Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΟΙ ΧΗΡΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΜΠΑΝΙΑ

20.07.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΟΙ ΧΗΡΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΜΠΑΝΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-143-9
Σελίδες
444
                                                      Όπερα, ιστορία και μαγικός ρεαλισμός

Το νέο βιβλίο του Γιώργο Πετρέλλη είναι μία έκπληξη για τον αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος του. Η πλοκή και η εξέλιξη της ιστορίας, τα πρόσωπα, πρωταγωνιστικά και μη, τα σκηνικά όπου τα μαγικά γεγονότα διαδραματίζονται (μαγικά σε σχέση με τη ρεαλιστική πραγματικότητα), όλα συντελούν στο να τον αιφνιδιάσουν καταρχάς και στη συνέχεια να τον αιχμαλωτίσουν στον κόσμο των «Καλλικέλαδων» που ο συγγραφέας δημιούργησε. Παράλληλα, η μουσική και τα τραγούδια διατρέχουν όλη την έκταση του βιβλίου, που περισσότερο είναι σαν να το ακούς ή πιο σωστά να το ακούς και να το βλέπεις ταυτόχρονα όπως μία παράσταση της όπερας, παρά να το διαβάζεις.

Ποιες είναι όμως οι Καλλικέλαδες; Μία γενιά γυναικών που η ρίζα της πηγαίνει πίσω στην εποχή της πτώσης του Βυζαντίου, όταν η πρώτη εξ αυτών, πρόσφυγας στα ιταλικά εδάφη, θα γράψει το έπος της, μία ιδιόμορφη ποιητική σύνθεση σε έναν μόνον συνεχόμενο επί 700 σελίδες στίχο χωρίς χωρισμό των λέξεων και χωρίς σημεία στίξης. Έκτοτε όλες της γενιάς έχουν το χρέος να διαφυλάξουν αυτή την κληρονομιά και τη μνήμη της πρώτης, και παράλληλα να τεκνοποιήσουν εγκαίρως, γεννώντας στον οικογενειακό τους πύργο στη λίμνη Βερμπάνια, μία κόρη που θα συνεχίσει την παράδοση.

Ο συγγραφέας μάς βάζει στην ιστορία τους στο Παρίσι του 19ου αιώνα, λίγο πριν γεννηθεί η Καλλικέλαδη Ντίβα, η βασική πρωταγωνίστρια της αφήγησης, η οποία όπως ακριβώς το λέει το όνομά της θα γίνει μία ντίβα της ευρωπαϊκής όπερας, χάριν στην απίστευτη φωνή της που κρύβει όμως ένα εντυπωσιακό μυστικό… Και θα παρακολουθήσουμε τη ζωή της, μαζί με τις άλλες γυναίκες της γενιάς της και την ιστορία του οίκου τους, μέχρι και τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η φαντασία σε συνδυασμό με τα ιστορικά γεγονότα, ο μαγικός ρεαλισμός της γραφής και η σουρεαλιστική σύλληψη της πλοκής σε συνδυασμό με τις ηρωίδες της όπερας, τη Νόρμα, τη Μαντάμ Μπατερφλάι, τη Μήδεια και πολλές ακόμα που ερμηνεύει η πρωταγωνίστρια, δημιουργούν έναν γοητευτικό λαβύρινθο εικόνων, προσώπων, τοπίων και μελωδιών, που παγιδεύει μέσα του τον αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα. Εξαιρετικά τα πορτρέτα των γυναικών που χτίζει με τέχνη, και εμφανή αγάπη προς το γυναικείο φύλο, ο συγγραφέας και εντυπωσιακή η άνεση της γραφής του που παρά την ιδιαιτερότητά της, ρέει σαν τραγούδι μέσα στις σελίδες.

Συμπερασματικά, ένα γοητευτικό βιβλίο πολύ μακριά από τα συνήθη και τα αναμενόμενα, και ταυτόχρονα ευκολοδιάβαστο και διασκεδαστικό, που το προτείνω ανεπιφύλακτα και για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ