Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

Η ΝΟΥΒΕΛΑ

01.09.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΝΟΥΒΕΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΗΛΕΚΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6627-81-1
Σελίδες
94

Ο δαίμων της γραφής

Μακροπρόθεσμα, η αλήθεια
δεν έχει σημασία
                          Wallace Stevens

Τα βιβλία μάς διαλέγουν ή τα διαλέγουμε; Οι λογοτεχνικοί ήρωες μας συντροφεύουν μόνο όσο διαρκεί η ανάγνωση του βιβλίου ή είναι δυνατόν, αν συνδεθούμε συναισθηματικά μαζί τους, να αποκτήσουν ύπαρξη και να επιδράσουν στη ζωή μας, ακόμα και ν' αλλάξουν την πορεία της; Και σε ποιο βαθμό μπορεί ο συγγραφέας, ως ιθύνων νους του κειμένου, να επηρεάσει διανοητικά τους αναγνώστες του; Μ' αυτά τα παράξενα ερωτήματα ο Τάσος Ρούσσος χτίζει την υπόθεση της ''Νουβέλας'', οδηγώντας τον αναγνώστη στο συμπέρασμα πως τέχνη και ζωή δεν υπάρχουν παράλληλα, αλλά διασταυρώνονται και ενίοτε αλληλεπιδρούν.

Ένας μεσήλικας και αρκετά επιτυχημένος συγγραφέας παραδίδει το χειρόγραφο του υπό έκδοση βιβλίου του σε τρία πρόσωπα του περιβάλλοντός του, προκειμένου να του εκφράσουν τη γνώμη τους: πρόκειται για έναν συνομήλικο, στενό του φίλο και δύο νεαρές φοιτήτριες - η Σοφία, η μία από τις νεαρές κοπέλες, θα γοητευτεί τόσο από τον ήρωα της νουβέλας, ώστε όχι μόνο θα τον ερωτευτεί, αλλά θ' αρχίσει να τον βλέπει να εμφανίζεται μπροστά της με σάρκα και οστά και μάλιστα θα δημιουργήσει μαζί του ερωτική σχέση, χάνοντας σταδιακά επαφή με την πραγματικότητα.

Τα άλλα δύο άτομα, που διάβασαν επίσης το κείμενο, θέλοντας να τη βοηθήσουν προσπαθούν ν' αποδείξουν ότι ο νεαρός με τον οποίο η Σοφία συνδέεται δεν είναι ο λογοτεχνικός ήρωας αλλά ένας Ρώσος μετανάστης, απ' τον οποίο ο συγγραφέας άντλησε την έμπνευσή του. Η ιστορία κλείνει μ' ένα εκ πρώτης όψεως happy end, χωρίς όμως να δίνεται οριστική απάντηση στο τι πραγματικά συνέβη, ενώ αινιγματική παραμένει μέχρι τέλους η στάση του συγγραφέα, που αντιμετωπίζει την ψυχολογική αναστάτωση της κοπέλας εξαιτίας του έργου του ως ένα λογοτεχνικό πείραμα για τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής.

Ο πολυγραφότατος και με μακρά θητεία στη λογοτεχνία του Φανταστικού Τάσος Ρούσσος, φτιάχνει μια αφήγηση που παίζει με το μεταφυσικό στοιχείο της γραφής. Κάθε φορά που ένας λογοτέχνης δημιουργεί, ακόμα κι αν έχει βασιστεί σε στοιχεία της πραγματικότητας, μια μαγική διαδικασία συντελείται - ο νους του υλοποιεί στο χαρτί έναν νέο κόσμο και κατά κάποιο τρόπο ''εισάγει καινά δαιμόνια'' στη φαντασία του αναγνώστη του. Από εκεί ξεκινώντας, η εξέλιξη της ιστορίας του Ρούσσου κινείται σε δύο άξονες: τη μεταμοντέρνα αντίληψη της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους παράλληλους κόσμους του συγγραφέα, του ήρωα του βιβλίου και του αναγνώστη και τη διακειμενικότητα, αφού ο αρχικός πυρήνας του μυστηριώδους Ρώσου της ''Νουβέλας'' βρίσκεται σ' ένα πρόσωπο από τους ''Δαιμονισμένους'' του Ντοστογιέφσκι.

Ο τρόπος γραφής αλλά και η γλώσσα του κειμένου στηρίζονται στην απλότητα και την αβίαστη ροή, χωρίς εντυπωσιασμούς και χωρίς δυσκολίες. Ο συγγραφέας επέλεξε, συνειδητά νομίζω, να ρίξει όλο το βάρος στο παράξενο story και κυρίως στα ερωτήματα που γεννά στο μυαλό του αναγνώστη, επιλέγοντας ως κέντρο βάρους του βιβλίου το διανοητικό παιχνίδι ανάμεσα στο δημιουργό της λογοτεχνίας, το δημιούργημά του και τον αποδέκτη της δημιουργίας. Εν κατακλείδι, ένα αναμφίβολα ενδιαφέρον βιβλίο που θα το διαβάσετε γρήγορα και ευχάριστα αλλά δεν θα καταφέρετε ν' απαντήσετε στο γρίφο του - μπορείτε μόνο να κάνετε υποθέσεις....

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ