που στο τέλος πλημμυρίζει από άρωμα ελληνικής Επανάστασης.

Με αριστοτεχνικούς χειρισμούς της αφήγησης ο Σίμος Κερασίδης χτίζει την πλοκή της ιστορίας –των ιστοριών του μάλλον–, βυθίζοντας και ταξιδεύοντας τους αναγνώστες στην ταραγμένη εποχή του 19ου αιώνα, εποχή που πλέον έχει χαθεί. Με πολλές ιστορικές πληροφορίες σχετικές με κάθε κτίσμα και σημαντικό μνημείο των ευρωπαϊκών πόλεων να εμπλουτίζουν την αφήγηση, αλλά που κάπου κουράζουν. Επιπλέον δεν είναι λίγες οι φορές που σε άσχετες φαινομενικά σκηνές φωτίζονται εκ των υστέρων πτυχές της πλοκής που αφορούν χρόνια περασμένα αφήνοντας τον αναγνώστη άναυδο.

Και δεν μπορούμε βέβαια να παραλείψουμε τα πολύ εύστοχα motto που συνοδεύουν κάθε κεφάλαιο και προϊδεάζουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Όπως και τις σκέψεις-εσωτερικούς μονολόγους των ηρώων που αποκαλύπτουν την ιδιοσυγκρασία τους, τις μύχιες σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους.

Άραγε ο Μανουήλ Ντρέτος θα κατορθώσει να παντρευτεί την Ολιβέρα και οι δυο τους να ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ