Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΟΙ ΔΙΔΥΜΕΣ

26.09.2018
facebook email
ΟΙ ΔΙΔΥΜΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ
Συγγραφέας
Πόπη Αρωνιάδα
Κατηγορία
ISBN
978-618-5248-28-4
Σελίδες
294
Μελόδραμα με «happy-end» θα χαρακτήριζα αυτό το καλογραμμένο βιβλίο που ξεχειλίζει από συγκίνηση και επιμέλεια για τη σωστή δοσολογία του κοινωνουμένου φορτίου έτσι που να μην στομώσει η περιέργεια του αναγνώστη κι η αισθητική ηδονή να μην τον «λιγώσει». Σπανίως απορροφώμαι από την ανάγνωση ευανάγνωστων μυθιστορημάτων, ειδικά όταν τα έχουν γράψει φίλοι που τους ήξερα ως ποιητές. Υπάρχει πάντα μια καχυποψία απέναντι στην αυτοαναφορικότητα και στον εμφανή ναρκισσισμό πολλών σύγχρονων ποιητικών «σωμάτων». Όμως ο καθένας πλάθει τη δική του, προσωπική μυθολογία κι όλη αυτή η προσπάθεια είναι κατ’ αρχήν κι εξ ορισμού «καλλιτεχνική», αφού προϋποθέτει γνώση (έμφυτη, έστω) των αφηγηματικών τεχνικών, μα πάνω απ’ όλα τη γνήσια ανάγκη να συναρπάσουν τον ακροατή-αναγνώστη τους που κατείχαν οι παλιοί παραμυθάδες, που μπορεί να μην ήταν τόσο καταρτισμένοι ή δεξιοτέχνες όπως οι ομηρικοί ραψωδοί, είχαν όμως εγγενή τη φυσική δραματικότητα των ηρωϊκών γραφιάδων που δεν συνομιλούσαν ρομαντικά με καμία Αιωνιότητα αλλά με τον ακριβώς απέναντι συνάνθρωπό τους.

Αυτή τη δεξιοσύνη βρίσκω σε αυτή την πρώτη μυθιστορηματική απόπειρα της ποιήτριας με το όνομα Πόπη Αρωνιάδα. Αφηγείται με συγκρατημένη ευκολία και με μοντερνίστικο τρόπο μιαν ιστορία που θα μπορούσε να γίνει ακόμα και «λαϊκής καταναλώσεως», αφού έλκει την καταγωγή της από το μελόδραμα και φέρει πολλά από τα μοτίβα του πασίγνωστου από την Αρχαιότητα μύθου επανευρέσεως δίδυμων αδελφών (χαμένων από τα γεννοφάσκια τους). Η λεγομένη Νέα Αττική Κωμωδία του Μενάνδρου βρίθει παρομοίων ιστοριών που έγιναν κλισέ στη λατινική λογοτεχνία και θεατρογραφία, για να περάσουν μέσα από την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό και τον Ρομαντισμό σε μια διαιώνιση σχεδόν στερεοτυπική.

Το δράμα είναι λελογισμένο και κουτσουρεμένο σε αυτό το προσεγμένο (και από την εκδότρια Ιουλία Τσιακίρη) βιβλίο, που βρίθει κινηματογραφικών σκηνών απείρου γραφικότητος και κάλλους σχεδόν διαχρονικού. Καμία νοσταλγία για το παρελθόν. Η ανάγκη μόνον να ξεμπερδέψουμε από αυτό και να απολαύσουμε το μέλλον με όσα έχει να μας φέρει… Συγκρατημένη αισιοδοξία κι απαράμιλλη μαχητικότητα. Ανατροπές προοικονομημένες κι ασύμμετρος συγκινητικός διαλογισμός πάνω στα ανθρώπινα. Όμως το υπαρξιακό φορτίο δεν είναι αφόρητα σισύφειο, διακρίνεται από χριστιανική θα έλεγα χαρμολύπη. Όπως κι η ντετερμινιστική σκέψη της μάσκας μέσα από την οποία επιλέγει να μιλήσει η συγγραφέας στον επίλογο (υπό το συμβολικό όνομα Ελευθερία). Εκεί καθομολογείται ο ντετερμινισμός κι η αναμφισβήτητη ύπαρξη ενός Ανώτερου, Υπέρτατου Όντος που καθορίζει τις τροχιές και τις φαινομενικές συμπτώσεις πάνω στις οποίες θα κυλήσουν οι ζωές μας. Παρ’ όλο που μια θεούσα καλόγρια σκιαγραφείται με μάλλον μελανά χρώματα, δεν θα δίσταζα να χαρακτηρίσω αυτό το πόνημα βαθιά θεολογικό και πιστεύω ότι η σοβαρή κριτική, όταν βρει τον χρόνο να σκύψει πάνω του, θα εκτιμήσει πολλές άλλες άδηλες αρετές του κειμένου.

Η υφολογία που επιλέγει προσεκτικώ τω τρόπω να κινηθεί η ποιήτρια-συγγραφεύς δείχνει πως κρατάει σαφείς αποστάσεις από την παραλογοτεχνία και τη λεγόμενη ροζ λογοτεχνία, αλλά κι από τον διαδεδομένο στη σύγχρονη Ελλάδα μοντέρνο και μετα-μοντέρνο συρμό μυθιστορηματικής γραφής. Σαν να νοσταλγεί το «κλασικότροπο» και το ευθύ, το μονοδιάστατο και το απλό, αλλά να θέλγεται κι από τις Σειρήνες του ακαδημαϊκώς πολύπλοκου και «εστετίστικου». Αυτή ακριβώς η ισορροπία ανάμεσα στα αντίθετα άκρα χαρακτηρίζει και τη μοναδικότητα αυτής της δουλειάς. Ελπίζω να συνεχιστεί και να αποδώσει μεστότερους κι ωριμότερους καρπούς.

Πολύκοσμο σκηνογράφημα, αρχιτεκτονημένο με τα παλαιά σημεία φυγής της αναγεννησιακής ζωγραφικής, που δεν αφήνει τον αναγνώστη να χαθεί σε ηθελημένες σκοτεινιές κι επιτηδευμένες ασάφειες. Κάποτε θα πρέπει να αρχίσουμε να το επανεκτιμώμεν κι αυτό!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ