Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΩΡΕΛΙΑ

19.07.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΩΡΕΛΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΞΗ
Συγγραφέας
Ισμήνη Χαρίλα
Κατηγορία
ISBN
978-618-5240-14-1
Σελίδες
448
                                                                Ταξίδι σε αλλοτινές εποχές

Όλα ξεκίνησαν σε ένα ρομαντικό σοκάκι της Πλάκας, εκεί όπου οι βουκαμβίλιες σκέπαζαν με τα φύλλα και τα άνθη τους τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι τριανταφυλλιές ευωδίαζαν με το μεθυστικό άρωμά τους τις αυλές και τις καρδιές των ανθρώπων.

Πρώτα είναι οι τρεις Μούσες. Η Ερατώ, η Κλειώ και η Θάλεια, οι τρεις αχώριστες φίλες. Καθεμιά με τη δική της προσωπικότητα και τη δική της μικρή ιστορία – να τη βαραίνει και να την ακολουθεί σε κάθε της βήμα. Κι έπειτα έρχεται να προστεθεί στη συντροφιά η Ωρέλια, η νεαρή νοικάρισσα του μικρού σπιτιού της αυλής στην Πλάκα. Με το δικό της φορτίο.

Και η αφήγηση ξεκινά…

Ο βασικός κορμός του μυθιστορήματος «Ωρέλια. Το ρόδο της αγάπης» είναι η ιστορία της Ωρέλιας, όπως δηλώνεται εξαρχής, από τον τίτλο ακόμα, και γύρω της περιστρέφονται πολλά πρόσωπα, άλλα πληγωμένα από τον έρωτα και άλλα βάζοντάς τον ως μοναδική πυξίδα της ζωής τους, που είτε θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της είτε θα κάνουν απλά ένα πέρασμα και θα προσπεράσουν. Οι ζωές όλων τους όμως θα ξεδιπλωθούν στους αναγνώστες, η μία μετά την άλλη, αποκαλύπτοντας διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές στάσεις ζωής. Ο κάθε ήρωας ζει με τις επιλογές του ακολουθώντας πιστά ό,τι πρεσβεύει, αλλά και ό,τι η Μοίρα έχει γράψει γι’ αυτόν. Το παρελθόν των χαρακτήρων έρχεται στο φως δικαιολογώντας και ερμηνεύοντας, σε μεγάλο βαθμό, τις πράξεις του παρόντος, ενώ αυτό «εισβάλλει» φυσικά μέσα στην κεντρική ιστορία χωρίς να αποπροσανατολίζει ή να μπερδεύει τους αναγνώστες.

Όλοι τους ζουν, ερωτεύονται, ονειρεύονται, παλεύουν να κατακτήσουν ένα καλύτερο αύριο, απογοητεύονται, πληγώνονται. Αλλά στο τέλος βγαίνουν πάντα νικητές.

Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι η αφήγηση διανθίζεται από πλήθος φιλοσοφικών σκέψεων και αποφθεγμάτων, που ενσωματώνονται αρμονικά στο κυρίως σώμα της ιστορίας χωρίς, ούτε στο ελάχιστο, να μοιάζουν ξένες ή ξεκάρφωτες.

Με λιτή αλλά προσεγμένη γλώσσα και προσεκτικό χειρισμό της, η Ισμήνη Χαρίλα παραδίδει ένα μυθιστόρημα διαφορετικό, που ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Ρομαντικό, τρυφερό, γλυκό, ιδιαίτερο. Παρουσιάζει μια ρομαντική εκδοχή της ζωής και του έρωτα, χωρίς να παραλείπει τις δυσκολίες της και τον αέναο αγώνα των ανθρώπων για ευτυχία.

Ένα βιβλίο που, στο σύνολό του, συνθέτει μια τοιχογραφία χαρακτήρων αλλοτινής εποχής. Μιας εποχής που πλέον έχει εκλείψει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ