Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΕΛΙΖΑ

10.07.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΛΙΖΑ
Εκδοτικός Οίκος
NIGHTREAD
Συγγραφέας
Αποστολία Γκιριτζιώτη
Κατηγορία
ISBN
978-960-9773-20-1
Σελίδες
396
                                                              Romantic Fantasy

Η «Ελίζα» είναι ένα κλασικό αλληγορικό παραμύθι, το πρώτο μέρος της πενταλογίας «Το Βασίλειο πέρα απ’ το Δάσος», και το πρώτο βιβλίο της Αποστολίας Γκιριτζιώτη, που την εμπνεύστηκε και τη ζωντανεύει στο χαρτί. Έχοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενός παραμυθιού, η ιστορία της Ελίζας είναι εκείνη μίας νεαρής πριγκίπισσας που εγκαταλείπει την ασφάλεια του παλατιού και αναλαμβάνει μία επικίνδυνη αποστολή στο δάσος των ξωτικών, τα οποία μάλλον διάκεινται εχθρικά προς το ανθρώπινο είδος: οι περιπέτειες, οι ανατροπές, οι παγίδες, αλλά και τα όντα που κατοικούν εκεί, ξωτικά, γίγαντες, δράκοι, μάγισσες, καθώς και τα ζώα του δάσους που φυσικά έχουν ανθρώπινη φωνή, θα την αναγκάσουν πολλά να αλλάξει από τα όσα μέχρι τότε σκέφτεται για τη ζωή και για τον κόσμο, και θα της ανοίξουν ένα νέο μονοπάτι, στο κλείσιμο του πρώτου βιβλίου.

Πέρα από τη γοητεία που ασκεί ούτως ή άλλως κάθε παραμυθένια ιστορία σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, και η συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό το στοιχείο του βιβλίου χρησιμοποιώντας όλα τα κλασικά μοτίβα των αγαπημένων παραμυθιών, η «Ελίζα» θα μπορούσε σίγουρα να θεωρηθεί μία ιστορία ενηλικίωσης, από την αφέλεια και συχνά την αλαζονεία της πρώτης νιότης, στην ωριμότητα και τις ευθύνες της ενήλικης ζωής, από τη βιασύνη της πρώτης εντύπωσης, στη διαμόρφωση δια της εμπειρίας της ικανότητας να βλέπεις πίσω και πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων.

Όμως κατά τη γνώμη μου, την παράσταση από την πρωταγωνίστρια κλέβει ο Έσπεν, ο πολυπρόσωπος, παιχνιδιάρης και δολοπλόκος Βασιλιάς των Ξωτικών, που αποτελεί ως χαρακτήρας το μεγάλο ατού της ιστορίας, αφού είναι εκείνος που ανακατεύει κάθε φορά τα χαρτιά της τράπουλας και ό,τι κι αν επιλέγει να κάνει η Ελίζα, τον βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Και το ερωτικό παιχνίδι, αλλά και μία «μάχη» χαρακτήρων, που εξελίσσεται στις σελίδες ανάμεσα στους δυο τους, είναι εκείνο που οδηγεί τον αναγνώστη ως μίτος μέσα από τα όσα διαδραματίζονται στην ιστορία ως το κλείσιμο του πρώτου μέρους. Ο σκοτεινός Έσπεν θέλει την Ελίζα, αλλά δεν την αγαπά. Η φωτεινή Ελίζα αγαπά τον Έσπεν, αλλά δεν τον θέλει. Παράδοξο; Στον έρωτα και στον πόλεμο, και εδώ ισχύουν και τα δύο, όλα μπορούν να συμβούν…

Με το πολύ όμορφο εξώφυλλο του Όθωνα Νικολαΐδη που μεταφέρει εξαρχής τον αναγνώστη στο παραμυθένιο δάσος και στήνει το σκηνικό του βιβλίου, η «Ελίζα» είναι μία δροσερή, νέα μάτια στις κλασικές παραμυθένιες αφηγήσεις, και, αν αγαπάτε το είδος, θα σας κρατήσει όμορφη συντροφιά αυτό το καλοκαίρι. Και προσωπικά, δηλώνοντας φαν του Έσπεν, περιμένω και τη συνέχεια…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ