Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ

27.07.2018
facebook email
ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4940-2
Σελίδες
472
                                                                     Όνειρα από χώμα και κρασί

Ο Γιάννης Γρηγοράκης είναι ένας ανήσυχος λογοτέχνης, δεν κατασταλάζει σε μια φόρμα, δεν συμβιβάζεται με ένα μόνο λογοτεχνικό είδος. Έπειτα από ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, ένα αστυνομικό και ένα κατά κύριο λόγο υπαρξιακό, ο συγγραφέας αποφασίζει με το νέο του μυθιστόρημα «Αληθινοί και ονειροπόλοι» να γράψει μια οικογενειακή ιστορία που διασχίζει έναν ολόκληρο αιώνα και μαζί τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας μας.

Ο Λέων Αληθινός έχει ένα όραμα: να δημιουργήσει ένα οινοποιείο στη Μαντίνεια Αρκαδίας. Οι οικονομικές συγκυρίες όμως δεν το επιτρέπουν· βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα. Η ελπίδα του είναι ότι όταν ο γιος του Άγγελος επιστρέψει από την Αθήνα, όπου σπουδάζει στη Γεωπονική, θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Πράγματι, ο Άγγελος επιστρέφει στα πάτρια εδάφη μαζί με τη σύζυγό του Ειρήνη, αλλά δεν θα προλάβει να πραγματοποιήσει το όνειρο του πατέρα του γιατί ο πόλεμος και η Κατοχή θα σταματήσουν κάθε πρόοδο στον τόπο. Αυτός που τελικά θα καταφέρει να δημιουργήσει το οινοποιείο είναι ο γιος του Άγγελου, ο Διόνυσος. Με την αγάπη του για τη γη και τα αμπέλια, θα κάνει τα κρασιά του γνωστά διεθνώς. Κανένα, όμως, από τα τρία παιδιά του δεν θα ακολουθήσει τα χνάρια του και τώρα, στο τέλος της ζωής του, το οινοποιείο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καταστροφή.

Η ιστορία την οικογένειας Αληθινού, το πρώτο επίπεδο του μυθιστορήματος, είναι ενδιαφέρουσα ως μια διαδρομή μέσα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Όνειρα και φιλοδοξίες γκρεμίζονται και αναγεννιούνται κατά τη διάρκεια χρονικών περιόδων που χαρακτηρίζονται από την κρίση σε διάφορες εκφάνσεις της (οικονομική, ιστορική, πολεμική). Γίνεται εύκολα εμφανές ότι οι ατομικές ιστορίες, ανάγκες και προσδοκίες μπορούν εύκολα να ηττηθούν από την αδυσώπητη πραγματικότητα του ιστορικού γίγνεσθαι. Ο συγγραφέας όμως δεν περιορίζεται στο ρεαλιστικό επίπεδο της ιστορίας και επιλέγει να προχωρήσει σε ένα δεύτερο, σε αυτό της υπαρξιακής αναζήτησης. Σχεδόν όλα του τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από την εποχή στην οποία ανήκουν, καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την καθημερινή πραγματικότητα, αλλά και να βυθιστούν στις ανάγκες του εαυτού τους, σε όσα τους κάνουν ξεχωριστούς, στις σχέσεις τους με τους ανθρώπους που αγαπούν, στον δεσμό τους με το χώμα και τα αμπέλια, στην αόρατη κλωστή που τους δένει με το παρελθόν, με τη γη και τις μυρωδιές της. Δοκιμάζονται, αποτυγχάνουν, ονειρεύονται ξανά, όχι τη δόξα ή την επιτυχία, αλλά την ευκαιρία να είναι ο εαυτός τους, πιστοί σε αυτό που τους υπαγορεύει η φύση τους. Όσα ιστορικά γεγονότα και να τους απειλήσουν, όσες κρίσιμες στιγμές κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν, αυτοί θα συνεχίσουν να ονειρεύονται ότι θα μπορέσουν να μείνουν αγνοί, ανόθευτοι, υπακούοντας στις ανάγκες της εσωτερικής τους πραγματικότητας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ