Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΔΥΟ ΘΕΕΣ

02.09.2018
facebook email
ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΔΥΟ ΘΕΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Ρέα Γαλανάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-6273-2
Σελίδες
224
Ένα αριστουργηματικό αφηγηματικό δίπτυχο από μια δασκάλα του είδους που ευκολύνεται στη «μικρή φόρμα» να αναπτύξει μεγαλειώδεις σκέψεις και απόψεις, για τη Ζωή, τον Άνθρωπο και την Τέχνη.

Περισσότερο θα σταθώ ως θεατρολόγος και ποιητής-κριτικός στο δεύτερο μέρος, στη μετα-μυθική «Εγώ, η Αριάδνη» της: ένας δραματικός μονόλογος στο ύψος της κατά Krista Wolf «Κασσάνδρας». Αναμένω να το δω αυτό το μεγαλειώδες κείμενο να «ανεβαίνει» σε βραδιά αναλογίου, γιατί έχει όλα τα στοιχεία και την εσωτερική συνέχεια προκειμένου να συναρπάσει τον θεατή-αναγνώστη, είτε είναι «επαρκής» είτε αμύητος. Μέσα από την αποδόμηση κι αμφισβήτηση του γνωστού μύθου η Ρέα Γαλανάκη πλάθει μια καινούργια αρχή, έναν «μίτο» καινοφανούς μυθολογίας.

Και τα δύο κείμενα αυτού του πρωτότυπου δίπτυχου βασίστηκαν σε προγενέστερα σύντομα κι ολιγόλογα διηγήματα, που ανεπτύχθησαν εδώ, όχι σε πλήρη «μυθιστορηματική» φόρμα αλλά στο ενδιάμεσο αυτό είδος της «νουβέλας» που δεν κουράζει τον αναγνώστη με σχοινοτενείς περιγραφές κι επαναλήψεις.

Στο πρώτο μέρος λοιπόν με τίτλο «Αθηνά Βοσκοπούλα», εμπνευσμένο από ένα έργο του πολύπαθου Γιαννούλη Χαλεπά, η αφηγηματική φωνή απευθύνεται στον πληθυντικό αριθμό προς τον αδικημένο και παραγνωρισμένο (το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του) νεκρό γλύπτη, τον Ροντέν της Ελλάδας (κατά την ταπεινή μου γνώμη). Εδώ οι επαναλήψεις δεν αποφεύγονται (δίκην leitmotiv) και ο υβριδικός χαρακτήρας αυτού του μυθοπλαστικού δοκιμίου (που περιορίζεται όμως από τα ιστορικά γεγονότα) δεν επιτρέπει στην καλή και διακεκριμένη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη να αρθεί στο ύψος της μυθοπλαστικής ελευθερίας που απολαμβάνει να ασκεί στο «Εγώ, η Αριάδνη». Με αυτό θέλω να πω πως είναι (κατά τη γνώμη μου πάντα) κατώτερο από τεχνικής πλευράς [και δεν αναφέρομαι σε δύο συγγνωστά τυπογραφικά λάθη, το σοβαρότερο στη σελ. 50, ούτε βεβαίως στο ασύντακτο κι εν πολλοίς ακατανόητο τέλος του παραθέματος στη σελ. 79, μήτε στην αφηγηματική σύγχυση των σελίδων 95-96, μήτε στην άτεχνη «εσωτερική ομοιοκαταληξία «παιδάκι-αγαλματάκι» της σελ. 67, αλλά διαγιγνώσκω μία κάποια δραματουργική δυστοπία (για να μην πω «δυστοκία») στην όλη δόμηση των κεφαλαίων και στην περιττή, κουραστική επανάληψη κάποιων πτυχών της ζωής του Χαλεπά, που όχι μόνον δεν λειτουργούν ως leitmotiv αλλά δημιουργούν σύγχυση, κούραση και απορία στον αναγνώστη, σε πολλά σημεία – φυσικά, έχω επίγνωσιν πως είμαι ο πρώτος που επισημαίνει και γράφει κάτι τέτοιο, αλλά στο λειτούργημα του κριτικού συμπεριλαμβάνεται ο εντοπισμός των υφάλων και η σήμανσίς των διά φάρων…].

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα αριστουργηματικό ιμπρεσιονιστικό, δραματικό δίπτυχο αφήγημα, που επιδέχεται όμως τεχνικών τελειοποιήσεων σε μια επόμενη έκδοση «αναθεωρημένη και βελτιωμένη».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ