Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ

11.07.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΗΓΗ
Συγγραφέας
Φανή Μέλφου-Γραμματικού
Κατηγορία
ISBN
978-960-626-000-1
Σελίδες
302
                                                               Όνειρο ή ανάμνηση;

Τι σημαίνει ακριβώς η λέξη «Αμνησία»; Τι συνέπειες έχει γι’ αυτόν που την παθαίνει, αλλά και για τους γύρω του, συγγενείς, φίλους, γνωστούς; Και αν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη; Ο παθών με ποιο τρόπο συνεχίζει τη ζωή του;

Ένας άντρας, ο «Κανένας», όπως τον ονόμασαν στο νοσοκομείο, έπειτα από ένα μοιραίο ατύχημα ξυπνάει μη θυμούμενος τίποτα. Πάσχει από αμνησία. Κανένα στοιχείο ταυτότητας δεν υπάρχει πάνω του, ενώ, όσο διάστημα νοσηλεύεται, κανείς δεν τον αναζητά. Γιατί; Μήπως δεν έχει κανέναν συγγενή, κανέναν φίλο; Και τι θα απογίνει;

Αφού πάρει εξιτήριο, ξεκινάει από το μηδέν νέα ζωή στη Ρώμη. Με νέο όνομα, ιταλικό, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, με μοναδικό σημείο αναφοράς και μοναδικό του στήριγμα την Καλυψώ, τη νοσοκόμα που τον φρόντιζε στο νοσοκομείο και μετέπειτα γυναίκα του. Ωστόσο, ο «Κανένας» δεν παύει να αναρωτιέται για το παρελθόν του, τι ενδεχομένως άφησε πίσω. Αναπάντητα ερωτήματα, αμφιβολίες, φόβοι, προσπάθειες να θυμηθεί που πέφτουν διαρκώς στο κενό, δεν τον αφήνουν σε ησυχία.

Η συγγραφέας Φανή Μέλφου-Γραμματικού στο βιβλίο της «Το Σκοτάδι της Αμνησίας» αφηγείται, με ιδιαίτερο και διακριτικό τρόπο, μια σύγχρονη ιστορία με κεντρικό θέμα την αμνησία. Με ευθείες αναφορές στην «Οδύσσεια» – από τα ονόματα των ηρώων μέχρι τις ιδιότητες και τους ρόλους που καλούνται να παίξουν.

Η αφήγηση ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα. Ο αναγνώστης παρακολουθεί δύο διαφορετικές ιστορίες που «τρέχουν» παράλληλα. Ενώ δε λείπουν οι πολλές αναδρομές και οι εγκιβωτισμοί. Άραγε οι δύο ιστορίες θα συναντηθούν ποτέ;

Σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από την αφήγηση του δωδεκάχρονου Τηλέμαχου, μαθαίνουμε τη ζωή της οικογένειας που έμεινε πίσω, ενώ σε τρίτο, τη ζωή του «χαμένου», λόγω αμνησίας, πρωταγωνιστή με τη νέα του οικογένεια.

Όσο η αφήγηση προχωράει, η ιστορία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς, πέρα από τις αγωνιώδεις αναζητήσεις του πρωταγωνιστή να θυμηθεί και τον φόβο του τι θα ανακαλύψει, όπως φαίνεται, και η Καλυψώ, η γυναίκα του, έχει ένοχα μυστικά, επικίνδυνα, που δεν πρέπει να αποκαλυφθούν. Βαρύ, τρομαχτικό και άδικο πολύ το παρελθόν της. Συνοδεία μίας μανιοκατάθλιψης που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και που την αποσυντονίζει τελείως.

Τίποτα όμως δε μένει κρυμμένο για πάντα, όλα έρχονται στο φως την κατάλληλη στιγμή, ενώ η λύση του μυστηρίου και η κάθαρση παίρνουν σειρά. Τα διασκορπισμένα μέλη της οικογένειας θα σμίξουν και πάλι, οι θύτες θα πληρώσουν, τα θύματα θα συγχωρέσουν. Ή μήπως όχι;

Η συγγραφέας πατώντας στον μύθο της «Οδύσσειας» παρομοιάζει τους ανθρώπους με αμνησία με τον μυθικό ήρωα και τη ζωή τους με τις περιπέτειές του. Μακάρι όλες αυτές οι περιπέτειες να έχουν αίσιο αποτέλεσμα και ο κάθε «Κανένας» να φτάνει πάντα ασφαλής στη δική του Ιθάκη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ