Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ

02.10.2018
facebook email
ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΝΟΗ
Συγγραφέας
Νούλη Τσαγκαράκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-5307-11-0
Σελίδες
184
Με ελάχιστες γλωσσικές ακροβασίες (μόνον δύο σε ένα ολόκληρο βιβλίο, όπως εκείνο το «επίχυση βωμολοχιών» στη σελ. 168 και την «προτεραία κατάσταση» στη σελ. 12) η πρωτοεμφανιζόμενη Νούλη Τσαγκαράκη, με σπουδές Κοινωνιολογίας κι έμπρακτο πρωταθλητισμό στην ενσυναίσθηση σκιαγραφεί τον ψυχισμό των μεσοαστών όταν καλούνται να λειτουργήσουν υποβαθμισμένοι σε μικροαστούς ακόμα και σε «λούμπεν προλεταριάτο» διαχειριζόμενοι όπως μπορούν, επιλέγουν και δύνανται τις προκλήσεις μιας εποχής που προοιωνίζει μια καινούργια Αναγέννηση για τον παρηκμασμένο υλιστικό «πολιτισμό μας». Η ανεργία, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η ανάγκη για Ισότητα-Ελευθερία-Δικαιοσύνη, το υποδόριο αίτημα για Αγάπη, η απαίτηση της ευτυχίας, το επιτακτικό δικαίωμα στον έρωτα, όχι μόνο στον πνευματικό, αλλά στο φιλί και στο χάδι το επιούσιον… αυτοί είναι οι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφει η καλή συγγραφέας το ανατομικό νυστέρι της. Απέχοντας δραματικά και προγραμματικά ίσως από κάθε κλαυθμηρισμό-μινυρισμό, απωθώντας κάθε ιδέα αυτοψυχανάλυσης κι επαναλήψεως των τετριμμένων.

Τον Αντώνη Σαμαράκη στα καλύτερά του, τα διηγήματα του Τσέχoφ, τυχαία ριγμένα σαν επιφυλλίδες στα έντυπα της εποχής του, τις ασκήσεις ύφους του Σταντάλ ή του Γκόρκι, θυμίζουν αυτά τα σύντομα πεζά, που πρωτόλεια δεν θα τα έλεγες, για τον απλούστατο λόγο πως έχουν πολύ βάθος, άπειρες εργατοώρες και γενναιοδωρία ψυχής… Οι ήρωες κι αντιήρωες αυτού του βιβλίου είναι ίσοι στα μάτια της συγγραφέως που τους γεννά, τους πλάθει και τους αφήνει να ζήσουν χωρίς να «τρώει τα παιδιά της», χωρίς να καθρεφτίζεται στη λίμνη του Νάρκισσου, χωρίς να κατακρατεί τα συναισθηματικά ρευστά της. Τα δάκρυα τρέχουν αβίαστα από τα μάτια του αναγνώστη, η ψυχή του πονάει, χωρίς ποτέ να εκτρέπεται η γραφή προς τον άσκοπο μελοδραματισμό και τον άκοπο λαϊκισμό. Δεν είναι δα μικρό επίτευγμα αυτό για έναν που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα στη γκιόστρα των εκδοθέντων…

Η Νούλη Τσαγκαράκη υπόσχεται πολλά με αυτό το καλογραμμένο βιβλίο. Απειλεί να σπάσει τα στεγανά και να καταργήσει τα συνήθη φληναφήματα των συνήθων μεσοαστών που εμφανίστηκαν μέσα στην Κρίση κρύβοντας ή ξεπουλώντας την όποια αλήθεια τους όσο όσο. Αντίθετα, η καλή μας συγγραφέας Νούλη Τσαγκαράκη είναι σεμνή και μετρημένη, θορυβημένη από αυτά που γίνονται γύρω της, συμπάσχει, δεν επιθυμεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις και να χρυσώσει το χάπι για χάρη κανενός… Είναι εδώ, συνειδητή, εχέφρων, πολιτισμένη κι ενεργή, ως πολίτης, συγγραφέας και άνθρωπος. Ξέρετε πολλούς πνευματικούς ανθρώπους σήμερα που να συγκεντρώνουν όλ’ αυτά τα αγαθά; Εγώ όχι!!!

Νούλη Τσαγκαράκη, σε περιμένουμε στη γωνία για να μας εκπλήξεις και με το επόμενο βιβλίο σου, πολυσέλιδο μυθιστόρημα αυτή τη φορά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ